14 Temmuz günü bizim piyasalar kapandıktan sonra ABD’de Dow Jones endeksi 500 puanın üzerinde değer kazandı ve % 2.13 artışla 26.642 puana ulaştı. S&P 500 endeksi % 1.34 artarak 3.197 puana çıkarken, Nasdaq endeksi % 0.94 artışla 10.488 puana yükseldi. 15 Temmuz günü bizim piyasalar kapalıyken de de Dow Jones endeksi 200 puanın üzerinde değer kazandı ve % 0.86 artışla 26.870 puana ulaştı. S&P 500 endeksi % 0.93 artarak 3.227 puana çıkarken, Nasdaq endeksi % 0.59 artışla yeni rekoru olan 10.550 puana yükseldi. Dün Avrupa’da, Fransa ve İtalya’da endeksler % 2.0, Almanya ve İngiltere’de % 1.8’lik artış 'da kapandı. Yani iyimserlik biz tatildeyken devam etti. Ancak altın ve kurlarda bir yöne hareket gözlenmedi.
Bir süredir “hastalığa karşı ilaç haberleri piyasaları destekliyor” deniyor. Buna örnek ,ABD'li ilaç şirketi Moderna ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü iş birliğinde geliştiren ve 45 gönüllü üzerinde denenmeye başlanan ilk potansiyel Kovid-19 aşısının, virüse karşı bağışıklık sağlamada ümit verdiği belirtildi. Ayrıca ABD’de açıklanmaya başlayan ikinci çeyrek sonuçlarında da beklentilerden iyi gelenlerle yola devam ediliyor.
ABD’de vaka sayısı günde 70 bine ulaştı. FED’in yayınladığı Temmuz Bej kitabında tüm bölgelerde istihdamın arttığına dikkat çekilirken, sağlık kaygıları, çocuk bakımı ihtiyaçları ve işsizlik yardımlarının yüksek olması nedeniyle çalışanları işe döndürmekte zorlanıldığı kaydedildi.
İlk çeyrekte virüsün çıktığı yer olan Çin sert önlemler nedeniyle küçülmüştü. Ancak ekonomilerde toparlanma gözle görülüyordu. Bu sabah açıklanan veriye göre Çin, ikinci çeyrekte beklentileri biraz aşarak yıllıkta %3.2 büyüdü. Sanayi kaynaklı bir üretim artışı görülüyor. Zira perakende satışları % 0.5 artar beklenirken % 1.8 azaldı. Bu yüzden de Temmuz’un yıldızı olan Çin borsasında satışlar var. Avrupa ve ABD de bugüne satışlarla başlayacak gibi.
OPEC ise üretimini günlük 2 milyon varil artırma kararı aldı. Aslında 1 Temmuz’da geçeceklerdi ama bir ay uzatmışlardı kesintileri. Petrolün varil fiyatı 43 dolara oturunca ve talep de artınca bu artışa gittiler. Gerçi geçen aylarda bazı üyeler kotanın üstünde üretmişler, şimdi onlara “daha fazla kesinti yapın” dediler. Bu yüzden 0.4 milyon varil fark olacak: Kesintiler 9.7 milyon varilden 7.7 milyon varile değil de 8.1 milyon varile inecek. Üstelik artan üretimi ihracatta değil iç tüketimde kullanacağız dediler. Yani fiyatları düşürücü etkisi olmayacak.
Bugün Avrupa MB toplantısı öne çıkıyor. AB liderlerinin bu hafta bitmeden anlaşmaya varmaları beklenirken MB’dan onların üstüne çıkan bir karar almasını beklemiyoruz.
STRATEJI
BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 120 bine kadar ulaştıktan sonra hızla 112 binlere inip 118 binlere tepti. 116-117 aralığı güvenli destek bölgesi olarak görülebilir.
Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı