Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. ve 10. Yargı Paketi'nde ceza adalet sisteminin caydırıcılığı ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik önemli taslak çalışmalarının bulunduğunu duyurdu. Tunç, İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, İşyurtları Kurumu'nun hükümlülerin meslek edinmelerine ve topluma kazandırılmalarına katkı sağladığını vurguladı.
Bakan Tunç, kurumun kapasitesinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü ve İşyurtları’nın önemli bir kamu iktisadi teşebbüsü haline gelebileceğini ifade etti. Hukuk devletinin amacının adaletin sağlanması olduğunu belirten Tunç, ceza adalet sisteminin caydırıcı olması gerektiğini ve toplumun suçlardan korunmasının önemini vurguladı.
Ceza adalet sisteminin soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarından oluştuğunu açıklayan Tunç, cezanın infazının bireyleri ıslah etmesi ve topluma kazandırması gerektiğini belirtti. Son zamanlarda suç önleme çalışmalarının öneminin arttığını dile getiren Tunç, internet ve sosyal medya aracılığıyla yeni suç türlerinin ortaya çıktığını kaydetti. Yargı reformu belgeleri ile birçok mevzuat değişikliği yapıldığını ve yeni suç türleri için gerekli değişiklikler üzerinde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Tunç, 9. ve 10. Yargı Paketleri’nde ceza adalet sistemi ve caydırıcılık konularında önemli taslakların bulunduğunu belirterek, özellikle 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemelerin yapılacağını açıkladı. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hedeflerini hayata geçirme gayretinde olacaklarını söyledi.
Bakan Tunç, cezaevlerinde eğitim faaliyetlerinin sürdüğünü ve 2023 yılında 3.575, 2024 yılında ise 1.620 kişinin okuma yazma öğrendiğini aktardı. Meslek kazanan mahkumların cezaevinden çıktıktan sonra daha az suç işleme eğiliminde olduğunu belirten Tunç, bu sistemin toplum güvenliğine katkı sağladığını vurguladı.
Tunç, işyurtlarının fabrikalar gibi çalışmaya devam ettiğini ve çeşitli alanlarda üretim yapıldığını ifade ederek, elde edilen gelirlerin vatandaşların hizmet kalitesini artırmak için kullanıldığını bildirdi. Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Başkanı Hüsnü Gezginci, kurumun hükümlü ve tutuklulara meslek edindirmeyi hedeflediğini belirtirken, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse, üretim süreçlerine katılımın en etkili ıslah yöntemi olduğunu dile getirdi.
Açılışın ardından Bakan Tunç ve protokol üyeleri fuarın açılışını gerçekleştirdi.