Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>GÜNDEM
13 Nisan 2023 Perşembe - 22:12

Bakan Çavuşoğlu: “Mısır’ın en çok ihracat yaptığı ülke Türkiye”

DEREN KOCAMANOĞLU-13.04.2023-HİBYA- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu: “Mısır’ın en çok ihracat yaptığı ülke Türkiye”

Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Mısır’ın en çok ihracat yaptığı ülke Türkiye. Mısır’ın en çok LNG ihraç ettiği ülke de Türkiye. Artık spot piyasadan değil de doğrudan enerji firmalarımız BOTAŞ ile Mısır firması arasında bir anlaşma ile biz doğrudan almak istiyoruz. Bu talebimizi, düşüncemizi de bugünkü toplantıda bir kere daha paylaştık. Hızla büyüyen iki ekonomi olarak enerji iş birliğimizi de çeşitlendirmek istiyoruz. Sadece LNG değil, nükleer, yenilenebilir enerji başta olmak üzere. Firmalarımızın da inşaat sektörü dahil ortak yapabileceği yatırımlar var. Bu konuda da kendilerini teşvik edeceğiz.

Türkiye’nin güzellikleri var. Mısır’ın eşsiz güzellikleri var. Sonuçta halktan halka temasın her zaman bizlere de büyük faydasının olduğunu, güç verdiğini de biliyoruz. Aynı şekilde kültür alanın da ortak komisyonlarımızı hem turizm hem kültür alanında tekrar canlandırmamızda fayda var.

Mısırlı turist sayısı geçen sene rekor kırdı. 227 bin turist gelmiş. Hava seferlerinin de artırılması gerekiyor. Türk Hava Yolları’nın hafta 50 seferi var. Türk Hava Yolları, 12 ilave talepte bulundu.

İkili ilişkilerimizde şu an yakaladığımız bu ivmeyi daha da hızlandırmak için somut adımları atmamız gerekiyor. Bu konuda mutabıkız ve daha sık bir araya geleceğiz. Esas Müslüman dünyasının, Akdeniz’in, bu bölgenin iki önemli ülkesi olarak bizim iş birliğimiz özellikle bölgesel konularda da önemli. Bölgemizin ve ötesinin istikrarı bakımından da Türkiye-Mısır ilişkilerinin, iş birliğinin önemi var.

Bundan sonra Libya konusunda daha yakın iş birliği içinde çalışacağız. Bugünkü görüşmemizde aslında temelde görüşlerimizin çok ayrı olmadığını, bazı yöntemler konusunda farklı düşünebildiğimizi fakat bir yol haritası üzerinde çalışarak daha yakın iş birliği içinde olmamız gerektiğini inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Suriye’de de bizim de bir angajmanımız var. Son toplantılar, önümüzdeki süreçte yapılabilecek dörtlü toplantılar hakkında kardeşim Sameh’e bilgi verdim. Suriye’deki kalıcı barış ve istikrar hepimiz için önemli. Bunun için de ciddi adımların atılması lazım. Bu konuda hemfikiriz. Bölgemizin huzur ve bekası bizler için de önemli.

Filistin’i de tabii ele almadan toplantıyı bitirmemiz mümkün değildi. Mısır’ın Filistin konusunda Ortadoğu konusunda oynadığı rolü her zaman takdir ediyoruz. Mısır’ın çabalarını destekliyoruz. Ürdün’ün çabalarını destekliyoruz."

Mısır Dışişleri Bakanı Shoukry’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bugünkü görüşmemizde birçok konuyu ele aldık ve en fazla ağırlık verdiğimiz konu ikili ilişkiler oldu. İki ülke arasındaki ilişkiler ve kurular arasındaki ilişkileri ele aldık.

İlişkilerimiz ve temaslarımız hızlı bir şekilde gelişiyor. Bunun devamını diliyorum ve belirli neticeleri belirleyeceğiz. Bu neticeler doğrultusunda daha fazla anlayış olacaktır. Diplomatik temsilciliğinin tabii ki uygun bir zamanda açıklanması konusunda da hemfikiriz. Buna paralel olarak da Cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin kurulması söz konusu olacaktır.

Filistin konusunu derinlemesine ele aldık. Bu konuda ortak çaba harcamamız gerektiğini ve İslam İşbirliği Örgütü’nün yine aynı şekilde bu konuda ağırlıklı olarak çalışması gerektiğini ve Mısır  bu konuda son tırmanmanın önlenmesi konusunda yoğun bir çaba harcamıştır. Aksa Mescidi’ne ve kutsiyetine saldırılar oldu. İbadet özgürlüğüne mutlaka saygı duyulması gerekmektedir. Oranın statüsünün değiştirilmemesi gerekmektedir. Bu bizim için çok önemlidir. İsrail’in tek taraflı bu saldırılarını durdurmamız lazım.”

Soru-Cevap

Konu- Türkiye ile Mısır ilişkileri

Çavuşoğlu: “Bizim ilişkilerimizi yeniden canlandırmamızdan bu yana bölgeye olumlu etkilerinin olduğunu görüyoruz. Biraz önce Filistin davasından bahsettik. Bu konuda da aynı düşüncelerimiz tamamen örtüşüyor. Dolayısıyla Filistinli kardeşlerimizin hakları ve İsrail’e verilecek mesajlar bakımından da etkisini görüyoruz.

Libya’da aslında ilişkilerimiz soğukken biraz güvensizlik vardı. Oradaki faaliyetlerimiz hakkında kuşkular, eleştiriler vardı. Diyalog başladıktan sonra nihai amacımızın aynı olduğunu gördük. Ülkenin birleştirilmesi, özellikle şimdi ortak bir taburun doğu ile batı arasında kurulması fikrini desteklediğimizi de bugün söyledim. Biz önümüzdeki süreçte Mısır ile beraber Birleşik Libya Ordusunun güçlerini eğitebiliriz, güçlendirebiliriz ama önemli olan siyasi süreç. Bir yol haritası üzerinde birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık. Libya’nın istikrarını birlikte destekleyeceğiz.”

Hibya Haber Ajansı

 
Adıyaman'da deprem
 
Bakan Koca: “Türkiye büyük sağlık yatırımlarına devam ediyor”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesinde toplam 1 milyon 28 bin ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı Açılış Töreni’nde konuşuyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı Açılış Töreni’nde konuşuyor.
Bakan Kirişci: "Gıdaları tarladan sofraya her aşamada denetliyoruz"
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gıdaların tarladan sofraya kadar ...
 
Başkanlıktan “Son iki ayda kaç kişi vatandaş oldu?” başlıklı köşe yazısına ilişkin açıklama
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, bir gazetede “Son iki ayda ...
MSB’den TCG Anadolu’nun teslim törenindeki görüntülere ilişkin açıklama
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TCG Anadolu’nun teslim törenindeki görüntülere ilişkin açıklama yaptı
Defne Sahra Hastanesi, günde ortalama 150 hastaya hizmet veriyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da kurulan Defne Sahra Hastanesi’nin ...
 
Altun: “Cumhurbaşkanımız, FETÖ’nün sinsi emellerinin gerçekleşmesine geçit vermedi”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Cumhurbaşkanımız Sayın ...
EGM'den 79 ilde 'sokak operasyonu'
DEREN KOCAMANOĞLU-03.04.2023-HİBYA- Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 79 ...
Bakan Akar: “Ege ve Akdeniz’in dostluk denizi olması samimi dileğimizdir”
DEREN KOCAMANOĞLU-04.04.2023-HİBYA- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri