ANKARA Valiliği bünyesindeki çalışma, ilgili kamu kuruluşları, üniversiteler ve meslek odalarının işbirliğiyle gerçekleştirildi. Ankara Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nın (ADSEP) ilk bölümünde görüşleri yer alan Vali Alaaddin Yüksel, başkentin yüzde 8’inin birinci, yüzde 21’inin ikinci derece deprem tehlike kuşağında yer aldığını belirterek, büyük bölümünün üçüncü ve dördüncü derece deprem kuşağında yer almasına karşın kentin yakın çevresinde büyük ölçekli deprem üretebilecek faylar bulunduğunu kaydetti.
Ankara Deprem Stratejisi ve Eylem Planı, “depremleri öğrenmek”, “deprem güvenli yerleşme ve yapılaşma”, “depremlerin etkileriyle baş edebilmek” olmak üzere 3 ana eksende oluşturuldu.
Bu başlıklar altında hedef, strateji ve eylemlere yer verildi. Her eylemin altında da sorumlu kuruluşlar ve gerçekleşme takvimi belirtildi. Çalışmada, ana eksenler itibarıyla öne çıkan bazı strateji ve eylemler şöyle:
Deprem haritası çıkarılacak
Ankara Deprem Bilgi Bankası oluşturulması ve geliştirilmesi için gerekli koordinasyon ve işbirliği sağlanacak.
Bu strateji çerçevesinde kentte AR-GE çalışması yürüten kurum ve kuruluşlardan sağlanacak deprem konusundaki bilgi, veri ve raporların, AFAD tarafından belirlenecek standartlara uygun hale getirilmesi için işbirliği oluşturulacak. Ankara ve yakın çevresinin deprem tehlike haritaları için altlık oluşturmaya yönelik çalışmalar yapılacak ve tehlike haritaları hazırlanacak.
Bina riskleri görülecek
Ankara’da okullar başta olmak üzere, hastaneler, adliyeler, cezaevleri gibi insanların çok kalabalık olarak bulundukları binaların envanteri çıkarılacak ve mevcut binaların hasar görebilirlikleri ve riskleri esas alınarak gruplandırılacak. Söz konusu strateji kapsamındaki eylemler için öngörülen takvim, 2012-2017 dönemi olarak belirlendi.
Tarihi yapılar öncelikli
Ankara’daki tarihi yapıların envanteri çıkarılarak önem ve öncelik dereceleri belirlenecek. Müzelerdeki eserlerin depremlere karşı hasar görebilirliğini azaltmaya yönelik yöntemler geliştirilecek. Tarihi yapıların onarım ve güçlendirme uygulamalarında uyulması gereken uluslararası kurallara uygun yöntem, tasarım ve imalat esasları oluşturulacak.
Afet zorunlu eğitim oluyor
Ankara’da ilk ve orta öğretimde afet ve acil durum tabanlı derslerin zorunlu eğitim programlarına alınması konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlanacak. Ders programlarında yer alan afet ve acil durumlarla ilgili konuların, günümüz şartlarına göre geliştirilmesi ve güncellenmesi sağlanacak. Bu eylem için, sorumlu kuruluş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, gerçekleşme dönemi de 2012-2013 dönemi olarak belirlendi. Deprem müzeleriyle toplumun depremlere karşı farkındalığı sağlanacak.