Galerinin alt katında oluşturulan sanat laboratuvarında, sanatçılara eserlerini sergileme fırsatı sunuluyor.
Sanat galerisinin yöneticisi Müzeyyen Çağlar Güler, yaptığı açıklamada, ''Galeri Artist Ankara Lab'' adını verdikleri projenin, Ankara'da bir ilk olduğunu belirterek, gençlerin enerjisini hissetmek istediklerini söyledi.
Çok farklı enerjiler, disiplinler ve sanata bakış açışı olduğunu dile getiren Güler, ''Artık sanatın tarifi yok, biz o tarifsizlik içinde bir mekan yaratmaya çalıştık. Her gün şaşkınlığa uğruyoruz, çünkü gençlerin sergilemek istedikleri o kadar farklı başlıklar var ki'' dedi.
Bunun için sergilenecek eserlere bir sınır koymadıklarını, klasik galeri anlayışında sergileme yapmadıklarını anlatan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Deneysel sanatlara yer vererek Ankara'yı şaşırtmak istiyoruz. Bugün yer sıkıntısı nedeniyle eserlerini sergileyemeyen birçok genç sanatçı var, onlara imkan vermek istiyoruz. ArtistLab'ı açarken hiçbir ticari kaygı ile hareket etmedik.
Bu anlamda akademisyenlerin yönlendirmeleri çok önemli. Bu alan bizim için de yeni. Cesuruz, çekingen davranmıyoruz, sanatçıya müdahale etmiyoruz. Sanatın tarifi olmadığı için bir sınırlama ve tarif içine almadık sergilenecek eserleri, ummadığınız şeylerden farklı şeyler çıkabilir.''
Galeri Artist Ankara Lab'ın açılış sergisini 26 Martta genç sanatçı Sera Marshall'ın ''Spolia/Ganimet'' isimli sergisi ile yaptıklarını belirten Güler, serginin 17 Nisana kadar gezilebileceğini söyledi.
SPOLİA/GANİMET SERGİSİ
Glasgow School of Art&Design, Güzel Sanatlar bölümünde fotoğrafçılık eğitimi alan Sera Marshall, Londra ve Glasgow'da karma sergilere katıldığını söyledi.
Kendini ''fotoğrafçı, kitap yapar (book maker) ve matbaacılık tutkunu'' diye tanımlayan Marshall, Türkiye'deki ilk kişisel sergisini ArtistLab'da açtığını belirtti.
Marshall, sergilenen eserlerinin çıkış noktasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
''Antikçağ yapıtları, heykelleri, malzemelerini yeni anıt veya binalarda tekrar kullanmak 'spolia' olarak adlandırılır. Spolia, Latince ganimet anlamına gelir. Bu tekrar kullanım uygulaması, geç Roma döneminden Osmanlı devrine kadar görülür.
Fetheden devlet, geçmiş medeniyetlerden kalan parçaları ve heykelleri yeni bağlamlara yerleştirmekle (mesela surlar, binalar, vs) objelerin önceki anlamlarını ve etkilerini sahiplenmiş olur.''
Genç sanatçının ArtistLab için hazırladığı sergide, fotoğraf çalışmalarından ışıklı panolar ve tuval üzerinde çeşitli uygulamalar yer alıyor.