Çin’in doğu eyaleti Zhejiang’dan bilim insanları, çok derin sularda keşfi yapmayı kolaylaştırmak ve bu işlemleri de çevreye zarar vermeden gerçekleştirebilmek için esnek bir biyonik robot geliştirdi. Söz konusu performansın temelini oluşturan ve Zhejiang Üniversitesi ile bir araştırma enstitüsü olan Zhejiang Lab. tarafından ortaklık halinde yürütülen araştırmalar, 4 Mart Perşembe tarihli Nature dergisinde yayımlandı.
Bir balığı andıran robot, vücudunun çeperlerinde yer alan ve jöleye benzeyen elektronik bileşenleri sayesinde derin sulardaki yüksek basınca dayanabiliyor. Tasarımı, araştırmacılara göre, derinlerde yaşayan salyangoz tipi balıktan esinlenmiş.
Zhejiang Üniversitesi ekibinden Li Tiefeng, “Zırhla donanmış geleneksel derin su ekipmanıyla karşılaştırıldığında, bu esnek robotun hafif ve basit yapısıyla, derin sularda keşfin güçlüğünü ve maliyetini büyük ölçüde düşürdüğünü” açıkladı.
Öte yandan, bir makine veya bir motor aracılığıyla değil de bir ‘yapay kas’ aracılığıyla harekete geçirilen robot hiçbir gürültü çıkarmıyor ve hareket etmek için yüzgeçlerini oynattığında da denizdeki canlılara pek zarar vermiyor. Araştırma ekibi robotun performanslarını, 2019’da Mariannes Çukuru’nda 10 bin 900 metre derinlikte teste tabi tuttu. Ayrıca robot, geçtiğimiz yıl Güney Çin Denizi’nde 3.224 metre derinlikte serbest yüzme gerçekleştirdi.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı