Bakan Kacır, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği İnsanlı İlk Uzay Bilim Misyonunun tamamlandığını belirterek, “Şimdi hedefimiz; Milli Uzay Programı’ndaki diğer projeleri de başarıyla gerçekleştirmek. İnsanlı Uzay Bilim Misyonumuzdaki bilimsel deneylerin çıktılarını dikkatle değerlendirecek ve bu araştırmaların devam etmesi için gerekli desteği sunacağız.” dedi.
Diğer insanlı uzay görevleriyle ilgili olası uluslararası iş birliklerini değerlendireceklerine değinen Bakan Kacır, “ İnsanlı uzay görevlerinde kullanılan uzay istasyonları ve diğer sistemlerin geliştirilme süreçlerine yönelik Ar-Ge programları başlatacağız. Bu sistemleri geliştirmekte olan kurumlarla iş birlikleri yapacağız. Ankara’da uzay teknoloji geliştirme bölgesi kuracağız. Uzay sanayiini geliştirecek, yılda 600 milyar dolara erişen küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay alacağız.” diye konuştu.
Bakan Kacır, ay programını gerçekleştireceklerine dikkati çekerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Milli imkanlarla geliştirdiğimiz itki sistemine sahip, kendi mühendislerimizin ve bilim insanlarımızın tasarladığı ve ürettiği uzay aracıyla aya erişeceğiz. Uzay gözlemlerini ve uzay havasına ilişkin araştırmaları destekleyeceğiz. Bilsat, Rasat, Göktürk ve İmece uydularıyla görüntüleme uydularının üretimine ilişkin adım adım ilerlettiğimiz kabiliyetlerimizi yüksek çözünürlüklü ve farklı niteliklerde görüntüleme uyduları geliştirerek artıracağız.”
İlk milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı yakın zamanda uzaya gönderecek ve bu alanda yetkinlik sahibi 10 ülkeden biri olacaklarına değinen Bakan Kacır, şunları söyledi:
“Alçak yörünge takım uydularına ilişkin milli üretim programı başlatacak, bu alanda kamu, akademi ve özel sektör projelerini destekleyeceğiz. Uydu geliştirme alanında kamuda bulunan kapasiteyi tek çatı altında toplayarak, küresel rekabet gücüne sahip olacağız.”
Hibya Haber Ajansı