Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
11 ilde “Bozdoğan-37' operasyonu
11 ilde “Bozdoğan-37" operasyonu
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
HABERLER>GÜNDEM
14 Aralık 2022 Çarşamba - 11:52

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkmenistan'da, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi nde konuştu

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Sözlerimin hemen başında Türkmenistan'ın 12 Aralık Bağımsızlık Bayramı'nı kutluyorum. Merhum Haydar Aliyev'i de rahmetle anıyor, ruhu şad mekanı cennet olsun diyorum. Kardeşlik bağlarımızla güçlenen ilişkilerimizin sahip olduğumuz stratejik avantajlar temelinde daha da pekişeceğine yürekten inanıyorum. Hedefimiz küresel ve bölgesel dinamiklerle gelişen yeni imkanları insanlarımızın refahı ile bölgemizin istikrarı doğrultusunda değerlendirmektir.

Doğanlar olarak ele ele verdiğimiz her konuda başarıya ulaşacağımız muhakkaktır. Karabağ’ın yaklaşık 30 yıllık işgaline son veren Vatan Muharebesi bunun en son örneğidir. Türk Devletleri Teşkilatı’mız bu bakımdan son derece önemlidir. Gözlemci üye olarak katılan Türkmenistan'ın tam üyelik sürecinin en kısa sürede tamamlanması bizlere büyük güç katacaktır.

Savaşın olumsuz etkilerine tüm dünyada rekor kıran enflasyon oranları başta olmak üzere pek çok alanda şahit oluyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak en başından beri savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmayacağını ifade ettim. Adil barışın ancak diyalogla tesis edileceğini dile getirdim.

Girişimlerimiz neticesinde İstanbul'da başlatılan müzakere süreci barış görüşmeleri bakımından halen en muteber çerçeveyi oluşturuyor. Tahıl anlaşması ve esir takasıyla birlikte diplomasiye fırsat verilmesi halinde barışa giden yolun açılabileceğini gördük. Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy'le görüşmelerimizi bu yönde sürdürüyor, inşallah önce ateşkesi ardından da bölgemizde kalıcı barışı sağlamayı ümit ediyoruz.

Türkiye, diğer sektörlerdeki başarılarının yanı sıra bugün savunma sanayii alanında kendi ürünlerini tasarlayan, geliştiren, üreten ve bunları ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Türkmenistan ve Azerbaycan'ın da dirayetli liderlikleriniz sayesinde örnek gösterilecek seviyelere ulaşması bizi gururlandırıyor. Nitekim bugün üçlü zirvede imzalayacağımız belgelerimizle bu birlikteliğimiz daha da taçlanacaktır.

Koridorun önemli bir ayağını Bakü Bitlis Tiflis yolu ile tamamladık. Marmaray’ı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü, İstanbul Havalimanı’nı, Osman Gazi ve 1915 Çanakkale Köprülerini hizmete alarak doğu-batı eksenli kesintisiz ulaşımı temin ettik. Bu güzergahı daha etkin hale getirmek için birlikte çalışmalı, sınır geçişlerini ve gümrük işlemlerini hızlandırmalıyız. Vizelerinde kaldırılması veya makul bir seviyeye çekilmesi ticaret hacmimizi artıracaktır. Ulaştırma ve gümrük alanında az sonra imzalanacak metinler bu çabalarımıza temel teşkil edecektir.

Hazar’daki dostluk sahasında da Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız. Ayıca bölgemizde ülkelerimiz arasında karşılıklı elektrik ticaretinin geliştirilmesini ve bu çerçevede Türkmenistan ve Azerbaycan’dan ülkemize elektrik nakli konusunda çalışmaya hazırız. Genç nesillerimizin dilimizi, tarihimizi ve kültürümüzü daha iyi tanıması amacıyla dayanışmamızı artırmalıyız.”

Aliyev'in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Ülkelerimiz karşılıklı olarak birbiriyle ayrıca çeşitli uluslararası örgütler bünyesinde de işbirliği yapmaktadır. İlişkilerimiz tarihi bağlar üzerinde yükseliyor. Dolayısıyla ekonomi, ticaret, ulaştırmada, lojistik ve diğer alanlarda epey işbirliği imkanımız var. 2022 yılında ocak ayı ile ekim ayları arasında Azerbaycan’ın Türkiye ile yaptığı toplam ticaret hacminde yüzde 45’lik bir artış gerçekleşti. Şu anda Azerbaycan’ın Türkiye’ye yaptığı yatırımlar aşağı yukarı 20 milyar dolar tutarında.  Türkiye’nin Azerbaycan’a yaptığı yatırım tutarı ise yaklaşık 14 milyar dolar tutarında. Türkmenistan’da da daha önce görmediğimiz seviyede yüksek bir dış ticaret gerçekleştirdik.

Üç ülkede yapılmakta olan yatırımlar sayesinde ülkelerimizi daha yeni daha modern altyapılar kurma imkanımız olacak. Azerbaycan, Doğu-Batı artı Kuzey- Güney ulaştırma koridorları konusunda aktif bir oyuncu. Azerbaycan olarak önemli bir transit ülke haline geldik. Bu senenin ilk 10 ayı içinde ülkemizden geçen toplam transit trafiği yüzde 80 artış gösterdi. Zengezur Koridoru kapsamında şu ana kadar Azerbaycan topraklarından demir yolu hattı olarak geçmesi gereken çalışmaların yüzde 40’ını bitirdik. Kara yolu tarafında da yüzde 70’i bitirdik. Bütün çalışmaları da 2024 itibariyle bitirmeyi umuyoruz.

Hazar Denizi’ndeki en büyük filo Azerbaycan’a ait filo. Toplam 50 kargo gemisinden oluşan bir filo. Bu arada Bakü tersanesi de 2013 yılında faaliyete geçti. Her türlü geminin inşaatını yapmak da mümkün. Azerbaycan, bu arada bölgemizdeki en büyük ve kapsamlı ticari filolardan birine sahip. Önümüzdeki 10 yıl içinde 9 yeni kargo uçağını bu filoya inşallah ekleyeceğiz."

Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Yardımcısı Ersoy: "CHP'li Bakan hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz"
 
Iğdır hudut hattında 31 bin 587 gram metamfetamin ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yardımcısı Ersoy: "CHP'li Bakan hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz"
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi ...
Aydemir: ‘Vakıf ve cemaatlerle gurur duyuyoruz’
Aydemir, '"TÜRGEV, TÜGVA, Ensar, Hayrat, İlim Yayma Cemiyeti, Birlik Vakfı, ...
Aydemir Dadaş İpçioğlu’nu gündeme taşıdı
Milletvekili Aydemir Erzurum değeri olan Milli kayakçı Fatih Arda İpçioğlu’nun ...
 
Bakan Karaismailoğlu: “Çanakkale Köprüsü'nün kule yüksekliği 334 metreye ulaştı"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde açıklamalarda bulundu.
Kumluca ve Finike'de okullar tatil edildi
Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde etkili olan sel nedeniyle eğitime ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnovalig Ödül Töreni'nde konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası İnovalig ...
 
Bakan Bozdağ: "Yargıya güvenelim, yargılama sonucunu bekleyelim"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirilmesine ...
Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı başladı
Cumhurbaşkanlığı kabinesi bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dünya Kupası'nda yarı finale çıkan Fas'a tebrik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rakibi Portekiz'i eleyerek, yarı finale ...
 
YAZARLAR
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri