“Sulama Alanında 18 Yılda 254 Milyar Liralık Yatırım Yaptık”
Törende konuşan Bakan Pakdemirli, “Sulama alanında 18 yılda 254 Milyar Liralık yatırım yaptık” diyerek, son 18 yılda yapılan çalışmaları hatırlattı; “585 baraj inşa ederek depolama kapasitemizi 40 milyar metreküp artırdık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile son iki buçuk yılda 38 Milyar Liralık yatırım yaparak; 72’si baraj, 46’si içme suyu ve 45’i HES olmak üzere toplam 973 tesisi hizmete aldık. Sulama ve toplulaştırma çalışmalarımızla üreticilerimize yıllık 20 Milyar Liranın üzerinde zirai gelir artışı sağladık. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, “Su Medeniyettir” düsturuyla, bir damlasını bile ziyan etmeden suyu milletle buluşturmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün 66 yılda inşa ettiği 5 Bin 445 km isale hattının %61’i olan 3 Bin 300 km’sini son 18 yılda hizmete aldık. Bu isale hatları ile ülkeyi neredeyse Edirne’den Kars’a 2 defa kat etmiş olduk. Önümüzdeki yılı “Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı” olarak ilan ettik ve sizin desteğinizle sulama yatırım bütçesini 2,5 kat artırarak 15,3 Milyar liraya çıkardık.”
Düzbağ Projesi İle Gaziantep’in 2050 Yılına Kadarki Su İhtiyacını Garanti Altına Aldık
Bakan Pakdemirli, bugün hizmete alınan iki dev proje ile Gaziantep’in su alanında ihya edileceğini söyledi ve ilk olarak Türkiye’nin en büyük 2. İçme Suyu Projesi olan Düzbağ İçme Suyu Projesi’ni anlattı. “Bu proje; Regülatöre Dayalı İsale Hattı, İçme suyu Arıtma Tesisi ve Düzbağ Barajı olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor. Proje sayesinde ilk etapta regülatör vasıtasıyla yıllık 96,6 milyon metreküp, Düzbağ Barajı devreye girdiğinde ise yıllık toplam 173,6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edeceğiz. Bugün açılışını yapacağımız Düzbağ İsale Hattı kapsamında; Toplam uzunluğu 144 kilometreyi bulan isale, iletim ve dağıtım hatları ile regülatör inşaatlarını tamamladık. Ayrıca şehre doğal eğimle su temin edilmesi maksadıyla, 3 bin 600 metre uzunluğunda ve 5,6 metre çapında bir tünel açtık. Suyun doğal eğimle temin edilmesi sayesinde, yıllık 100 Milyon Liralık enerji masrafından tasarruf sağlamış olacağız. Birinci aşamasını tamamladığımız Düzbağ Projesi ile Gaziantep’in 2028 yılına kadar olan su ihtiyacını garanti altına aldık. Projenin bu ilk aşamasını toplam 2,6 milyar liralık bir harcama ile 2 yıl gibi kısa bir sürede hizmete açmış oluyoruz. Diğer iki aşamasını da önümüzdeki dönemde tamamlayarak Gaziantep’in 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını çözmüş olacağız.”
“Doğanpınar Barajıyla 80 Bin Dekar Alan Suya Kavuşacak, Ekonomiye Yıllık 51 Milyon Lira Katkı Sağlanacak”
Bakan Pakdemirli, yine bugün hizmete alınan ve gövde uzunluğu bakımından ülkemizin dokuzuncu büyük barajı olan Doğanpınar Barajı Projesi ile de 80 bin dekar alanın suya kavuşacağını belirtti. Pakdemirli; “660 Milyon Liraya mal olan bu Baraj ile 80 bin dekar tarım arazisinin cazibeli olarak sulanması sağlanacak. Halen devam etmekte olan sulama projesi tamamlandığında, Gaziantep ve Kilis illerimizin bereketli topraklarıyla buluşacak ve milli ekonomiye yıllık 51 Milyon Lira katkı, 28 bin kişiye de tarımsal istihdam imkânı sağlanacaktır” dedi.
Hibya Haber Ajansı