HER gün 21 çeşit ekmek türü ve galeta unu üretilen Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nda önümüzdeki dönemde yulaflı ekmek de üretilecek.
Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar fabrikada 21 çeşit ekmek üretildiğini belirterek, normal ekmeğin en çok satılan türlerden olduğunu söyledi. Tam buğday ekmeğinin de önemli ürünler arasında yer aldığını dile getiren İlkbahar, “Normal ekmek üretiminde biz, 100 kilo buğdaydan 55-65 kilo un alırız. Ama tam buğday ekmeğinde 100 kilo buğdaydan 95 kilo un elde ediyoruz” diye konuştu.
Yüzde 35 tasarruf
Buğdayın kabuk bölgesinde birçok yararlı vitamin ve mineral bulunduğunu anlatan İlkbahar, bu kabuğun daha önceleri hayvan yemi olarak ayrıldığını, şu anda ise bu kısmın tam buğday ekmeğinin üretiminde kullanıldığını belirtti. Türkiye’de yılda 15 milyon ton buğday tüketildiğini kaydeden İlkbahar, “Eğer tam buğday ekmeği Türkiye’de yaygınlaşırsa yüzde 35’ini tasarruf etmiş olacağız. Bu da 5 milyon ton buğday demektir. Önümüzdeki çağın gıda çağı olduğu düşünülürse 5 milyon ton dünya genelinde çok ciddi bir rakam” ifadesini kullandı.
Glutensiz ekmek
Beyaz ekmeğin şeker hastalığı ve obeziteye neden olduğuna dikkati çeken İlkbahar, buna karşın tam buğday ekmeğinin başta kolon kanseri olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları önleyici etkisi olduğunu söyledi. Çölyak hastalarınca tüketilen ve tıbbi ekmek adı verilen “glutensiz” ekmek ürettiklerini de hatırlatan İlkbahar, “Bu ekmeğin satışı ile ilgili kar amacı gütmüyoruz. Bunu hem Hacettepe Üniversitesi’nin bu amaçla kurulan vakfına veriyoruz aynı zamanda kendi satış mağazalarımızda bulunduruyoruz. Vatandaşlar, ekmeği alamayacak kadar yoksul olduğunu belgelerse bedava veriyoruz. Son dönemde bunun ununu da hazırladık. İsteyen aileler ununu alıp kendi evlerinde de yapabiliyor” dedi.
El değmeden sofraya
GÜNLÜK türler dahil yaklaşık 750 bin ekmeğin üretildiği fabrikada, üretimde kullanılan unlar ihaleleri kazanan firmalardan sağlanıyor. Temizlik koşullarına uygun olarak hazırlanan depolarda bekletilen unlar, yapılan analizlerin ardından ekmek yapımında kullanılıyor. Analizlerin sonucunda gerekli standartları sağlamadığı belirlenen un paketleri üretici firmaya iade ediliyor, her hafta yaklaşık 1-2 kamyon un standartları sağlamadığı gerekçesiyle geri gönderiliyor. Fabrikada el değmeden üretilen ekmekler, daha sonra satış noktalarına ulaştırılıyor. Üretim aşamasında herhangi bir nedenle içine yabancı madde karışan ekmekler dedektör makineleri sayesinde otomatik olarak tespit edilerek, ekmeklerin bulunduğu banttan dışarı alınıyor.