Çin İnsan Hakları Araştırma Enstitüsü ve Avusturya-Çin Dostluk Derneği tarafından organize edilen “2022 Çin-Avrupa İnsan Hakları Semineri” 10 Mayıs’ta başarıyla düzenlendi.
Birleşmiş Millet İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’nden temsilci, Çin, Avusturya, İngiltere, Almanya, Macaristan, İtalya, Yunanistan ve İspanya’dan gelen insan hakları alanındaki 100 uzman, çevrimiçi ve çevrimdışı olarak Çin’deki Wuhan kenti ve Avusturya’daki Viyana kentinde kurulan oturumlara katılarak bilim, teknoloji ve insan hakları konularını ele aldılar.
Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden akademisyen Li Yuanyuan, ana teması “bilim, teknoloji ve insan hakları” olarak belirlenen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, küreselleşme sürecinde birçok ortak sorunla karşılaşan insanlığın iletişim ve karşılıklı öğrenmeyle cevap bulabileceğini, teknolojinin sosyal fayda yaratma özelliğinin ortaya çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.
Çin İnsan Hakları Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Xu Xianming, Çin’in bilimsel ve teknolojik inovasyonunun insan haklarının korunmasıyla dengeli bir şekilde gelişmesini ilerleterek bilim ve teknoloji alanındaki uluslararası işbirliğini aktif bir şekilde gerçekleştirdiğini, dolayısıyla bilim ve teknolojinin insanlığın kader ortaklığının inşasına daha büyük katkı sağlaması için çaba harcamakta olduğunu kaydetti.
Avusturya eski cumhurbaşkanı ve Avusturya-Çin Dostluk Derneği başkanı Heinz Fischer, insan haklarının dünya ortaklığı inşası için önemli bir ilke olduğuna işaret ederek uzmanlar arasındaki derinlemesine iletişimin insan hakları davasının ilerletilmesi için daha fazla anlayış ve işbirliği getireceğini vurguladı.
Uzmanlar, Çin ve Avrupa ülkelerinin insan hakları davasındaki yeni meydan okuma ve fırsatları karşılayarak küresel bilimsel ve teknolojik kalkınma ile insan hakları yönetişiminin birbirini tamamlayarak gelişmesini ilerletmek için aralarındaki işbirliği ve iletişimi güçlendirmesi gerektiğini belirttiler.
İlki 2015 yılında yapılan Çin-Avrupa İnsan Hakları Semineri, Çin ve Avrupa’nın insan hakları alanındaki iletişim ve işbirliğine ilişkin bir akademik platform olarak günümüze kadar toplam 7 dönem düzenlenmiştir.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı