Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Ağustos 2017 Cumartesi - 12:01

Bursa belgeliği 6 yeni eser daha kazandı

Büyükşehir Belediyesi, Bursa'nın tarihine ışık tutan 6 yeni eseri daha kent belgeliğine kazandırdı.

Bursa belgeliği 6 yeni eser daha kazandı

Büyükşehir Belediyesi tarafından kent belgeliğine kazandırılan ‘Bir Bursa Masalı’, ‘Tarihte Bursa Esnafı’, ‘Bursa Keşif Defterleri’, ‘Uluabat Gölü Çevresi Mimari ve Arkeolojik Yüzey Araştırması’, ‘Tarihi ve Kültürüyle Nalbant Köyü’ ve ‘Abdulvahap Sancaktar Tepesi Sondaj Kazıları’ adlı 6 yeni eserin tanıtımı, Hançerli Medresesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 6 yeni eserin yazarlarının da katıldığı tanıtım toplantısında, kültürel mirasın önemine vurgu yaptı.

Bursa’nın özellikli ve birikimli bir şehir olduğunu belirten Başkan Altepe, “Şehirler, haklarında yazılan kitaplarla ölümsüzleşir. Bursa, söyleyecek çok sözü olan bir şehirdir. Yüzlerce alim, tarihin akışını değiştiren şehir olan Bursa’da yetişti. Bursa, tarihin önemli bir bölümünde ilim ve kültür merkezi görevi üstlendi ve o tarihlerden beri bu sorumluluğunu devam ettiriyor” dedi.

Başkan Altepe, bugün de birçok şair, yazar ve araştırmacının Bursa hakkındaki çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirterek, “Bizler de elimizden geldiğince Bursa hakkında yapılan bu çalışmaları yayınlayarak, değerlerimizin geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyoruz. Bizler inanıyoruz ki, şehrimizin bilgi birikimi gün yüzüne çıkmadıkça yaptığımız çalışmalar hep eksik kalacaktır. 300’ü aşan yayınla Bursa ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabileceğimiz bir şehir belleği oluşturduk. Bugün 6 yeni eseri okuyucu ile buluşturmanın heyecanı içindeyiz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursa Araştırmaları Merkezi (BAM) ile Bursa Kültür AŞ’nin kent belgeliğinin zenginleşmesinde önemli rol üstlendiğini sözlerine ekleyen Başkan Altepe, açıklamasında, yeni yayınlanan eserlerle ilgili detaylı bilgiler de verdi.

Kitaplara büyük emek veren yazarları tebrik eden Başkan Altepe, “Bir Bursa Masalı adlı eser, İzzet Keribar tarafından bir yıllık bir çalışma ile ortaya çıkarıldı. Bursa’daki hayatı gözler önüne seren bir çalışma gerçekleştirdi ve bir sergi ile bu çalışmayı Bursalıların ilgisine sunduk. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen proje kapsamında sanatçımız, 6 binden fazla kareyle Bursa’yı fotoğrafladı. Bu sayede çok geniş bir Bursa fotoğrafları arşivi de oluşturulmuş oldu. Bursa’mızın doğal, tarihi, kültürel ve sosyal hayatına ışık tutan bu karelerin bazılarından da bir kitap oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Uluabat ve çevresi mercek altında

Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak Uluabat gölü ve çevresi ile ilgili onay bekleyen projelerin olduğunu ifade ederek, ‘Uluabat Gölü Çevresi Mimari ve Arkeolojik Yüzey Araştırması’ adlı kitabı da tanıttı. Çalışmada, doğal zenginliğinin yanında kültürel değerleriyle de öne çıkan Uluabat ve çevresinin incelendiğini anlatan Başkan Altepe, “Uluabat, etkileyici bir güzelliğe ve fotoğraf sanatçılarından seyyahlara, doğa bilimcilerinden mimar ve arkeologlara kadar farklı kesimlerin ilgisini çeken bir yapıya sahip. Kitap, bölgedeki yüzey araştırmalarından göl çevresindeki yerleşim yerlerine, ören yerlerinden su kuşlarına kadar geniş bir yelpazede bilgiler içeriyor” dedi.

Esnafa dair her şey bu eserde

‘Tarihte Bursa Esnafı’ kitabını da anlatan Başkan Altepe, “Sermaye, borç ve alacakları açısından 1800 ile 1839 yılları arasından örneklerin yer aldığı ‘Tarihte Bursa Esnafı’ adlı eser, Osmanlı’da esnaf ve tüccar faaliyetlerinin ilk uygulama alanlarından olan Bursa’da, ekonomik hayata katkılarını irdeliyor. Ahi teşkilatından ticaret kültürüne, usta çırak ilişkisinden borç alacak ilişkisine kadar birçok ayrıntı bu eserin satır aralarından tarihimize ışık tutuyor” şeklinde konuştu.

Abdulvahap Sancaktar Tepesi

Abdulvahap Sancaktar Tepesi Sondaj Kazıları adlı çalışma hakkında da bilgiler veren Başkan Altepe, “İznik’te yer alan Bayraktepe’de diğer adıyla Abdülvahap Sancaktar Tepesi’ndeki yerleşim yerine yoğunlaşan bu kitap, toprağın altındaki değerlerimizin de toprağın üstündeki değerlerimizden aşağı kalmadığının ifadesidir. Bu bölgede, yapılan sondaj ve kazı çalışmaları, günümüze aydınlatıcı bilgiler sunma adına önemli bir projedir” dedi.

Bursa’nın keşif defterleri

‘Bursa Keşif Defterleri’ adlı eserin de önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Arşiv belgelerinde yapılan araştırmalar neticesinde ulaşılan keşif defterleri, Osmanlıların yapılarını nasıl onardıklarını ortaya koyan en önemli kaynaklar arasındadır. Bu çalışma ile özellikle Osmanlı döneminde

19. ve 20. asırlarda Bursa İpek Fabrikası, Ulucami, Yeşil Cami ve çevresi, Setbaşı Köprüsü, Orhan Cami ve pek çok caminin, türbenin, mektebin ve devlet yapılarının inşa ve tamir masraflarına değinen keşif defterleri paylaşılıyor. Eser, Bursa’daki bazı yapıların tamir ve inşasına dair bilgiler verirken hassasiyetlerin ve üzerinde durulması gereken fiillerin de neler olduğunu bizlere sunuyor” diye konuştu.

Başkan Altepe, yapıların şehir mimarisindeki yeri ve hangi maksatla kullanıldığının da kitapta yer alan ve bugüne ışık tutan en önemli noktalardan biri olduğunu ifade etti.

Nalbant Köyü kitabı ışık tutacak

Başkan Altepe, ‘Tarihi ve Kültürüyle Nalbant Köyü’ adlı eserin de değerine işaret ederek, “Kırsal kültürümüzü, UNESCO gündemine alan çalışmaları önemsiyoruz. Bütünşehire yayılan hizmetlerimiz kapsamında Büyükşehir’in her köşesinde tarihi ve kültürel miras çalışmalarımızı hızlandırdık. Somut olmayan kültürel mirasın korunması noktasında da faaliyetler gerçekleştiriyoruz. İlçelerimizin ve mahallelerimizin tarihini ve kültürünü gelenek ve göreneklerini geleceğe taşıyacak çalışmalara büyük önem veriyoruz. Nalbant Köyü kitabını da bu kapsamda değerlendirdik. Bu eser, Bursa’nın bir mahallesinin tarihine ve kültürüne değil, civar bölgelerin değerlerine de ışık tutacak değerdedir. Bu eser aynı zamanda Bursa’mızın sadece merkezinin değil, merkeze en uzak noktasının bile tarihi ve kültürel birikiminin ne kadar zengin olduğunun da delili” diye konuştu. 

 

 
Açık havada film izleme keyfi Akasya ve Akbatı'da
 
Nilüfer Müzik festivali başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Açık havada film izleme keyfi Akasya ve Akbatı'da
Yaz gecelerini açık havada sinema keyfi ile taçlandıran Akmerkez, Akbatı ...
Sinema keyfi devam ediyor
Keçiören Belediyesi’nin düzenlediği sinema akşamları dördüncü haftasında ...
Etimesgut’ta festival başlıyor
Etimesgut Belediyesi, 14. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat ...
 
Bin yıllık Şavşat Kalesi kazılarında sona gelindi
Artvin’in Şavşat ilçesinde yaklaşık bin yıllık Şavşat Kalesi’nde 11 yıldır ...
Türk mimara dünya birinciliği
Mimar Burak Pekoğlu, tasarladığı proje ile Architizer A+ Awards mimarlık ...
Yıkılan binalar pullarda yaşıyor
Yıllardır koleksiyon camiasına hizmet veren, pek çok dergide pul ve para ...
 
Dünya Mirası Listesi'ne giren Afrodisias’ın havadan görüntüleri etkiledi
Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 17’nci kültür varlığı ...
Tempo hiç düşmedi
Şarkıcı Fettah Can, ANKAmall AVM’de verdiği konserle Ankaralılara unutulmaz bir akşam yaşattı.
Vali Topaca’dan anıt ziyareti
Ankara Valisi Ercan Topaca, hain darbe girişiminin yıldönümünde Mamak ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri