Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kuklalarını hazırlayan sanatçı Hakan Arısoy, muhalefet liderlerinin kuklalarını yapmaya başladı. Arısoy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kuklalarını da hazırladıktan sonra tüm siyasilerin kuklalarından oluşan sergi açacak.
Obama ile başladım
Antares Sanat Merkezinde bulunan kukla tiyatrosunda çalışmalarını sürdüren Hakan Arısoy, çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken, siyasi liderlerin kuklalarını hazırlamaya ABD Başkanı Barack Obama ile başladığını söyledi. Obama’nın başkan seçilmesinin ardından kuklasını yaptığını belirten Arısoy, daha sonra Başbakan Erdoğan ile o dönemde CHP Genel Başkanı olan Baykal’ın kuklaları üzerinde çalışmaya başladığını ifade etti.
Önemli olan yüz kısmı
İki liderin konuşmalarını ve görüntülerini izlediğini ve 25 kare fotoğrafları üzerinde çalıştığını anlatan Arısoy, 2 aylık bir emek sonucunda kuklaları tamamladığını ifade etti. Bu iki liderin kuklalarını özel koleksiyonu için hazırladığını, CHP Genel Başkanlık koltuğunda şu anda Kemal Kılıçdaroğlu’nun bulunduğunu anımsatan Hakan Arısoy, Kılıçdaroğlu’nun kuklasını yapıp yapmayacağına ilişkin sürekli kendisine sorular geldiğini söyledi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun kuklası üzerinde çalışmaya başlayan Arısoy, “Gece 00.30’da kuklanın yapımına başlayıp 3 saat içerisinde de bitirdim. Önemli olan yüz kısmıydı, bundan sonrası da rahatlıkla gelir” dedi.
Devlet Bahçeli’nin kuklasına başladım
Sİyasİ rekabet içindeki liderleri en azından kuklalarını yan yana getirerek buluşturduğunu dile getiren sanatçı, “Şimdi bir yandan da MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin kuklasına başladım. Onun da temeli atıldı, bundan sonra tamamlayacağım ilk kukla da Bahçeli olacak” sözleriyle çalışmalarını aktardı. Hakan Arısoy, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan gibi isimlerle sürdüreceği kuklalarla bir sergi açmayı düşündüğünü de ifade etti.
Ramazanda hatırlanmasın
Çalışmaları içerisinde geleneksel tiyatro, meddahlık geleneği ve Karagöz-Hacivat’ın yer aldığını da dile getiren sanatçı, bu sanatların sadece Ramazan aylarında anımsanmasından yakındı. Bazı kişilerin Ramazan’ın gelişiyle birlikte kendilerinden Karagöz ve Hacivat’ın sahnesini, tasvirlerini istediğini anlatan Arısoy, “Ne için kullanacaklarını sorduğumuzda o güne kadar Karagöz ve Hacivat’la ilgileri olmadığını anlıyoruz. Mümkün olduğunca ehil olmayanlara da bunları vermiyoruz” dedi.
Türk tiyatrosu için
Sanat merkezinde “geleneksel Türk tiyatrosu” adı altında eğitim verileceğini ve bu eğitim kapsamında bu sanatların daha iyi bilinmesinin amaçlandığını dile getiren Arısoy, usta isimlerin vereceği eğitimler sonucunda sertifika verilmesinin de hedeflendiğini kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ile de işbirliği yaptıklarını anlatan Arısoy, “Bu sanatlar geleneksel Türk tiyatrosu içinde çok önemli bir yere sahipler. İstiyoruz ki geleneksel sanatlarımız sadece Ramazan’da hatırlanmasın...” diye konuştu.
Yunanistan’da 500 Karagöz ustası var
Yunanİstan’ın Karagöz ve Hacivat’a sahip çıkmaya çalıştığını da hatırlatan Arısoy, bu iki karakterin Türk kültürünün birer parçası olduğunu söyledi. Bununla birlikte Yunanistan’da bu sanatlara büyük ilgi gösterildiğini belirten sanatçı, “Aslında ben içtenlikle bir şey söylemem gerekirse, o sırada sevinmiştim. En azından sahip çıkan var. Yunanistan’da 400-500 Karagöz ustası var. Bizde ise giderek azalıyor. Bu da üzüntü verici” dedi. Bu ustaların sayısının artması nedeniyle eğitim faaliyetine başladıklarını da aktaran Arısoy, sertifika edindirmeyi hedefledikleri kursiyerlere iş imkanı sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.