Piyasalarda
Bugün Her ne kadar hafta başlangıcında Mart ayı vari işlem ortamını hatırlamış ve endişe yaratmış olsa da global yatırımcılar açısından temelde risk iştahının korunduğu eğilim devam ediyor. Tek bir farkla: Yıl sonu fiyatlama ortamı etkili oluyor. Azalan işlem hacimleri ve anlatacak hikayelerin oldukça tükenmesi nedeniyle kısır döngüye girmiş başlıklar ekseninde hareket ediyoruz. Bitmek bilmeyen Brexit ticaret görüşmeleri ve ABD mali teşvik paketi öne çıkan gelişmeler.
Malum olduğu üzere global işlemlerde artık Christmas eğilimi iyice ortaya çıkmış durumda. Azalan işlem hacimleri Kasım dönemi ile kıyaslandığında geçtiğimiz hafta ile birlikte %30’lu seviyelerde düşüş gösterirken, hafta başlangıcındaki “şok” fiyatlamasını ayrı tutmak gerekiyor. Geride kalan gün içerisinde nispeten dengeli bir eğilim gözlenirken, Pazartesi etkisinin de şu an için fiyatlamalar nezdinde kısa vadeli olduğunu belirtmek mümkün.
İngilte-AB ticaret müzakerelerinde henüz sonuç yok. Kilitlenme noktalarından birisi olan balıkçılık meselesinde dün itibarıyla İngiltere’nin yaptığı son teklif de AB nezdinde reddedildi. GBP yükselişi sınırlanırken, GBPUSD paritesi %0.7 düşüş göstererek global FX piyasalarındaki belirleyici rolünü devam ettirdi. Nitekim Amerikan doları da değerli seyretti. Daha önce belirlenen birçok deadline geçildiği gibi görüşmelerin 2020 sonrasına ötelenmesi ihtimallerden birisi. Ancak, henüz kesinleşen bir durum söz konusu değil. Şayet böyle bir resim karşımıza çıkacak olursa nasıl dizayn edileceği ve ne kadarlık bir süre için belirleneceği kritik olacak.
Bir diğer önemli başlık ise ABD Kongresi nezdinde kabul edilen mali teşvik paketi gelişmelerine ait. Başkan Trump sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajında 900 milyar dolarlık paketi mevcut hali ile onaylamayacağını belirtti ve iyileştirme talep etti. Gelişme üzerine vadeli ABD endekslerinde fiyatlamalar kısmen negatif bir resim oluşumuna işaret ederken, Kongre’nin gerektiği durumda 29 Aralık tarihinde toplanabileceği ve Demokratların $2000’lık yeni çekler için ayrı bir teklife hazır oldukları detayını not düşmek gerekiyor. Daha önce yapılan açıklamada ise Hazine Sekreteri Mnuchin çeklerin gelecek hafta içerisinde dağıtılabileceğini belirtmişti. Ötelendiği durumda yılbaşı harcamalarının hali hazırda alınan önlemler kaynaklı azaldığı ortamda bir negatif baskının da geç dağıtılacak çekler üzerinden geldiğini görebiliriz.
Hareketli gibi görünse de temelde aynı hikayelere sıkışmış global işlemlerin yanında yerel varlıkların da pek bir farklı durumu söz konusu değil. Ancak, daha dirençli durma isteği içerisinde olduğumuzu özellikle belirtmek gerekiyor. Özellikle lira çaprazlarındaki eğilim bize göre neredeyse tek başına TCMB beklentisi kaynaklı. CDS 330bp seviyelerinde yatay seyrederken, hisse senetleri global eğilim ile birlikte işlem görüyor. Genel “iyimser TL varlık fiyatlaması” düşüncemizde henüz bir değişiklik söz konusu değil. Aksine ülke risk primindeki azalışın ek negatif başlık söz konusu olmadıkça devam etmesini bekliyoruz.
Piyasalar
Yıl sonu etkisiyle nedeniyle haber akışı global işlemlerde oldukça kısır bir noktada. Öne çıkan ABD mali teşvik paketi görüşmeleri-kaderi ve Brexit ticaret anlaşmazlığı dışında farklı bir gelişme söz konusu değil. Amerikan doları G10 para birimlerinin tamamı karşısında günü değer kazanımı ile tamamlarken, aynı durumun birkaç istisna dışında EMFX grubu için de geçerli olduğunu belirtmek mümkün. VIX ve MOVE oynaklık endekslerinde sırasıyla 23.23 ve 43.57 seviyelerinden kapanışlar gerçekleşirken, ölçümlemelerin gerilediğini “düşük likidite ortamı” dikkate alınarak belirtmek gerekiyor. Bize göre daha sert hareketlerin oluşmaması açısından bu gelişme önemli. Öte yandan GBP eksenli işlemler etkili olma eğilimini korumakla birlikte bu cephedeki sınırlanma DXY üzerine de yansıma gösteriyor. EURUSD paritesi işlemlerinde ise opsiyon muhasebeleşmeleri ciddi anlamda etkili oluyor. DTCC datalarına göre 1.21-1.2150 aralığında yaklaşık 3 milyar EUR, 1.22-1.23 aralığında ise yine aynı tutarda opsiyonun vadesi dolması nedeniyle paritenin etkileşimi söz konusu. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.05 değer kaybı ile yatay-negatif tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.48 yükselişle 1404 puan seviyesinden gerçekleşti. 10Y vadeli tahvilde faizin son seviyesi 14bp düşüşle %12.85 olurken, ülke risk primi ise kapanış itibarıyla 335bp düzeyinden takip edildi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazanımları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %1.42, FTSE 100 %0.57, DAX %1.30 ve Rusya (RTS, USD) grubu %1.16 seviyesinde performans sergiledi. İşlem hacimleri bölge genelinde yakın dönem ortalamalarına kıyasla %40’a varan düşüşler gösterdi. Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıkları arasındaki ayrışma dikkat çekti. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri günü %0.67 ve %0.21 zayıflama ile tamamlarken, Nasdaq ise %0.51 yükselişle izlendi. Bovespa %0.70, Merval %0.49 primlendi. Asya’da yeni gün işlemleri seans içerisinde karışık seyretse de ağırlıklı olumlu. TSİ 08.15/ NKY 225 %0.30, Hang Seng %0.44, CSI 300 %0.99 ve KOSPI %0.75 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5402 ile yatay seyrederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.5558 ile Amerikan doları değerlenmesini kısmen yansıtıyor.
Fiyatlamalar
BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1370-1350 seviyeleri destek, 1400-1450 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.64-7.54 destek, 7.77/78-7.86 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.20-1.21 aralığında konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kalıcı kapanış gerçekleşmeden daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. 1.2290-1.23 direnç seviyeleri konumunda. Yıl sonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) etkili olabilir.
Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı