ABD Başkanı Trump’la hangi konuları ele aldınız?
Münbiç ve F-35’ler konusunu ele aldık. Münbiç anlaşması şu anda planlandığı şekilde ilerliyor. Tabii ki asıl hedefimiz ABD’nin PYD ve YPG ile bütün ilişkisini kesmesi. Şu anda öyle bir görüntü yok. Münbiç konusunda şu an gündemde olan şey PYD YPG’nin Fırat’ın doğusuna gitmesi; ayrıca yüzde 90’ı Arap olan Münbiç’e oranın gerçek sakinlerinin yerleşmesini sağlamak. Geçen ayın 4’ünde Mevlüt Çavuşoğlu Bey’in ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile yaptığı görüşmede belirlenen takvim çalıştığı sürece, temennimiz odur ki Münbiç asıl sahiplerine terk edilmiş, bırakılmış olacaktır. Şu anda bu yönde bir gayret var.
F- 35’lere son taksitle birlikte toplam 900 milyon doları ödemiş olacağız. 800 milyon doları zaten ödemiştik. 100 milyon dolar daha ödenecek birkaç gün içinde. Sayın Trump bu anlaşmanın aynen uygulanacağını bana söyledi. Konuyla ilgili olarak gerekli talimatları verdim dedi. Beyaz Saray Kongre’ye mektup gönderdi. Yaptırıma karşı olduğunu bildirdi.
Fransa’ya YPG uyarısı
Erdoğan, Trump'la birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a da YPG konusunda uyarılarda bulunduğunu söyledi: "Terörle mücadelede Fransa’dan beklentimiz kararlı ve tutarlı olmasıdır. PYD ve YPG gibi örgütlerin korunmasının ve kollanmasının kabul edilemeyeceğini belirttik. İran nükleer programını, ABD’nin muhtemel yaptırım sürecini, Libya’daki gelişmeleri ve Bosna’nın NATO’ya katılımını ele aldık. Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine seyahatlerinde vize muafiyeti sürecini de gündeme getirdik.
Putin’i davet edeceğim
Erdoğan, ABD’nin İran’a yönelik ambargo ve Rusya’ya karşı tutumuyla ilgili, “Pazartesi Trump ve Putin, Helsinki’de bir araya gelecekler. Bana göre bu zirve çok çok önemli. Bakalım bu zirvede hangi konularda mutabakat olacak, hangi konularda ayrı düşecekler, bunu izleyip göreceğiz. Bu arada biz de cumartesi için Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili de bu görüşmede dar kapsamlı Türkiye’de bir araya gelmeyi teklif edeceğim. Bölge sorunlarını ele alacağımız bir görüşme olacak" dedi.
Ekonomide söylem birliği
Dolarla oynanmaya devam ediliyor. Türkiye olarak kur baskısından ne zaman kurtulacağız?
Kur baskısı sadece Türkiye için değil, her yer için geçerli. Kur baskısı denen olayı frenleyebilecek olan en iyi araçlardan biri, uluslararası platformda milli paralarla ticaret yapmaktır. Bunu Rusya ile konuştuk, kısmen başladık. İran ile kısmen başladık. Çin ile de konuşuyoruz. Ticaret Bakanlığımızın, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bu konudaki görüşmeleri çok önem arz ediyor. Alışverişi milli paralarla yaptığımız oranda kur baskısı da azalacaktır. Ama bunu tümüyle sıfırlamak tabii ki mümkün değildir.
IMF sözcüsü biz uçaktayken olumlu açıklama yaptı. Aldığımız mesaj kararlılık görüyoruz dediler. Türkiye kararlı görünüyor dediler. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
O tabii ki tartışmasız. Makro ve mikro ekonomik dengeler anlamında hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz. Bu hususta kararlılık önemli. Ekonomide söylem birliği de çok önemli. Her ağızdan ayrı bir ses çıkmamalı. Olumsuzluklara fırsat vermeyeceğiz.
TÜRKİYE KÜLFET PAYLAŞIMINDA İYİ DURUMDA
Erdoğan, Trump’ın NATO üyelerine savunma harcamaları konusunda yaptığı eleştirileri şöyle değerlendirdi: Trump’ın külfet paylaşımı ve bütçe onayları konusunda söyledikleri bir tartışma konusu oldu. Türkiye’nin desteği yüzde 1,8 durumunda. Malzeme ve mühimmat noktasındaki harcamalarımız da 30 milyar dolar civarında. Türkiye bu noktada iyi bir konumda.
Bedelli erkene çekilecek
Erdoğan, bedelliyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı’nın çalışma yapacağını belirterek, “Belki kararnameyle erkene çekeriz” dedi.
Başkanlık kabinesi ilk toplantısını yapacak. Gündem sıcak, en büyük beklentilerden biri de bedelli askerlik konusu. İlk toplantının gündeminde mesaj verebilecek misiniz?
Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanımız çalışmalarını yapacaklar, hazırlıklarını yapacaklar. Bunu inşallah seçimden sonra ele alacağız demiştim. Nasılı, nedeni, her şeyiyle, MSB yapacak çalışmayı. Ne kadar kişiyi kapsayacak, hangi yaş grupları arasında olacak, ücret ne kadar olacak, tüm bu konular belirlenecek. Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz. O zamana kadar da hazırlıklarımızı bitirmiş oluruz. Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz.
EUROSAM'LA ORTAK PROJE
İtalya Başbakanı Conte ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la hangi konuları görüştünüz?
2017’de İtalya ile ikili ticaretimiz 20 milyar dolara ulaştı. Savunma sanayii alanında önemli ortaklıklarımız var. Fransa’nın da katımlıyla Eurosam üzerinden uzun vadeli projeler yapacağız. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunu da müzakere ettik. Macron ile savunma sanayii alanındaki işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Sinop’taki nükleer santralı, Japonya-Fransa-Türkiye olarak ortak inşa ediyoruz.
Ukrayna’dan biri daha gelecek
Yeni sistemde FETÖ ile mücadele konusunda ayrı bir yapının kurulması öngörülüyor mu?
Hemen her konuda bir bakanlık veya genel müdürlük kurma tarzındaki yaklaşımları doğru bilmiyorum. Dediğiniz konuyla mücadele için ilgili birimlerimiz zaten var. İçişleri Bakanlığımız var, istihbarat, teşkilat başkanlıklarımız var. Bunları zaten onlar kovalıyor. Bakın Kosova’da da olsa Azerbaycan’da da, Ukrayna’da da olsa yakalayıp getiriyoruz. Ukrayna’dan bir tane daha gelecek. Bunları hep takip ediyoruz.
Çipras iyi niyetli
Çipras’la yaptığınız ikili görüşmede atmosfer nasıldı?
Çipras, iyi niyetli hareket ediyor, ilişkilerimizi geliştirme iradesi var. Ama mesafe almak için daha çok çalışmamız gerekiyor. FETÖ’cü 8 askerin durumunu, sınır ihlali yaptıkları için Türkiye’de yargılanan iki Yunan askerlerinin durumunu da konuştuk.
Çipras darbeci askerler konusunda yeni bir şey söyledi mi?
FETÖ ile mücadele konusunda ne denli kararlı olduğumuzu, Sayın Çipras dahil herkes biliyor. Kendisine, 8 darbeci askerin iadesinde ısrarcı olduğumuzu anlattım. Tabii o da, sınır ihlali yapan askerlerinin üzerinde duruyor. Meselelerin halli için iyi niyetli biçimde gayret gösterme konusunda mutabık kaldık. Dışişleri Bakanım, istihbarat bir araya gelip bunları görüşecekler. Sonra biz de görüşeceğiz.
NSU kararı tatmin etmedi
Almanya’da NSU terör örgütüyle ilgili davaya ilişkin karar, açıklandı. Merkel’le görüşmenizde bu konuşuldu mu?
Kararın tatmin edici olmadığını, meselenin özüne inilmesi gerektiğini söyledik. Bu bir tür Gladio olayı olabilir. Burada sadece o kadının müebbet alması, mağdur aileleri tatmin etmeyecektir. Bu işin sıradan bir olay olmadığını düşünüyoruz. Konunun tüm boyutlarıyla araştırılması gerektiğini söyledik. Kendileri de çok farklı düşünmüyorlar. Bunları Sayın Merkel’in kendisine açıkça ifade ettim.
Terörle mücadele konusunda daha kararlı ve tutarlı bir tavır takınılması gerektiğini belirttik. Özellikle FETÖ ve PKK mevcudiyeti konusunda endişelerimiz devam ediyor.