Yönetmelik, zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanları kayıt altına almak, bu materyallerin hareketlerini izlemek, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağı bulunarak gerekli tedbirleri almaya yönelik usul ve esasları düzenliyor.
Kapsamdakiler
Yönetmelik kapsamında bitki pasaportu ile hareket edecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler, yönetmelik eki olarak yayımlandı. Buna göre yönetmelik ekinde yer alan bitkilerin, canlı bitkileri ile bunların derin dondurulmamış meyve ve sebzeleri, yumrular, soğansılar, soğanlar ve rizomlar, kesme çiçekler, yapraklı dallar, budama artığı yapraklar, yapraklar, bitki doku kültürleri, canlı polen, göz, kalem ve çelik gibi canlılığını koruyan belirli parçaları ile dikim amaçlı olan botanik tohumları, yönetmelik kapsamında işlem görecek.
Hobi bahçeleri gümrüksüz saha
KENDİ ihtiyacı için üretim yapan ve ticari bir amaç gütmeyen üreticilerin kayıt altına alınma ve bitki pasaportu kullanma zorunlulukları bulunmuyor. Yemeklik patates, bitki pasaportundan muaf tutulurken, nihai tüketicilere satışını yapanlar da kayıt altına alınmayacak.