Dünya Bankası tarafından yayımlanan son rapora göre, Çin ekonomisi bu yıl yüzde 2, gelecek yıl ise yüzde 7.9 oranında büyüyecek. Raporda büyümenin itici gücünü tüketici ve piyasaya olan güvenin artmasıyla tüketim artışı oluşturacak. Rapora göre, Çin’in ekonomik toparlanmasının karşı karşıya olduğu riskler yüksek ancak genel olarak dengeli. Olumsuz tarafı, virüsün yayılmasını engelleme çabalarına rağmen, tekrarlanan koronavirüs vakaları ekonomik faaliyetleri aksatmaya devam edebilir.
Dünya Bankası Çin Bürosu Müdürü Said Rui Ze, “Küresel ortam hala oldukça belirsiz ve bu da uygulanabilir bir politika çerçevesi gerektiriyor. Politika desteğinden erken çekilme ve aşırı sıkılaştırma iyileşmeyi rayından çıkarabilir. Mali desteğin geri çekilmesi, kademeli bir şekilde olmalı ancak odak geleneksel altyapıdan artan sosyal harcamalar ve yeşil yatırıma kaydırılmalıdır” sözleriyle raporu yorumladı.
Raporun ortaya koyduğu bir başka gerçek ise küresel ortamın hala zorlu ve oldukça belirsiz olmaya devam etmesi. Başlıca ticaret ortaklarıyla ticaret ve teknolojik konularda ikili ilişkilerde devam eden gerginlikler, özellikle yeni koronavirüs salgınının etkisi iyileşmenin devam etmesi için risk oluşturmaya devam edecek. Olumlu tarafı, etkili aşıların hızlı ve yaygın bir şekilde piyasaya sürülmesi, tüketici ve iş güvenini artırarak daha güçlü büyümeyi desteklemesi. İç talebi, özellikle tüketimi genişletmek için ekonomik yeniden dengelemeyi teşvik etmeyi amaçlayan maliye politikalarıyla desteklenen piyasa odaklı yapısal reformlar, potansiyel büyüme oranlarında daha fazla düşüşün önlenmesine, dış dengesizliklerin azaltılmasına ve daha dayanıklı ve kapsayıcı bir ekonomi inşa edilmesine yardımcı olacak.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı