Türkiye’nin fahri elçisi gibi çalışmaya hazır olduklarını belirten mezunlar, En büyük eksik tanıtım, bu konuda bizden faydalanın’ diyerek, ’Türkiye’den temin edeceğimiz malzeme olduğu kadar, öğreneceğimiz çok şey de var. Bu ilişkiyi sürekli kılacak bir mekanizma kuralım’ önerisinde bulundular. 56 ülkeden gelen 200’den fazla Türkiye sağlık mezunu 3 gün süren konferansın sonunda, ilgili alanlarda çalışan Türk katılımcılarla birlikte 4 başlık halinde gerçekleştirilen çalıştaylara katıldı.
Sağlık Turizmi, İlaç ve Eczacılık, Tıbbi Cihaz ve Malzemeler ile Sağlık Yatırımları ve Politikaları başlığı altında gerçekleştirilen çalıştaylar rapor haline getirildi. Sağlık Bakanlığından Dr. Hüsrev Diktaş’ın başkanlığında yapılan Sağlık Turizmi Çalıştayı’na katılan mezunlar Türkiye’nin vize uyguladığı ülkelerden tedavi için gelmenin zorluklarını ve vize sürelerinin kısalığını vurguladılar. Türkiye mezunları ayrıca eğitim turizminin de gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti ve Türkiye’nin eski mezunlara eğitim seminerleri vererek onlardan faydalanabileceğini kaydetti. Mezunlar, sağlık turizmiyle ilgili Türkiye dışında tanıtım kampanyaları yapılması gerektiğini de vurguladı.
Zürih Üniversitesinden Prof. Mutlu Özcan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen İlaç ve Eczacılık çalıştay grubunda ise özellikle Afrika’dan gelen katılımcılar Türkiye’den ithal edilen ilaçların prospektüslerinin Türkçe olmasının oluşturduğu sıkıntılara dikkat çektiler. Ayrıca kalitesiz gıda takviyesi ve ilaçların Türkiye’nin imajını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Prof. Dr. Banu Onaral moderatörlüğünde gerçekleşen Tıbbi Cihaz ve Malzemeleri Çalıştayı’nda ise katılımcılar Türk malı cihazları takip edebilecek bir mekanizma kurulması gerektiğini ifade ettiler. Bu çalıştayda da medikal ürünlerin tanıtım eksikliğine vurgu yapıldı. Diş hekimi olan bazı katılımcılar, özellikle diş hekimliğinde kullanılan tüm malzemelerin artık Türkiye’de üretilebildiğini belirterek, bu alandaki tanıtımın diğer branşlardan daha az olduğunu belirttiler. Bazı ülke katılımcıları ise birlikte üretim önerisinde bulundu.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Medikal İşletme ve Planlama Daire Başkanı Dr. Mustafa Yalçınkaya’nın moderatörlük görevini üstlendiği Sağlık Yatırımları ve Politikaları Çalıştayı’nda ise Türkiye’nin sağlık politikası katılımcılara aktarıldı. Ayrıca kamu hastanelerinde kalitenin düşmemesi ve korunması konusunda neler yapılabileceği konusu ele alındı. Bu çalıştaydaki katılımcılar da mezunlarla ilişkiyi sürekli kılacak kurumsal bir yapının oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, böyle bir alanda ilk defa gerçekleştirilen konferansın sonuçlarından memnun olduklarını ifade etti. Özdebir, “Birçoğu Türkiye’ye mezun olduktan yıllar sonra ilk kez geldi. Hem hastanelerimizi gezdiler, hem de medikal sanayici ziyaretleri gerçekleştirdiler. Ayrıca konferansın yapıldığı otelde 50 medikal üretici ürünlerini sergiledi. Böylece ülkemizin teknolojik seviyesini ve geldiği noktayı yakından görme imkanı buldular” dedi. Özdebir, çalıştaylardaki önerileri değerlendireceklerini buna yönelik bir çalışma grubu oluşturduklarını ifade etti. Özdebir ayrıca, hedeflerinin bu konferansı periyodik olarak devam ettirmek olduğunu belirtti ve “Bazı başka sektörlerde de bu tür konferanslar planlıyoruz. Bu ülkeye gönül bağı olan bu insanlarla ilişkiyi devam ettirecek platformları oluşturmamız lazım” diye konuştu.