KURBAN bayramına bir gün kala, Tarım İl Müdürlüğü de belediyeler gibi denetimlerini sıklaştırırken, Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvan arzı konusunda tüm ülkede olduğu gibi Ankara’da da sıkıntı var. Hem yaşanan sıkıntı açısından hem de ekonomik değeri açısından bakıldığında damızlık hayvan kesilmesini tavsiye etmiyorum” dedi.
Başkentteki denetimlerin kurban bayramı süresince devam edeceğini ifade eden Ceyhun, şöyle devam etti:
“Denetim ve kontrol hizmetlerimiz devam ediyor. Hayvanın refahı ile hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıklar konusunda elemanlarımız görevlendirilmiş durumda. Bu denetimlerimiz kurban kesme işlemi bitene kadar devam edecek.
İlimiz merkezinde 10 adet olmak üzere il genelinde toplam 72 kurban satış yeri belirlendi. İlçelerimizde de kurban satış yerleri belirlendi.
Yol kenarında kesmeyin
Şu anda 17 tane ruhsatlı mezbahane var. Kurban kesim hizmetlerimiz de devam ediyor. Kurban kesecek insanlarımızdan talebimiz şudur. İlk günde kesmede ısrarlı olmayalım. Kurban bayramı dört gün. Üçüncü günün ikindi ezanına kadar süre içerisinde gece gündüz her an kesebilirsiniz. Üç güne yayılırsa hem izdiham olmaz, hem daha sağlıklı ve hijyenik kesim olur. Burada amacımız sokak aralarında sıhhi olmayan koşullarda kurban kesimini engellemek. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. AnkaraTürkiye’nin başkenti, başkente yol kenarlarında kurban kesimi yakışmaz.
Dişiden uzak durun
Türkiye’nin şu anda büyükbaş hayvan sayısı ve koyun sayısında ihtiyaçta bir sıkıntı var. Bu sıkıntılara rağmen, gebe hayvan kesilirse büyük yanlış yapılmış olur. Yavrusu da heba olmuş oluyor. Şu anda Türkiye’de damızlık bir hayvan değeri diğerlerinden çok daha pahalı, bu şekilde ekonomik değerini de kaybetmiş oluyor. Bunun için vatandaşlarımız özellikle damızlık değeri olan, dişi hayvan kesimi konusunda mümkün mertebe biraz daha geri dursunlar.
Alo 174 gıda ihbar hattı 24 saat açık
GIDA denetimi konusunda “En iyi denetici tüketicidir” diyen Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, 7 gün 24 saat esasına dayalı denetim anlayışında olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Hedefimiz yılda her işletmeyi en az iki kez denetlemek. Bu yıl da bu hedefimizi tutturmuş durumdayız. Özellikle denetimlerimizde toplu tüketim ve toplu satış yerlerine daha ağırlık veriyoruz. Bizim Alo 174 gıda ihbar hattımız var. En iyi gıda denetçisi tüketicidir bilinciyle bu hattı açtık. Tüketiciler herhangi bir şikayetini bu telefona bildirdiğinde anında gidip denetimini gerçekleştiriyoruz. “