Başbakan, Batı basınında yer alan eleştirilere yanıt verdi: Bugün yaşananlar bir siyasi intikam değil, tam tersine siyasetten, millet iradesinden, parlamentodan, demokratik düzenden ve hukuk sisteminden intikam olmak isteyenlerin, hukuk önünde hesap vermesidir. Olay budur. Biz siyasi intikam peşinde değiliz. Hukuk devletinde, hukukun ustün olduğu sistemmelde kan davası yoktur. Bizim derdimiz hukukun yerini bulması, adeletin tecelli etmesidir" dedi.
Siyasi intikam peşinde değiliz
YAŞANAN NEDİR?: Türkiye’de yaşanan nedir? Yaşanan, normalleşmedir. Kurumların görevlerini yapmasıdır. Demokrasinin güçlenmesidir. Kirli oyunların, kirli senaryoların deşifre edilmesi ve bunlardan hukuk önünde hesap sorulmasıdır. Yaşananlar, demokrasi ve hukukun sözde değil, özde hayata geçmesidir. Sistemin sağlıklı şekilde işlemesidir. Ama süreç öyle bir lanse ediliyor ki, ’kurumlar çatışıyor, gerilim hat safhada, ölüyoruz, bitiyoruz, tükeniyoruz, bölünüyoruz...’böyle bir havada kasıtlı bir karamsarlık pompalanıyor. itirazım, bu tavradır.
TÜRKİYE NORMALLEŞİYOR: Biz siyasi intikam peşinde değiliz. Hukuk devletinde, hukukun üstün olduğu sistemlerde, kan davası yoktur. Şahsi ya da siyasi öç alma hırsı asla söz konusu olamaz. Ortada işlenmiş bir suç varsa, bağımsız mahkemelerde bu görüşülür, karara bağlanır. Bizim derdimiz hukukun yerini bulması, adaletin tecelli etmesidir. Biz bunu bekleriz. Eğer hukuk yerini buluyorsa, yargı kararlarını veriyorsa, mahşeri vicdan millettir. Bugün yaşananlar bir siyasi intikam değil, tam tersine siyasetten, millet iradesinden, Parlamento’dan, demokratik düzenden ve hukuk sisteminden intikam almak isteyenlerin, hukuk önünde hesap vermesidir, olay budur. Temiz yönetimin hayata geçmesinden, hukukun herkes için geçerli olmasından başka yol yoktur. Ortada asla bir gerilim söz konusu değildir. Kurumlar arası bir çatışma asla söz konusu değildir. Türkiye, sadece normalleşiyor. Dere yatağında akmaya başladı, akıyor. Türkiye kendi mecrasında hızla geleceğe doğru akıyor.
KIbrIs’tan asker çekebİlİrİz
KIbrIs Rum basınına konuşan Başbakan Erdoğan, “Hedefimiz Kıbrıs sorununda kalıcı biz çözüme ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Hiç kimse Türkiye’nin bu konudaki samimiyetinden şüphe edemez, etmemelidir” ifadelerini kullandı.
Reuters’ın haberine göre Başbakan Erdoğan bir anlaşma sağlanması durumunda adadan kuvvet çekilebileceğini, ama Türk askerinin adadan ivedilikle çekilmesine yönelik çağrılara olumlu yanıt verilemeyeceğini dile getirdi. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ta halen 30 bin civarında askeri bulunuyor. Kıbrıs’ta iki toplum lideri arasında Eylül 2008’de yeniden başlayan görüşmelerde halen önemli bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor.