Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Mısır’ın en çok ihracat yaptığı ülke Türkiye. Mısır’ın en çok LNG ihraç ettiği ülke de Türkiye. Artık spot piyasadan değil de doğrudan enerji firmalarımız BOTAŞ ile Mısır firması arasında bir anlaşma ile biz doğrudan almak istiyoruz. Bu talebimizi, düşüncemizi de bugünkü toplantıda bir kere daha paylaştık. Hızla büyüyen iki ekonomi olarak enerji iş birliğimizi de çeşitlendirmek istiyoruz. Sadece LNG değil, nükleer, yenilenebilir enerji başta olmak üzere. Firmalarımızın da inşaat sektörü dahil ortak yapabileceği yatırımlar var. Bu konuda da kendilerini teşvik edeceğiz.
Türkiye’nin güzellikleri var. Mısır’ın eşsiz güzellikleri var. Sonuçta halktan halka temasın her zaman bizlere de büyük faydasının olduğunu, güç verdiğini de biliyoruz. Aynı şekilde kültür alanın da ortak komisyonlarımızı hem turizm hem kültür alanında tekrar canlandırmamızda fayda var.
Mısırlı turist sayısı geçen sene rekor kırdı. 227 bin turist gelmiş. Hava seferlerinin de artırılması gerekiyor. Türk Hava Yolları’nın hafta 50 seferi var. Türk Hava Yolları, 12 ilave talepte bulundu.
İkili ilişkilerimizde şu an yakaladığımız bu ivmeyi daha da hızlandırmak için somut adımları atmamız gerekiyor. Bu konuda mutabıkız ve daha sık bir araya geleceğiz. Esas Müslüman dünyasının, Akdeniz’in, bu bölgenin iki önemli ülkesi olarak bizim iş birliğimiz özellikle bölgesel konularda da önemli. Bölgemizin ve ötesinin istikrarı bakımından da Türkiye-Mısır ilişkilerinin, iş birliğinin önemi var.
Bundan sonra Libya konusunda daha yakın iş birliği içinde çalışacağız. Bugünkü görüşmemizde aslında temelde görüşlerimizin çok ayrı olmadığını, bazı yöntemler konusunda farklı düşünebildiğimizi fakat bir yol haritası üzerinde çalışarak daha yakın iş birliği içinde olmamız gerektiğini inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Suriye’de de bizim de bir angajmanımız var. Son toplantılar, önümüzdeki süreçte yapılabilecek dörtlü toplantılar hakkında kardeşim Sameh’e bilgi verdim. Suriye’deki kalıcı barış ve istikrar hepimiz için önemli. Bunun için de ciddi adımların atılması lazım. Bu konuda hemfikiriz. Bölgemizin huzur ve bekası bizler için de önemli.
Filistin’i de tabii ele almadan toplantıyı bitirmemiz mümkün değildi. Mısır’ın Filistin konusunda Ortadoğu konusunda oynadığı rolü her zaman takdir ediyoruz. Mısır’ın çabalarını destekliyoruz. Ürdün’ün çabalarını destekliyoruz."
Mısır Dışişleri Bakanı Shoukry’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Bugünkü görüşmemizde birçok konuyu ele aldık ve en fazla ağırlık verdiğimiz konu ikili ilişkiler oldu. İki ülke arasındaki ilişkiler ve kurular arasındaki ilişkileri ele aldık.
İlişkilerimiz ve temaslarımız hızlı bir şekilde gelişiyor. Bunun devamını diliyorum ve belirli neticeleri belirleyeceğiz. Bu neticeler doğrultusunda daha fazla anlayış olacaktır. Diplomatik temsilciliğinin tabii ki uygun bir zamanda açıklanması konusunda da hemfikiriz. Buna paralel olarak da Cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin kurulması söz konusu olacaktır.
Filistin konusunu derinlemesine ele aldık. Bu konuda ortak çaba harcamamız gerektiğini ve İslam İşbirliği Örgütü’nün yine aynı şekilde bu konuda ağırlıklı olarak çalışması gerektiğini ve Mısır bu konuda son tırmanmanın önlenmesi konusunda yoğun bir çaba harcamıştır. Aksa Mescidi’ne ve kutsiyetine saldırılar oldu. İbadet özgürlüğüne mutlaka saygı duyulması gerekmektedir. Oranın statüsünün değiştirilmemesi gerekmektedir. Bu bizim için çok önemlidir. İsrail’in tek taraflı bu saldırılarını durdurmamız lazım.”
Soru-Cevap
Konu- Türkiye ile Mısır ilişkileri
Çavuşoğlu: “Bizim ilişkilerimizi yeniden canlandırmamızdan bu yana bölgeye olumlu etkilerinin olduğunu görüyoruz. Biraz önce Filistin davasından bahsettik. Bu konuda da aynı düşüncelerimiz tamamen örtüşüyor. Dolayısıyla Filistinli kardeşlerimizin hakları ve İsrail’e verilecek mesajlar bakımından da etkisini görüyoruz.
Libya’da aslında ilişkilerimiz soğukken biraz güvensizlik vardı. Oradaki faaliyetlerimiz hakkında kuşkular, eleştiriler vardı. Diyalog başladıktan sonra nihai amacımızın aynı olduğunu gördük. Ülkenin birleştirilmesi, özellikle şimdi ortak bir taburun doğu ile batı arasında kurulması fikrini desteklediğimizi de bugün söyledim. Biz önümüzdeki süreçte Mısır ile beraber Birleşik Libya Ordusunun güçlerini eğitebiliriz, güçlendirebiliriz ama önemli olan siyasi süreç. Bir yol haritası üzerinde birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık. Libya’nın istikrarını birlikte destekleyeceğiz.”
Hibya Haber Ajansı