Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
18 Mart 2021 Perşembe - 15:40

Ekonomik gelişmeler

BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Bugün, piyasanın gözü saat 14:00’te yapılacak olan TCMB-PPK toplantısında olacak. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1550 – 1580 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Bugün, piyasanın gözü saat 14:00’te yapılacak olan TCMB-PPK toplantısında olacak. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1550 – 1580 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz

Piyasalarda Bugün

Son zamanların en kritik FOMC toplantısı geride kaldı. Beklenti tarafında yer alan kesim olan piyasa işlemcileri ile beklentiyi karşılamak zorunda olan Fed arasındaki iletişimin ne ölçekte farklılaştığı konusunda hala daha emin değiliz. Bize göre, Fed cephesindeki iletişimde herhangi bir yeni farklı yönlendirme söz konusu değil. Denklemin diğer tarafında yer alan piyasa cephesinde ise görülen o ki algılama ‘daha güvercin bir duruş’ şeklinde oluşmakta. Kısa vade açısından böylesi bir yaklaşımı risk algısı pozitifi ortamda çok fazla sorgulamak yanlısı değiliz. Ancak, orta-uzun vadeli beklentilerimizde ise bir takım değişiklikler söz konusu, eklemek isteriz.

Sürpriz var mı? Yok. Beklendiği şekilde FOMC katılımcıları tarafından büyüme ve enflasyon tahminleri yukarı yönde revize edilirken, işsizlik oranı da aşağı yönde güncellendi. Zayıf olasılık olmakla birlikte 2023 yılına ait Dot Plot yaklaşımında +1 faiz artırımı ihtimali gündeme gelebilirdi ve fakat olmadı. Resmi Fed iletişimi ve açıklanan nokta tahminlerde Aralık ayındaki noktada bulunuyoruz. Yani, 2023 yılı sonuna dek federal fonlama oranı aralığında artış öngörülmüyor. Bardağın bu kısmından baktığımızda Fed’in iletişimi aynı. Öte yandan Başkan Powell ise bir Fed klasiği olarak basın toplantısında SEP’de yer alan projeksiyonlara çok fazla önem verilmemesi gerektiğini, tahminlerden ziyade gerçekleşmelere odaklanacaklarını birçok kez hatırlattı. Kendisinden önceki başkanların açıklamalarında da zor dönemlerde bu tarz bir yaklaşımı sıklıkla takip etmiştik. Oysaki böylesi bir tutum netlikten ziyade daha kafa karıştırıcı bir eğilim.

Fed ile ilgili kapsamlı düşüncelerimizi Piyasa Notu: FOMC, Mart 2021 başlığı altında toparlamaya çalıştık. Kısa vadeli piyasa risklerinde kayda değer bir artış öngörüsünde değiliz. Global ekonomideki toparlanmanın beklendiği şekilde güçlü seyretmesi ve önderliğini ABD’nin yapacak olması zayıf Amerikan doları teması eksenli işlemleri destekleyecek şeklindeki görüşümüzde henüz değişiklik yok. Hazine hesabındaki azalış ve onaylanan son yardım paketindeki 410 milyar dolarlık çeklerin bir kısmının (yarısı Hazine tarafından gönderildi bile) finansal piyasalara enjekte olma ihtimali var ki bu önemli bir rakam. Şayet senaryo beklendiği şekilde pozitif eksende devam edecek olursa yılın son çeyreğinde Fed’in varlık alım programında azaltıma dair sinyal vermesini, 2022 ilk yarısında ve hatta ilk çeyreğinde azaltıma başlamasını, 2023 yılında ise faiz artırımı ihtimalinin uzak olmadığını düşünüyoruz.

Yeni günde öne çıkan iki kritik başlıktan birincisi Brezilya’da BCB’nin gerçekleştirdiği +75bp politika faizi ayarlaması ile piyasanın +25bp önüne geçmesi ve bir bu kadar daha Mayıs toplantısında adım atabileceği sinyalini vermesi. Böylece, değişen EM evreninde Rusya’nın başlattığı sözle yönlendirme farklılaşmasında ilk ciddi adım Brezilya’dan gelmiş oldu. Diğer konusu ise Asya’dan. Nikkei gazetesinin haberine göre, BOJ, 10y vadeli tahvilde uyguladığı getiri eğrisi kontrol bandını +/-5bp şeklinde genişletebilir. Düşüncemiz, gerçekleşmesi durumunda zamanlama olarak erken olduğu. Tersi yönde piyasa algılaması dahi oluşabilir; sıkılaşma şeklinde. Yurtiçi piyasaların en önemli gündem başlığı olan TCMB faiz kararı düşüncelerimize Para Politikası Notu: TCMB PPK Beklentisi Değerlendirmesi, Mart 2021 başlığından ulaşabilirsiniz.

Piyasalar

Mart ayı FOMC toplantısında katılımcıların federal fonlama oranı aralığında dair projeksiyonlarında faiz artışı ihtimalinin ağır bastığı senaryoya yer vermemiş olmaları kısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından risklerin azalması ve iştahın korunması şeklinde algılanabilir. Nitekim toplantı sırası ve sonrasında gözlenen ilk yaklaşım bu düşüncemizi teyit ediyor. Tahvil faizleri cephesinde önemli bir değişiklik olmazken –aksine yükseliş eğilimi korunuyor- Amerikan dolarına yönelik açılan uzun yönlü pozisyonlarda kısmen azalış gözlenmekte. Bu durumu özellikle geçtiğimiz hafta CFTC verilerinde takip edilen yaklaşık 6 milyar dolarlık uzun yönlü pozisyonlanmaya ve nispeten çözülme isteğine bağlıyoruz. Türk lirası toplantı öncesinde yurtiçinde takip edilen gelişmelere paralel emsallerinden negatif yönde ayrışırken, FOMC toplantısı ile birlikte benzer EMFX tepkisi gösterdi ve Amerikan dolarına karşı değer kazanmayı başardı. Ancak, paritenin işlemlere başlangıç noktası birlikte fiyatlandığı gruba kıyasla daha yukarıda yer aldığı için değer kazancı dikkat çekici olamadı. Gün sonu performansı ise %-0.13 ile sınırlı düzeyde değer kaybına ve zayıflamanın önemli bir kısmının yerine geri konulması şeklinde oldu. Fed sonrası ilk işlem gününde bize göre izlenmesi gereken kritik gelişmelerden birisi ABD Hazinesi’nin düzenleyeceği 13 milyar dolarlık 10y vadeli TIPS ihalesi olabilir. Başkan Powell’ın verdiği mesajlar ile yatırımcıların enflasyona yönelik algılaması arasında nasıl bir bağ kurulduğu hakkında ihalenin sonuçları fikir verecektir. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.13 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı gün içerisindeki rekor yüksek seviyenin test edilmesine rağmen %-0.53 ile 1562 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +9bp ile %14.30 olurken, ülke risk primi ise %2.5 yükselişe paralel 322bp düzeyinde oluştu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oluştu. Fed öncesi fiyatlamalarda risk alma iştahı düşük seyrederken; Euro Stoxx 50 %-0.03, FTSE 100 %-0.60, DAX %0.27 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-3.81 ile takip edildi. Özellikle Rusya varlıklarındaki ayrışmada ABD Başkanı Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e yönelik sert eleştirileri etkili oldu. Keza ruble günü %- 1.06 ile tamamladı. Amerika kıtası işlemlerinde saat diliminin denk gelmesi nedeniyle FOMC fiyatlamaları etkili oldu. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar pozitif yönlü olurken, Dow Jones son dönemlerde olduğu üzere %0.58 primlenme ile bir adım önde yer aldı. İşlem hacimleri ise Nasdaq hariç kısa vadeli ortalamalarının üzerinde oluştu. Gelişmekte olan ülke varlıklarında Bovespa %2.22, Merval ise %0.54 ile günü tamamladı. Asya’da Fed sonrası yeni gün işlemleri risk iştahı pozitif şekilde devam ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.92, Hang Seng %1.36, CSI 300 %0.62 ve KOSPI %0.85 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4937 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. Ancak, kısa vadeli fiyatlamalarda TCMB’nin faiz kararı ve lira performansının ağırlığı her iki yönde mutlaka hissedilecektir. 1550-1520 puan seviyeleri destek, 1570-1590 ise direnç olarak izlenebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde global tahvil faizlerindeki dalgalanmanın, FOMC ve PPK beklentilerinin bir süre daha fiyatlamalara yön verdiğini görebiliriz. 7.43-7.41 seviyeleri destek, 7.59-7.68 direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16- 1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1930-1.1850 seviyeleri destek, 1.1990-1.2070 ise direnç olarak izlenebilir.

FOMC, Mart 2021 - Tercih edilen iletişimde farklılık yok; ancak…

Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarafından Mart ayı FOMC toplantısı gerçekleştirildi. Piyasa konsensüsüne paralel şekilde federal fonlama oranı aralığı yüzde 0-yüzde 0.25 şeklinde sabit tutulurken, aylık varlık alım programının dağılımı da 80 milyar dolar Hazine kağıdı ve 40 milyar dolar MBS şeklinde muhafaza edildi.

Kamuoyu ile paylaşılan toplantı sonuç metninde önemli bir değişiklik olmazken, iki konuda sınırlı şekilde güncellemeye gidildiği görüldü. Bunlardan birincisi, toparlanmadaki ılımlı seyrin ardından indikatörlerin yeniden hızlanmaya işaret ettiği, ikincisi ise bir önceki dönem metninde (Aralık 2020) enflasyonun düşük kalma gerekçelerine yapılan atfın çıkarılması ve bunun yerine enflasyonun yüzde 2 seviyesi altında kalmaya devam ettiği şeklinde ifadenin eklenmesi oldu.

Metin üzerinde yapılan sınırlı revizyonların ciddi bir piyasa tepkisi ile karşılaşmasını beklememekle birlikte işin teknik tarafı ile ilgilenenler açısından kısmen önemli bir yönlendirme içerdiğini düşünüyoruz. Buna göre, enflasyondaki düşük seyrin gerekçelerinin çıkarılması, mevcutta piyasa nezdinde gerçekleşen kısa vadeli beklentileri ifade eden fiyatlamaların çıkış noktalarını da kabul etme anlamı taşıyor.

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başkan Powell’ın kayda değer ölçekte bir farklı yönlendirme adımı attığı kanaatinde değiliz. Nitekim bu konudaki beklentilerimiz toplantı öncesinde de oldukça düşük olduğundan bizim açımızdan sürpriz bir durum söz konusu değil. Ancak, kısa vadeli muhtemel stres artışını sınırlamak için birçok kez Başkan tarafından dile getirilen “tahminlerden ziyade gerçekleşmelere odaklanacağız” ayrıntısını bu eksende okumanın doğru olduğuna inanıyoruz.

FOMC toplantısı sonrasında kısa vadeli fiyatlama risklerinin negatif anlamda yüksek olduğu kanaatinde değiliz. Ancak, ilk etapta gözlenen piyasa coşkusunu da anlamlandırmakta güçlük çekiyoruz. 2021 yılı başlangıcında öngörmediğimiz varlık alım programında azaltım ihtimali ve/veya yönlendirmenin yapılması senaryosunu yılın ikinci yarısında ve hatta son çeyrek içerisinde bugün düne kıyasla daha yüksek olasılık ile değerlendiriyoruz.

Kaynak:Deniz Yatırım / Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı

 
Ons altın ‘Güvercin’ FED ile havalandı
 
“Bağışıklığı güçlendireyim” diye bu hataya çok düşüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ons altın ‘Güvercin’ FED ile havalandı
Dün yapılan FOMC toplantısı sonrasında FED, piyasa beklentisine paralel ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 0,96 artışla ...
Fed kararı takip edilecek
BIST100 endeksinde de gün içerisinde dar bir bantta yatay hareketler gözlenebilir (Ziraat Yatırım)
 
Fed öncesi algı pozitif
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 120,187,109 – tedaviye pozitif ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, yarın sona erecek Mart ayı FOMC toplantısı öncesinde ...
Piyasalar Merkez Bankalarının toplantılarına odaklanmış durumda
Çarşamba günü sona erecek Fed toplantısı ile perşembe günü gerçekleşecek ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Piyasa, TL’deki ...
Yeni haftanın gündemi
Küresel piyasalarda yeni haftada Fed, BoE ve BoJ toplantıları takip edilecek. ...
Merkez Bankaları haftası
Tahvil faizlerindeki hareketlilik varlık fiyatlarının seyrinde belirleyici ...
 
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri