Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>ASAYİŞ
25 Nisan 2018 Çarşamba - 13:39

Başbakan Yıldırım’dan AB’ye: 'Hayal kırıklığına uğradık'

Başbakan Binali Yıldırım, İspanya’da Yeni Ekonomi İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Günlük göçmen geçişi 50’nin altına indi. Ancak AB’den beklediğimiz cevabı alamadık. Maalesef, yine bir hayal kırıklığına uğradık” dedi.

Başbakan Yıldırım’dan AB’ye:  Hayal kırıklığına uğradık

Başbakan Binali Yıldırım, İspanya’nın başkenti Madrid’e düzenledi resmi ziyaret kapsamında düzenlenen Yeni Ekonomi İş Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Başbakan Yıldırım, “Uluslararası toplum, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere üzerimize düşen görev bir yandan bölgesel sorunları halletmemiz, bir yandan da buralardaki insanların başka yerlere göç etmesinin önüne geçmemiz lazım” dedi. Yıldırım, sorunların kaynağına inerek çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Daha çok silah geliştirerek, daha çok anarşi terörü tetikleyecek keskin tedbirler alarak bölgesel sorunları çözemeyiz. Avrupa’nın da Türkiye’nin de güvenliği sağlayamayız. Biz Suriye Irak bölgesine gitmek isteyen 60 bin yabancı savaşçıyı sınırlarımızdan geri döndürdük. Ne kadar büyük bir tehditle karşı karşıya kaldığımızı düşünün ve bu şekilde 4 bin 500 yabancı savaşçıyı Suriye’den, Irak’tan ülkemize geçerken yakaladık ve cezaevine koyduk. DEAŞ bugün ortak bir sorun, DEAŞ’la birlikte mücadele etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“Afrin’e terör operasyonu düzenlediğimizde bazı dostlarımız bundan rahatsız oluyor” 

Fırat Kalkanı ve Afrin Operasyonları’na değinen Yıldırım, “Türkiye, Fırat Kalkanı bölgesinde, Cerablus’ta, Azez’de, Elbab’da tam 3 bin 800 tane DEAŞ’lıyı tek başına etkisiz hale getirdi. Oraya 160 bin Suriyeli döndü yerleşti, çocukları okula başladı, hayatlar normale döndü, moraller yükseldi. Terörden eser yok, benzer şekilde Afrin bölgesinde 350 bin tane Arap, Kürt ve Türkmen zorla ve baskıyla malları elinden alındı, çocukları ellerinden alınıp dağa götürüldü ve çocuklara terör örgütü tarafından zulmedildi. 350 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Bu insanlar Türkiye’ye geldiler. Bununla kalmadılar sınırlarımıza büyük büyük tüneller kazarak Türkiye’ye bugüne kadar 740 tane roket attılar. İki sınır ilimizde 71 sivil hayatını kaybetti. Ondan sonra biz Afrin’e terör operasyonu düzenlediğimizde bazı dostlarımız bundan rahatsız oluyor. Bekleyelim de bu terör örgütleri oradaki insanları öldürmeye, insanları evlerinden kovup mallarına el koymaya devam mı etsin. Zulüm mü yapsınlar. Biz buna rıza gösteremezdik. Ve burada da operasyonu yaptık ve bölgenin terör örgütlerinden temizliğini gerçekleştirdik. Şimdi oraya da dönüşler başladı. Oraya Doğu Guta’dan, Duma’dan insanlar gidip yerleşiyor çünkü orada güvenlik ve huzur var. Bu gayret ve çabalarımızın amacı Suriye’de kalıcı barışı tesis etmektir. Birleşmiş Milletler Cenevre inisiyatifine yardımcı olmak. Bu konuyla neden bu kadar ilgiliyiz, çünkü sadece Suriye ile 911 kilometre sınırımız var. Bu sınır boyunca tehdit her an var. Terör tehdidi var, mülteciler sürekli geliyor, zaten bir açık kapı yaptık. İnsan hayatından daha büyük şey olmaz. İnsan hayatının olmadığı yerde neyi konuşacağız. O insanlar ölümden kaçtı, bize sığındı. Biz onlara kucak açtık. Tıpkı 1490 yılında Yahudilerin İspanya’dan Osmanlı’ya sığındığı gibi. İnsanlar niye doğdukları, büyüdükleri yerleri terk etmek için yollara düşüyorlar. Bir bilinmeye bir maceraya niye sürükleniyorlar. Daha iyi bir hayat için, daha iyi bir gelecek için. Daha iyi bir gelecek herkesin hakkı. İster İspanya’da yaşasın, ister Lübnan’da yaşasın; ister Türkiye, ister Libya fark etmez. Bizim yapmamız gereken önce ülkemizde gelişmişlik farklarını asgariye indirmek. Daha sonra bölgemizde ateşi söndürmek ve o insanların orada kalmasını sağlamak” şeklinde konuştu.

“Hayal kırıklığına uğradık” 

Suriye’deki sorunlara dikkat çeken Yıldırım, “Düşünebiliyor musunuz bugün 65 milyon mülteci var dünyada. Bunların vatanları yok. BM’de 194 ülke var. 20. büyük ülke mülteciler ülkesi. Bu sorunlara kulağımızı tıkayamayız. Sınırlarımızdaki duvarları, girişleri ve çıkışları daha da sıkılaştırarak sorunları çözemeyiz. Bölgede güç gösterisi yapmak yerine iş birliği yaparak sorunları çözmek. Suriye’deki sorunun sebebi de, başlatanı da biz değiliz ama sonuçlarını yaşayan ve bedelini ödeyen biziz. 3 buçuk milyon mülteciye biz 8 yıldır kucak açıyoruz. Ekmeğimizi, aşımızı paylaşıyoruz. Onlara sağlık, barınma ve eğitim hizmeti veriyoruz. 30 milyar dolar bütçemizden harcadık. Bunu seve seve yaptık. Çünkü biz 'insanı yaşat ki dünya yaşasın' felsefesini benimseyen bir ülkeyiz. Bunun için yaptık. Dolayısıyla dostlarımızdan aferin iyi yapıyorsunuz demelerini beklemiyoruz ama bunu da yeterli görmüyoruz. Onların da biraz elini taşın altına koymasını bekliyoruz. 3 milyon Euro sözü verildi, ikinci 3 milyon Euro da verilecek denildi. Üzerinden 3 sene geçmesine rağmen daha 3 milyar Euro’nun 3’te birini alamadık. Biz Avrupa birliği ile bir anlaşma yaptık, dedik ki bunları geçişini önleyelim. Buna karşılık ülkemizde 3 buçuk mülteci var, biz bunlara barınak, aş, sağlık ve eğitim hizmeti sağlıyoruz, buna biraz katkı yapın dedik. Ayrıca, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinde de yeni bir adım atalım, vize muafiyeti sağlayın, artı gümrük birliği de güncellensin. Tamam mı, tamam. Anlaştık, el sıkıştık. Türkiye tarafı olarak biz yapılması gereken her şeyi yaptık. Günlük göçmen geçişi 50’nin altına indi. Durdurduk. Ancak birlikten beklediğimiz cevabı alamadık. Maalesef, yine bir hayal kırıklığına uğradık. Geçmişte Kıbrıs sorunun çözümünde yaşadığımız hayal kırıklığını burada da yaşadık. O zaman da bize iki halk referandum yapsın ondan sonra çözüm sağlayalım Kıbrıs’ı Avrupa Birliği’ne alalım, olur mu olur. 2004’te biz kabul ettik. Referandum yapıldı. Türk tarafına telkinde bulunduk, kampanyalarına da katıldık. Barış olacak, kardeşlik olacak bunun için evet deyin. Dediler. Rum tarafı hayır dedi. Tersine kampanya yaptı ve sonunda ne oldu, Avrupa Birliği Rum tarafını birliğe tam üye yaptı ve sorunu içinden çıkılmaz hale getirdi” dedi.  

 
YSK Başkanı'ndan flaş seçim takvimi açıklaması
 
CHP'den 'Abdullah Gül' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FSM köprüsündeki zurnalı trafik canavarı kamerada
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde bir trafik magandası direksiyonu bırakıp ...
Başkent'te bir kamyon 14 aracı ezdi
Başkent Ankara'da bir kamyon park halindeki 14 aracı hurdaya çevirdi.
FETÖ'cüleri taşıyan tekne kayalıklara çarptı!
Muğla'nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışan ...
 
Genç doktor evinde ölü bulundu!
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde aile hekimi olarak görev yapan 29 yaşındaki ...
Şırnak'ta 1 askerimiz şehit oldu
Şırnak’ın Bestler Dereler Soru Tepe mevkisinde devam eden operasyon sırasında, ...
Uşak’a şehit ateşi düştü
Şırnak’ın Bestler Dereler Soru Tepe mevkiinde devam eden operasyon sırasında, ...
 
Adıyaman'da korkutan deprem!
Merkez üssü Adıyaman’ın Samsat ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki depremin ...
3 cinayetin firari faili, 10 yıl sonra tutuklandı
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 2008 yılında 3 kişinin öldürülmesi olayına ...
Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren karar
Evine giren kimliği belirsiz hırsızın altınlarını çaldığı ev sahibi, olayda ...
 
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri