Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
Kuyu Operasyonlarında 50 Tutuklama
Kuyu Operasyonlarında 50 Tutuklama
Ticaret Bakanlığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı: Sahte Kargo Bildirimlerine Dikkat
Ticaret Bakanlığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı: Sahte Kargo Bildirimlerine Dikkat
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
HABERLER>EKONOMİ
30 Temmuz 2022 Cumartesi - 13:37

ABD: Tüketici harcamaları enflasyon hızlanırken daha yüksek

Fed'in enflasyon hedefi için kullandığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, bir önceki aya göre %1 arttı ve Haziran 2021'den bu yana %6,8 arttı.

ABD: Tüketici harcamaları enflasyon hızlanırken daha yüksek

Fed'in enflasyon hedefi için kullandığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, bir önceki aya göre %1 arttı ve Haziran 2021'den bu yana %6,8 arttı. Yıllık artış son 40 yılın en büyüğü oldu. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, fiyat endeksi %0,6 olan tahminden daha fazla arttı. Bir yıl öncesine göre ise %4,8 arttı. Fiyatlardaki değişikliklere göre ayarlanan mal ve hizmet alımları, bir ay öncesine ait revize edilen %0,3'lük düşüşün ardından Haziran ayında %0,1 arttı. Hem hizmetlere hem de mallara yapılan harcamalar daha da yükseldi. Medyan tahminler, önceki aya göre enflasyona göre düzeltilmiş harcamalarda değişiklik olmaması ve Haziran 2021'den itibaren genel PCE fiyat endeksinde %6,8 artış olması yönündeydi.

Tüketici harcamaları, bir önceki aydaki düşüşün ardından Haziran ayında neredeyse hiç yükselmedi ve onlarca yıllık yüksek enflasyonun Amerikalıların maaş çeklerini nasıl aşındırdığını ve talebi nasıl yumuşattığını vurguladı. Gıda ve benzin gibi temel ihtiyaç maddelerinin tüketici sepetindeki payı, kısmen enflasyonun Amerikalıları ihtiyaç maddelerine daha fazla harcamaya zorlaması nedeniyle son zamanlarda keskin bir şekilde arttı.

Alt kalemlere bakacak olursak; Enflasyondan arındırılmamış harcamalar önceki aya göre %1,1 artarken, kişisel gelir ikinci ayda %0,6 arttı. Nominal aylık harcamalardaki büyüme, benzin fiyatlarındaki artış ve dayanıksız tüketim mallarındaki artıştan kaynaklandı. Satışlar nominal olarak artarken, özellikle benzin pompası ve markette enflasyon arttıkça reel harcamalar düştü. Hizmet harcamalarında artış, güçlü seyahat faaliyeti ile desteklendi.

Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'nun bir durgunlukla ilgili olarak değerlendirdiği kişisel gelir gibi göstergeler, bir durgunluk içinde olduğumuzu göstermese de, diğer son veriler ekonominin hızla ivme kaybettiğini gösteriyor. Sonuçta, Fed'in ne yapacağının en iyi tahmincisi enflasyondur. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi, TÜFE'nin açıklanmasından iki hafta sonra manşet ve çekirdek bazda daha hızlı enflasyon gösteriyor.  2Ç22 GSYİH raporundan bir gün sonra gelen Haziran kişisel harcama verileri, çeyrek içi büyüme yörüngesi hakkında daha pozitif.  Mallara olan talebin düşmesini telafi etmek için hizmet harcamalarının artması esastır. Tüketiciler daha pahalı temel ihtiyaçlara para ayırdıkça ve Covid öncesi tatil ve eğlence alışkanlıklarına döndükçe dayanıklı mal alımları düşüyor. Ayın ortasında - Juneteenth tatili civarında - ekstra uzun bir hafta sonu, hizmetlerle ilgili daha fazla harcamaya yol açmış görünüyor.

Reel harcamalarda ise Haziran’da sadece mütevazi bir hareket var, bu da yüksek enflasyondan dolayı. Enflasyona göre düzeltilmiş okumada eğer daha yüksek bir sıçrama olmuyorsa tasarruf üzerinden harcama yapma eğilimi azalmış, daha iyi ücretli işlere doğru değişim gerçekleşmemiş demektir. Nitekim tasarruf oranı %5,5’ten %5,1’e gerilemiş durumda. Ücretler eğer artış momentumunu devam ettirebilirse, enflasyonla başa çıkmanın yollarını bulan tüketici ekonominin yılın geri kalanında büyümesi için halen yeterince ivme yaratabilir.

Fed tarafından tercih edilen bir işgücü maliyetleri ölçüsü olan istihdam maliyet endeksi (ECI), 2Ç22’de %1,3 ile daha küçük bir ilerleme kaydetti. İkinci çeyrekte %1,2 artması beklenen ECI ise %1,3 olarak açıklandı. Bu, ücret artışının ılımlı olduğuna dair erken bir sinyal. ECI, ortalama saatlik kazanç ölçüsünün aksine, sektördeki iş karışımındaki değişiklikleri kontrol eder. Pandemi sırasında bu, ikincisini ücret maliyetlerinin bir göstergesi olarak daha az güvenilir hale getirdi. İlk çeyrekte şaşırtıcı derecede güçlü sonucu sağlayan işgücü maliyetleri, resmi karmaşık hale getirdi. İşgücü maliyetleri çünkü ücretli izin, fazla mesai ücreti, sigorta veya yasal olarak gerekli yardımları içerebilir. İvme kazanan ücretler ve maaşlar, eğilimin daha net bir göstergesi olacaktır.

Fed açısından bakacak olursak; Piyasa gelecek yıl faiz indirimlerine geçileceğini hesaplıyor. Yapışkan olma ihtimali olan TÜFE, Fed’in elini halen zorlaştırdığından dolayı sadece ekonomik büyüme projeksiyonlarındaki zayıflamaya bakılarak hareket edilmesi mümkün değil.  Fed’in faiz indirimlerine geçmesi için orta vade için politika sıkılaştırmasının enflasyonu düşürmede başarılı olması lazım. Kısa ve orta vadeli perspektif değişken.

Kaynak Enver Erkan / Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Bodrum'da uyuşturucu operasyonu
 
TEKNOFEST Robotaksi yarışması sona erdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyüme verisi sonrası kıymetliler yukarı hareket etti
FED toplantısı sonrası altın da toparlanma yaşanmaya devam ederken, dünkü ...
Piyasalar haftayı pozitif kapatmak istiyor
Fed toplantısının ardından varlık fiyatları ağırlıklı olarak denge bulma ...
Piyasaların yönü
Geçen haftayı endeks yatay yönlü tamamlayan endeks haftayı yatay sürdürmektedir. ...
 
Altın Fed sonrası güçlenme yaşadı
Bir süredir beklenen FED toplantısı dün gerçekleşirken, piyasalarda hareketli ...
Ekonomik güven endeksi 93,4 oldu
Ekonomik güven endeksi Haziran ayında 93,6 iken, Temmuz ayında %0,2 oranında ...
Altının gözü Fed toplantısında
Piyasalar FED toplantısını beklerken, altın da yön bulmakta zorlandığı bir seansı geride bıraktı.
 
Piyasalar FED’i bekliyor
Günün en önemli konu başlığını TSİ 21.00’de sonuçlanacak olan FOMC toplantısı oluşturuyor.
Altın haftaya kayıpla başladı
FED haftasına girerken altın da haftaya satıcılı bir başlangıç yaparak ...
Asya borsalarına Çin desteği
Asya borsaları yarın gerçekleşecek Fed para politikası beyanatı öncesinde ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri