Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Ağustos ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, Tarım ÜFE, bir önceki aya kıyasla yüzde 1,56 düşüş gösterirken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,1 oranında artış kaydedildi.
Ağustos ayı verilerine göre, Tarım ÜFE geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 17,92 artarken, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 55,84 oranında artış yaşandı.
Sektörler bazında bir önceki aya göre değerlendirildiğinde, balıkçılık ve ilgili hizmetlerde yüzde 9,39 oranında artış gözlenirken, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 1,75, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise yüzde 5,46 oranında düşüş yaşandı.
Ana gruplara göre incelendiğinde, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,03 ve canlı hayvanlar ile hayvansal ürünlerde yüzde 0,19 artış kaydedilirken, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 9,31'lik bir düşüş görüldü.
Yıllık bazda değerlendirildiğinde, Tarım ÜFE'ye göre 5 alt grup daha düşük değişim gösterirken, 9 alt grup daha yüksek değişim kaydetti. Yıllık bazda en fazla düşüş yaşayan grup, yüzde 6,23 oranında azalan sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Buna karşılık, yıllık bazda en düşük artış yüzde 9,25 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda, yüzde 21,16 ile tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar grubunda görüldü. En yüksek artışlar ise yüzde 150,15 ile yağlı meyveler ve yüzde 66,65 ile koyun, keçi ve bunların süt ve yapağılarında kaydedildi.
Aylık değişimlere bakıldığında, sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular grubu yüzde 17,5'lik düşüşle dikkat çekerken, yağlı meyveler grubunda yüzde 4,5 oranında azalma görüldü. En yüksek aylık artışlar ise yüzde 110,43 ile tropikal ve subtropikal meyveler, yüzde 7,9 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar grubunda gerçekleşti.