ANKARA’da Siteler Karakolu’nda görev yapan 36 yaşındaki polis memuru Metin Taşyapar ile, Ankaralı 51 yaşındaki Perihan Karataş, Türkiye’de böbrek bekleyen 52 bin hastadan ikisiydi ve yaklaşık 10 yıldır uygun böbrek bulunamadığı için hayatları haftanın dört günü girdikleri diyaliz makinesine bağlıydı.
Ancak, Ankara Üniversitesi’nin kurduğu çapraz nakil havuzu Taşyapar ile Karataş ailesine yeni bir umut oldu. Bu havuz sayesinde birbirlerine böbrek nakli yapılabileceğini öğrenen aileler, görüşmeler sonucunda böbrek naklini kabul ettiler.
Taburcu oldular
Perihan Karataş’ın eşi Tahsin Karataş böbreğini Metin Taşyapar’a verirken, Metin Taşyapar’ın babası Dilaver Taşyapar da böbreğini Perihan Karataş’a vermeye gönüllü oldu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı üyeleri Prof. Dr. Erdal Anadol ve Doç. Dr. Acar Tüzüner ile Nefroloji Ana Bilim Dalı üyeleri Prof. Dr. Kenan Keven, Dr. Şule Şengül’ün önderliğinde oluşturulan ekip 12 Ocak’ta başarılı ameliyatlar gerçekleştirdi.
Ameliyatlar sonucunda sağlığına kavuşan Taşyapar ile Karataş aileleri taburcu olmadan önce Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladılar.
Eşim için canım feda
Perihan Karataş, yapılan ameliyat sonucunda sağlığına yeniden kavuştuğunu ve çok mutlu olduğunu söylerken eşi Tahsin Karataş da, “Herkes organ bağışlamalı. Eşim için canım feda. Bir böbreğim daha olsun onu da veririm” dedi.
Böbrek nakliyle yeniden sağlıklı bir yaşama adım atan Metin Taşyapar da, “İnsan başına gelmeyince anlamıyor. Bulunduğunuz yerden kıpırdayamıyorsunuz. Bana muz yemek yasaktı. Sırf ben özenmeyeyim diye iki çocuğum da yemezdi. Fazla su içemiyorum diye onlar da benim yanımda su içmemeye gayret ederdi. Çocuklarım benden daha çok mutlu oldular” dedi.
Havuzu genişletmek istiyoruz
AMELİYATLA ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kenan Keven de, çapraz böbrek naklinin Ankara ve İç Anadolu bölgesinde ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.
Çapraz nakil yönteminin kan grubu uyumsuz alıcı ve vericiler için alternatif bir işlem olduğunu kaydeden Keven, “Bir çapraz nakil havuzu oluşturuyoruz. Eşine oğluna, kızına, veya bir yakınına böbrek vermek isteyip de kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle böbrek veremeyen hastalar için yeni bir umut ışığı oluyor. Bu durumdaki hastalar hastanemize başvurabilir ve onları da çapraz nakil havuzumuza dahil edebiliriz” dedi.