Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
27 Kasım 2020 Cuma - 10:45

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyesi olarak 1290- 1245, direnç olarak ise 1350 puan seviyelerini izliyoruz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Amerikan varlıklarının Şükran Günü kutlamaları nedeniyle kapalı olduğu günde küresel işlem hacimlerinde azalış ve yönsüz bir seyir gözlendi. Bugün ABD endeksleri TSİ 21.00’de normal akışından daha erken bir saatte kapanış gerçekleştirecek. Aynı zamanda 27 Kasım günü meşhur “Black Friday” harcamalarının gerçekleştiği tarih olarak da ayrı bir öneme sahip. Pandeminin ortasında alınan önlemlere rağmen şirketlerin gerçekleştirecekleri internet satışları ve 2019’la kıyaslamaları yakından izlenecek.

Perşembe günü ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı. Doğal olarak USD transferinin yavaşladığı günde işlem hacimleri global çapta düşüş gösterdi. Avrupa varlıklarında negatif performanslar takip edilirken, 2020’nin ana fiyatlama temalarından olan EUR ve GBP’nin “zayıf Amerikan doları” ekseninde değer kazanma çabaları düşük ivmede de olsa devam etti. Yine işlem görmeyen tahvil piyasası bugün Asya açılışında alıcılı pozisyonda. ABD 10Y vadelide %0.85 seviyesine gerileme söz konusu olurken, DXY < 92.00 pozisyonunu sürdürüyor ve diğer çaprazlar için hareket alanı açıyor.

Bugün ABD’de “Black Friday” günü. Global pandemi vakalarının 61 milyon kişi sınırına dayandığı, vefatların 1.4 milyonu aştığı ortamda şirketlerin kısıtlamalar nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirecekleri satışlar ve bu rakamların 2019 ile kıyaslamaları kritik önemde olacak. Öte yandan virüsün bulaş hızındaki artışa rağmen ABD’de Çarşamba günü 1.07 milyondan fazla kişinin havacılık sektörünü kullanarak transfer gerçekleştirdiği kaydedildi. Bu, aynı zamanda daha fazla önlemin gelme ihtimali ve riskin artmasını ifade ediyor. Gerçekleşen rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla %40 aşağıda gerçekleşmiş olsa da Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Ekonomilerin yeniden komple kapatılmaması ve akışın bozulmamasını önleme çabalarının yanında virüs riskleri ile mücadele kamu otoritelerini her noktada ciddi anlamda zorluyor.

Düne dair önemli gelişmelerden bir diğeri ise Almanya Şansölyesi Merkel’in yaklaşan kayak sezonu öncesinde bölgeye yaptığı kapama çağrısı oldu. Hatırlanacağı üzere, pandeminin en sancılı dönemlerinde bu yol ile gerçekleşen bulaş dikkat çekmişti. Diğer başlık ise iki farklı doz uygulaması ile açıklanan AstraZeneca aşısının gelen yoğun sorular üzerine global çapta daha fazla deney yapacağını duyurması oldu. Aynı gün izlenen ECB tutanakları düşük enflasyon gelişmelerine atıf yaptı ve 10 Aralık toplantısında PEPP revizyonu beklentilerini destekledi.

26 Kasım tarihinde içerisinde PPK özetlerini takip ettik. Uzun bir aranın ardından mesaj veren, yönlendirici nitelikte bir metin bizleri karşıladı. Zorunlu karşılık detayı kendisine yer bulurken, piyasa beklentilerine paralel gece saatlerinde Resmi Gazete’de yer alan açıklama ile TL ZK oranı vadesiz, 1 ay ve 3 aya kadar %4’ten %6’ya çıkarıldı; YP kaleminde ise vadesiz ve 1 yıla kadar olan vadelide %17’den %19’a yükseltildi. Ayrıca, aynı tebliğin 10/A maddesi, geçici 10’uncu maddesi ve Ek-1’i yürürlükten kaldırıldı. Yani, kredi farklılaşması ve büyümesini teşvik eden madde geçerliliğini yitirmiş oldu. AR düzenlemesinin iptalinden sonra bu durum bekleniyordu. Parasal koşullardaki sıkılaşma açısından pozitif.

Piyasalar

Global varlıklar açısından sessiz bir gün geride kaldı. ABD’de kutlanan Şükran Günü nedeniyle işlem hacimlerinde düşüşler takip edilirken, “zayıf Amerikan doları” temasının korunması diğer çaprazlar ve risk iştahının desteklenmesi adına imkan tanıdı. Türk lirası hafta başlangıcındaki çalkantıdan bu yana bahsettiğimiz üzere paritede 8.00 seviyelerinde lokallerin çekince ile yaklaşması ve yabancı pozisyonlanmasının ağırlıklı lira uzun yön şeklinde olması kaynaklı nihayet geri çekilmeyi başardı. Bu noktanın ardından 7.92 seviyesini yukarı yönde yakından izleyeceğiz. Olumlu lira ve lira cinsi varlıklar düşüncemizde herhangi bir değişiklik söz konusu değil. 25 Kasım günü BRL’nin ardından EMFX grubu içerisinde ikinci sırada primlenme performansı sergileyen lira dünü de ilk sırada tamamladı ve %0.71 yükseldi. BİST 100 endeksi kapanışı %1.28 yükselişle güçlü duruşunu korurken, kapanış seviyesi 1342 puan seviyesinden gerçekleşti. 10Y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %12.32 ile yatay seyrederken, ülke risk primi ise 398bp ile değişim göstermedi. ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.03, FTSE 100 %-0.44, DAX %-0.02 ve Rusya grubu %0.41 ile izlendi. İşlem hacimleri bölge genelinde 5 günlük ortalamalarına kıyasla %30 geriledi. ABD piyasaları Şükran Günü nedeniyle işlem görmedi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları yatay seyrederken; Bovespa %0.09, Merval ise %0.58 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da haftanın son günündeki işlemler yatay-karışık. TSİ 08.05/ NKY 225 %0.37, Hang Seng %-0.16, CSI 300 %0.09 ve KOSPI %0.03 ile fiyatlanmakta PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5755 ile yatay. 

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyesi olarak 1290-1245, direnç olarak ise 1350 puan seviyelerini izliyoruz. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. 6 Kasım sonrası gözlenen işlemlerdeki ciddi yükselişin ardından kar realizasyonu eğilimlerinin seans içerisi ile sınırlı kalmasını yükselişin devamı açısından sağlıklı görüyoruz. Böylesi durumda 1300 puan seviyesi ilk öne çıkan nokta. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Günlük grafikte 7.85-7.76 seviyeleri destek, 7.92-8.06 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesini yakından izleyeceğiz. 1.1910-1.1970 seviyeleri yukarı yönde, 1.1820-1.1720 noktaları ise destek olarak takip edilebilir. Şu an için kalıcı 1.20 üzeri eğilim beklentisinde değiliz. Orkun.Godek@denizbank.com

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in yeni hedefi: Uluslararası Ay araştırma istasyonu kurmak
 
Türkiye’de her yıl 4 bin 500 kişi pankreas kanseri oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1870 seviyelerinde başlangıç yapan altın, ...
Dövizde gevşeme sürüyor
Zorunlu karşılıklarla ve döviz mevduatlarına uygulanan komisyonların düzenlenmesiyle ...
BIST 100 tarihi zirvelerini yenilemeye devam ediyor
Aşı kaynaklı iyimser hava ve ABD’deki seçime ilişkin belirsizliğin azalması ...
 
USDTRY analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftada kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler ...
İyimserlik
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 60,276,951 – tedaviye pozitif ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Başkan Trump’ın geçiş süreci için gerekli prosedürleri ...
 
Dolar’ın yeni normali
Faiz artırıldığı gün 7,50’ye kadar gerileyen Dolar kuru için 8.00 seviyesi ...
Piyasanın yönü
Dün TL’deki değer kaybı devam ederken, banka hisselerindeki kar realizasyonları ...
Geçen yılın aynı dönemine göre %6,3 artış gösterdi
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Türkiye Odalar ve Borsalar ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Yerel Seçimlerin Ulusal Yansımaları: İmamoğlu'nun Yükselişi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri