Aynı zamanda inşaat mühendisi olan Tanman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi’nde meslek hayatı boyunca karşılaştığı bazı iş kazalarına ilişkin tecrübelerini anlattı.
İş müfettişliği mesleğini yaptığı süre boyunca karşısına çıkan iş kazalarının birçoğunun inşaat sektöründe gerçekleştiğini ifade eden Tanman, dünyanın hemen her yerinde en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektörlerden birinin inşaat olduğunu belirtti. Tanman, meslek hayatında karşılaştığı bazı iş kazalarını ise şöyle anlattı:
Yenisiyle devam
İlk iş kazası geçen yıl Ankara’da küçük ölçekli bir inşaatta yaşanıyor. Olayın kahramanı ise evini geçindirmek için inşaatta çalışan bir işçi. Evinde bekleyen eşi ve çocukları için hiçbir iş güvenliği olmadan var gücüyle çalışan bu işçi, her zaman ki gibi ekmek parasını kazanmak için sabah evden çıkıyor. Fakat akşam eve gelmiyor. Ertesi gün de gelmiyor. Bu durumdan iyice rahatsız olan eşi, polise gidiyor daha sonra da çareyi eşinin çalıştığı şirketi aramakta buluyor. Şirketin sahibine eşinin 3 gün boyunca eve gelmediğini söylüyor. Şirket sahibi de işçinin gelmediğinin farkında, fakat umursamadan yerine başka bir işçi alıyor ve işlerine devam ediyor.
Yapılan araştırmalar sonunda işçi bodrum katında ölü bulunuyor. İşçi asansör boşluğuna düşmüş. İnşaatın asansör boşluklarının doldurulmamasından ve gerekli incelemenin yapılmamasından dolayı işçinin cesedi uzun süre bulunamıyor.
Ben mi itekledim?
Bakanlığa gelen haber üzerine olayı incelemek için müfettişler inşaata gidiyor. Yapılan inceleme doğrultusunda inşaat sırasında açılan asansör boşluğunun kapatılmadığı görülüyor. Daha sonra incelemeye gidildiğinde bile hala işçinin düştüğü o alanın kapatılmadığı görülüyor.
Asansör boşluklarının neden doldurulmadığı sorulduğunda ise işverenin cevabı ‘Neden bu kadar inceliyorsunuz ben mi itekledim de düştü’ oluyor. Oysa açılan asansör boşluğu kapılmış olsa belki de o işçi bugün hayatta olacaktı.”
Küçük bir önlemle bir hayat kurtulur
MÜFETTİŞ Tanman, bu kazaların inşaat sektöründe çalışan insanların hayatlarının ne kadar hafife alındığını ve alınacak ufak önlemlerle bir canın nasıl kurtarılabileceğini gösterdiğini vurguladı. Kazaların doğal olarak gerçekleşen olaylar olmadığına dikkati çeken Tanman, kazalardan öncelikle insanların sorumlu olduğunu ifade etti. İş kazalarının büyük çoğunluğunun yeterli güvenliği bulunmayan iş iskelelerinde, korkuluksuz merdivenlerde, emniyet kemeri takılmadan çalışılan çatılarda veya dış cephe iskelelerinde meydana geldiğine dikkati çeken Tanman, her işçinin hayatının çok önemli olduğunu, alınacak ufak bir önlemin bir hayat kurtarabildiğini kaydetti.