Amerika’da birkaç yıl önce geliştirilen ‘Transrektal Ultrason-Manyetik Rezonans Füzyon Biyopsi’ tekniği sayesinde hastanın prostat kanseri olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebiliyor.Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Özdemir, yarı robotik füzyon biyopsi cihazı kullanılarak enken tanı konulan prostat kanserlerinin tedavisinde büyük başarı sağlandığını söyledi. Prostat kanserinin özellikle 50 yaş ve üzeri erkeklerde en sık görülen hastalık olduğunun altını çizen Ödemir, her yıl dünya genelinde 258 bin kişinin prostat kanserinden hayatını kaybettiğine dikkat çekerek Hürriyet Ankara’ya konuştu:
BAŞARI ORANI YÜZDE 90’LARDA
“Prostat kanseri şüphesi olan kişilere mutlaka biyopsi yapılması gerekiyor. Tedavide, erken evrede gerçekleştirilen tanı ve doğru uygulamalarla başarı oranı yüzde 90’lara yükseliyor. Beklendiği üzere hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavi başarısı artıyor.
RİSKLERİ ÖNCEDEN TESPİT EDİYOR
Biyopsi için dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan yöntemler bazı kanser olgularının tespitinde eksik kalabiliyor. Yeni geliştirilen yöntemle kanser odakları daha büyük doğruluk oranıyla saptanabiliyor. Füzyon biyopsi, riskleri önceden tespit ederek başarıya ulaşılmasına yardımcı oluyor.”
FÜZYON TEKNİĞİ NEDİR?
Prostat kanserinin teşhisinde devrim olarak kabul edilen füzyon tekniği dünyada ve ülkemizde sayılı hastaneler ile bazı özel kliniklerde kullanılıyor. Füzyon tekniğinde MR’dan elde edilen görüntüleri, transrektal ultrason cihazına yükleniyor. Bu sayede ultrasonda gözükmeyen kanser şüphesi taşıyan alanlara da kolaylıkla biyopsi yapılabiliyor.