Türkiye, Şam Büyükelçiliği'ni kapatarak, Esad'a, 'yönetimle iletişim bile kurmayacağız' mesajı verdi. elçilik çalışanları Türkiye'nin Lübnan'a gönderdiği gemiyle tahliye edildi
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin bütün faaliyetleri dünden itibaren askıya alındı. Bir aydır kapatma kararını tartışan Ankara, 23 Mart gecesi Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne tahliye kararını bildirdi. Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'a tahliye için Lübnan'a bir gemi gönderileceği ve 26 Mart'ta geminin Türkiye'ye dönmek üzere hareket edeceği açıklandı.
Büyükelçi Önhon geminin gelmesinden önce, elçilik çalışanlarını 3 gruba ayırdı. İlk grup 24 Mart, ikinci grup 25 Mart, Büyükelçi Önhon'un da içinde bulunduğu son grup dün Lübnan'a geçti. Büyükelçi Ömer Önhon, Şam'dan ayrılmadan önce Suriye Dışişleri Bakanlığı'na giderek elçiliği kapatma argemanını tebliğ etti. Üçüncü grubun da gelişiyle gemi Lübnan'dan ayrıldı. Ankara'nın elçiliği kapatma kararının netleştirilmesinde iki konu önemli yer oynadı. Bunlardan ilki, büyükelçilik mensuplarının ve büyükelçiliğin sürekli olarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yanlılarından tehdit alması ve yaşamsal tehlike altında olması oldu.
Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak Milli İstihbarat Teşkilatı'na da danışırken, 'kapatılmasının doğru bir hamle olacağı' yanıtını aldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan da önceki hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ardı ardına yaptığı görüşmelerde bu görüşünü iletti.
İkinci önemli husus ise, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Ankara ziyaretinde Suriye ile ilgili olarak çizdiği tablo oldu. Ziyaretin ardından Esad'ın Annan'a verdiği yanıtta, ön koşul olarak, 'muhaliflerin silah bırakmasını' sunması da, Ankara'nın büyükelçiliği kapatma kararını netleştirmesine neden oldu.
Ankara, Büyükelçiliği İstanbul'da hafta sonu gerçekleştirecek olan zirve öncesinde kapatarak, hem dünyaya hem de Esad'a, 'Artık Suriye hükümeti ile iletişim dahi kurmayacağız' yönünde siyasi mesaj verdi. Suriye'deki Fransız işgali sırasında dahi kapatılmayan Halep Başkonsolosluğu ise, Türkiye'ye sürekli olarak devam eden göç ve olası bir tampon bölge kurulması olasılığı nedeniyle kapatılmadı. Halep Başkonsolosluğu, Suriye yurttaşlarının konsolosluk işlemlerini de yürütmeye devam edecek.
Yaralı muhalifler Reyhanlı'da
Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 18 bini bulurken, çatışmalarda yaralanan 1'i asker 5 muhalif Suriyeli sıfır noktasında bekleyen ambulanslarla hastaneye taşındı. Çadır kentlerde kalan minikler de yaşadıkları sıkıntıyı resim yapıp, oyun oynayarak geçiriyor. İnsan Hakları İzleme örgütü, Suriye'de askerlerin halkı canlı kalkan olarak kullandığını iddia etti.