112 Acil Çağrı Merkezi'ne geçen yıl gelen çağrıların büyük bir kısmı, asılsız veya gereksiz oldu. 2024 yılı itibarıyla, gelen çağrıların yüzde 34’ü gerçek, yüzde 38’i anons sırasında kapandı ve yüzde 28’i ise asılsız çağrılar oluşturdu. Bu yılın ilk üç ayında ise asılsız çağrı oranı yüzde 30 civarına yükseldi. Bu durumu önlemek amacıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yeni bir kanun teklifi, asılsız çağrıların ve ihbarların cezasını artırmayı amaçlıyor.
Teklife göre, asılsız çağrı ve ihbarlarla ilgili Kabahatler Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere meşgul eden, ısrarla çağrı bırakan veya sadece rahatsızlık amacıyla arayan kişilere, illerdeki valilikler tarafından verilen 250 liralık idari para cezası, 1500 liraya çıkarılacak. Ayrıca, çağrı merkezi görevlileri tarafından yapılan incelemede, bir çağrının asılsız olduğu tespit edilirse, kişiye 15 bin lira para cezası uygulanacak.
Bu tür ihlallerin bir yıl içinde tekrar edilmesi durumunda, ceza miktarı iki katına çıkarılacak. Yeni düzenleme, 112 Acil Çağrı Merkezi'nin işleyişini aksatan asılsız çağrılara karşı daha etkin bir önlem almayı hedefliyor.
Ayrıca, teklif ile kamu kurumlarında kariyer mesleği olarak uzman yardımcısı ve uzman istihdamına yönelik düzenlemeler de getiriliyor. Şu anda, kamu kurumlarının merkez teşkilatlarında 12 bin 262 uzman ve 3 bin 284 uzman yardımcısı görev yaparken, taşra teşkilatlarında ise bu sayı 31 bin 347 uzman ve 6 bin 235 uzman yardımcısı ile toplamda 37 bin 582 kişiye ulaşıyor. Bu düzenleme, uzmanlık alanında kariyer fırsatlarını artırmayı amaçlıyor.