“Sağlıklı bir ağız, fiziksel bedenin sadece beslenmesini sağlamaz, aynı zamanda genel sağlığın temininde anahtar bir rol oynar. Ağzımız vücudumuza enfeksiyonların girişi için bir limandır. Oral sağlık ve genel sağlık birbiri ile ilişkilidir. Diş enfeksiyonları ve dişeti hastalıkları vücudun bir çok sistemini olumsuz etkiler. Spor dünyada herkesin amatör veya profesyonel olarak ilgilendiği bir yaşam gerçeği. Başarının temelinde de sporun sağlıklı koşullarda en yüksek performansta yapılması yatmaktadır. Kötü ağız sağlığı olimpiyat sporcularının performansını etkiler. Herhangi bir olimpiyat atleti için antreman o sporcunun rutinidir ama ağız sağlığı rutinin bir parçası değildir.
PERFORMANSI ETKİLİYOR
Ağız sağlığının genel sağlık üzerine etkileri ve atletlerin başarısızlıkları düşünüldüğünde diş fırçası atletin ayakkabısı kadar önemlidir. Londra 2012 Olimpiyatları’nda 302 sporcu üzerinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar,
atletlerin yüzde 18’inin performanslarınının ‘kötü ağız sağlığı’ndan olumsuz etkilendiğini gördü. Sporcuların yüksek bir performans gösterebilmeleri için tüm sağlıklarının iyi olması gerekiyor. Aynı zamanda yaşamlarını riske edecek tehlikeyi de berteraf ediyor.
DAUM’UN ‘DİŞ’ TESPİTİ
FIFA 2009 Konfederasyon Kupası’nda ise bin sporcunun, yüzde 16.5’inin her gün hastalandığını ve bunun yüzde 60’ının solunum sistemi hastalıkları olduğu açıklandı. Üst solunum yolları genellikle ağız, burun ve farenks bölgesindeki mikroorganizmalarla enfekte olurlar. Kötü ağız hijyeni primer risk faktörüdür. Fenerbahçe’yi bir dönem çalıştıran Daum, üst üste yaşanan sakatlıklar nedeniyle, sporcularından diş muayenelerini istemişti. Bu son derece önemli bir tespitti.
BARCELONA AĞIZDAN BAŞLIYOR
Yine baktığımızda Barcelona futbol takımında sporcuların ağız ve diş sağlığı hakkında kapsamlı bir çalışma yapılmış. Sporcuların ağız ve diş sağlık durumları bilimsel temelli kriterlere uygun olarak incelenmiş ve bir rapor olarak yayınlanmış. Ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerine etkilerini değerlendirdiğimiz de her yaş grubu sporculara yönelik koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin sunulmasının gerekliliği de ortadadır. Bakanlıklar ve kulüplerimiz bu konuda gerekli uygulamaları bir an önce hayata geçirmeli ve kayıt altına almalıdır.”