TÜRKİYE, tersine beyin göçüyle ABD’ye kaptırdığı profesörünü geri kazandı. ABD’de 38 yıl görev yapan ve ABD’nin TÜBİTAK dengi kurumu National Science Foundation’da (NSF) 160 milyon dolarlık dev bilim bütçesini yöneten profesör Adnan Akay, Türkiye’ye döndü.
Bilkent Üniversitesinin eğitime bu yıl başlayacağı Makine Mühendisliği Bölümünü kuran Prof. Dr. Akay, ABD’de yeni uygulamaya konulan ve pek çok disiplinle eş güdümlü çalışarak mühendisliğe yeni alanlar kazandıracak bir eğitim modeli öngörüyor.
Prof. Dr. Akay, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini North Carolina State Üniversitesinde tamamladıktan sonra National Institute of Environmental Health Sciences, ardından da Wayne State Universitesinde 14 yıl öğretim üyeliği yaptığını anlattı.
Bu yıllarda Fransa, Çin ve İtalya gibi çeşitli ülkelerde de ziyaretçi öğretim üyesi olarak dersler verdiğini aktaran Akay, 1992’de aldığı davet üzerine Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünün Başkanı olarak göreve başladığını dile getirdi.
Görevi süresince, bölümde geliştirdikleri yeni eğitim programları ve araştırma alanları ile bölümü ABD’de ilk 10’a girmesini sağlayan Akay, bu süre içinde eğitimle sınırlı kalmadığını pek çok profesyonel dernekle yoğun şekilde çalıştığını belirtti.
Akay, öğretim üyeliği süresince ABD’de bazı akademisyenlere tanınan ve yaklaşık 1,5 milyon dolarlık kişisel araştırma bütçesine sahip olan Lord Profesör unvanını da aldı. ABD’nin Türkiye’de bilimde en üst karar alma organı olan TÜBİTAK karşılığı kurumu NSF’te 3,5 yıl Makine, İnşaat, İmalat ve İnovasyon Daire Başkanlığı görevi yürüttüğünü ifade eden Akay, görevi süresince ABD’nin söz konusu bilim dallarında geliştirilecek bilim projeleri için 160 milyon dolarlık bütçenin dağıtımı konusunda da söz sahibi olduğunu kaydetti.