Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
"Türkiye, su zengini bir ülke değildir. Yıllık ortalama yağış miktarı da dünya ortalamasının altındadır.
Ülkemizin güney kesimlerinde kış yağışlarının yüzde 5-20 arasında azalabileceği öngörülmektedir. Bu tablo su potansiyelimizin ilerleyen zamanlarda daha da azalabileceğini gösteriyor.
Suyumuzun, yani geleceğimizin parmaklarımızın arasından kayıp gitmemesi için tedbirlerimizi aldık.
Su vatandır. Su kaynakları üzerindeki baskı her geçen yıl daha çok artıyor. Temiz su kaynakları hızla azalıyor. 2050 yılında yaklaşık 6 milyar kişinin temiz suya ulaşamayacağı düşünülüyor.
Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli ve doğru yönetmek zorunluluk haline gelmiştir.
Son 19 yılda inşa edilen 600 barajımızda toplam 45 milyar metreküp suyu depoladık. Sulanan tarım alanını 67 milyon dekara çıkardık.
Kullanılmış suların arıtılarak yeniden değerlendirilmesi çalışmasına hız verdik. Yerli ve temiz enerji kaynaklarımızı harekete geçirmek için 589 hidroelektrik santralini hizmete aldık. 81 il içme suyu eylem planını hazırladık.
Suyun geleceğini planlıyor, yol haritamızı oluşturuyoruz.
Su alanında bugünkü rakamlarla toplam 284 milyar liralık yatırım yaparak 8 bin 696 tesisi hizmete açtık.
Suyumuzun geleceğini konuştuğumuz Su Şuramızın sonuç belgesini birazdan özetle açıklayacağız.
Bizim 19 yıl boyunca su alanındaki amacımız, her vatandaşımızın suya erişimini kolaylaştırmak ve verimli kullanmak olmuştur. Şimdi de suyun geleceğini planlıyoruz.
Çiftçilerimizden STK'lara, akademisyenlerden su kullanıcılara kadar tüm tarafların bu sürece dahil olmasını sağladık. 28 maddelik Su Şurası sonuç bildirgesini paylaşıyorum:
Su verimliliği eylem planları hazırlanacaktır. 2023'ten itibaren su ve atık su fiyatlandırması ile ilgili çalışmalara başlanacaktır. Kademeli tarifeler ile sosyal ve adil su tarifeleri uygulanacaktır. Atık suların uygun kaliteye getirilerek yeniden kullanımı sağlanacaktır.
Suyun etkili kullanımı için strateji ve politikalar bütün ulusal planlarda yer alacaktır.
İçme suyu arıtma tesisleri bölgeye uygunluğu dikkate alınarak projelendirilecektir.
Su kaynaklarımızın kalitesini korumak için alıcı ortam bazlı deşarj sistemlerine geçilecektir.
Ülke genelinde devam eden 90 adet içme suyu projesiyle 18 milyon nüfusu daha, yıllık ilave 1,8 milyar metreküp içme suyuna kavuşturacağız.
Suyun tasarruflu kullanımını hedefleyen kademeli tarifeler uygulanacaktır.
Su yönetimindeki hukuki boşlukları ortadan kaldıracak bir su kanunu hazırlanacak.
Barajların etkili bir şekilde işletilmesi için gerekli yasal mevzuat düzenlenecek. Mevcut barajların ekonomik ömürlerinin uzatılması için gerekli önlemler alınacak. Yeraltı barajlarının planlanması ve inşasına hız verilecek."
Hibya Haber Ajansı