Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
20 Aralık 2021 Pazartesi - 12:03

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 2000 – 2200 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 2071.25 – 2406.87 arasında işlem gördü ve günü -8.52% değişimle 2084.47 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 2000 – 2200 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Bu hafta itibarıyla yılı global piyasalar nezdinde tamamlamaya başlıyoruz. Cuma günü ABD piyasaları tam gün kapalı konumda olacak. Avrupa’da ise endeksler daha erken saatlerde kapanış yapacak. Christmas tatilleri ana gerekçe konumunda.

Geride kalan haftada önemli merkez bankalarının yanında toplamda 20’ye yakın ülkeye ait para politikası kararlarını yakından takip ettik. Kuşkusuz içlerinde en önemli olanı Fed ve yapacağı yönlendirmelerdi. Federal fonlama faizinde 2022 ve sonrasında artış adımlarının atılacağına dair projeksiyonların kamuoyu ile paylaşılması henüz Amerikan doları ve tahvil faizleri üzerinde önemli bir değişikliğe neden olmadı. DXY 96-97 aralığında fiyatlanırken, gösterge ABD tahvil faizlerinde ise aşağı yönlü eğilim söz konusu. Bu yaklaşımı yıl sonu fiyatlamaları eğilimine yoruyoruz.

Hikaye elbette bununla sınırlı değil. ABD’de Cuma günü takip edilen seansta teknoloji grubu hali hazırda yüksek değerlemelerinin yanında daha yüksek Amerikan faizinin grup üyelerini negatif etkileyeceği değerlendirmelerine paralel zayıf performans sergiledi. S&P 500 endeksi seans içerisinde tutunma çabasında olsa da başarı gösteremedi. Keza Dow Jones endeksi de %1’in üzerinde satış gördü.

Hafta başlangıcında Omicron varyantına karşı alınan önlemlerin biraz daha sıkılaştırılmasını içerir haber başlıklarına paralel zayıf eğilim gözlenmekte. Çin’de 20 ay sonra de-facto politika faizi olarak bilinen ve bankalara referans olan oranda beklendiği şekilde 5bp düzeyinde sınırlı indirime gidilirken, endekslerin burada da baskılandığı görülüyor. Tahviller ve Amerikan doları sınırlı alıcılı, ons altın hafif primli konumda.

Cuma günü yerel varlıklarda ciddi düzeyde volatilite takip edildi. Günün ikinci yarısında, özellikle de TSİ 15.00’ten sonra gelen satış baskısıyla BIST 100 endeksi %8.52 düşüş gösterirken, Türk lirasındaki zayıflama %4.54 seviyesinde gerçekleşti. BIST 100 endeksinde 77 milyar lira işlem hacmi olurken, takip edilen satış baskısına yönelik kesin ve tek bir değerlendirme yapmak güç olmakla birlikte, kısmen ani likidite problemi kısmen de liradaki baskılanmanın neden olduğunu söyleyebiliriz.

Piyasalar

Omicron varyantına yönelik endişeler ve Avrupa’da Hollanda önderliğinde alınan yeni önlemler hafta başlangıcının spot Asya ve vadeli ABD endeksleri nezdinde olumsuz zeminde gerçekleşmesine neden oluyor. Ayrıca, ABD özelinde, Başkan Biden’ın yasalaştırmaya çalıştığı 2 trilyon dolarlık harcama paketine yönelik muhalefetin sürüyor olması gelecek dönem büyüme projeksiyonlarının aşağı yönde revize edilmesine neden olmakta. BIST cephesinde zayıf açılış ve günün ilerleyen saatlerinde sınırlı tepki alımları gözlenebilir. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %4.54 değer kaybı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-8.52 oldu. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %22.83, ülke risk primi ise %7.6 yükselişle 566bp oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.96, FTSE 100 %0.13, DAX %-0.67 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-1.35 düzeyinde performans sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde Dow Jones %-1.48, S&P 500 %-1.03 ve Nasdaq %-0.07 ile takip edilirken, Bovespa %-1.04, Merval ise %0.29 ile takip edildi. Asya’da negatif bir seyir söz konusu. TSİ 08.30/ NKY 225 %-2.11, Hang Seng %-1.03, CSI 300 %- 0.77 ve KOSPI %-1.55 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3869 ile sınırlı yuan değerlenmesine işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 2047-2002 seviyeleri destek, 2112-2157 ise direnç olarak izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1166-1.1050 destek, 1.1380-1.1460 ise direnç olarak izlenebilir.

CFTC Verileri, 14 Aralık - Fed haftasında sınırlı USD satışı gözlendi

CFTC tarafından açıklanan data setine göre spekülatörlerin 14 Aralık haftası işlemlerinde (gecikmeli eğilim) nette 0.2 milyar dolar Amerikan doları satışı gözlendi. Hesaplamalarımıza göre, spekülatörler Haziran FOMC toplantısından bu yana yaklaşık 40.3 milyar dolarlık uzun yönlü USD pozisyonlanması gerçekleştirdiler. Veri dönemi içerisinde; dolar endeksi kontratı -3624, EUR -3580, GBP -12471 ve JPY +9558 ile hareket ederken; emtia cephesinde Brent -3164, XAU ise -14784 ile negatif bir performans ortaya koydu. ABD tahvillerinde kısa vadede (2y) +12593, uzun tarafta ise (10y) -6850 düzeyinde eğilim gözlendi. SPX +2378 kontrat düzeyinde takip edildi.

Düşüncemiz: FOMC toplantısının yakından izlendiği dönemde spekülatörler sınırlı düzeyde USD pozisyonundan çıkış yaptılar. Gelişmekte olan ülkelerin faiz artırdığı dönemde MXN ve RUB gibi para birimlerine giriş gözlenirken, yılı tamamlamaya hazırlandığımız bu dönemde işlem aktivitelerinin biraz daha yavaşlamasını bekliyoruz. Yıl sonu işlemlerinde sınırlı düzeyde USD- eğilim de gözlenebilir.

Ons Altın & Gümüş ETF İşlemleri - 2021’in son en önemli haftasında değerli metallerde negatif performans takip edildi

Genel değerlendirme/uzun vadeli yorum: Eylül 2021 FOMC toplantısının ardından Fed’in para politikasında normalleşme sürecini ‘kademeli’ şekilde resmen devreye aldığını düşünüyoruz. Bu nedenle zamana yayılır şekilde ve fakat ciddi rahatsızlık yaratmayacak ölçekte Amerikan doları değerlenmesi gözlenebilir. Faiz hadlerindeki seyir, pandeminin yeni varyantların takibi ile birlikte izleyeceği patika, yaklaşan kış mevsimi ve global ekonominin büyüme performansı Amerikan dolarına yönelik yaklaşım açısından farklılaşma yaratabilir. Daha önce 2021 yılının Mart ayında iki kez ons altın için yaptığımız aşağı yönlü revizyonları (sırasıyla 9 Mart’ta ortalamada $2050 seviyesinden $1900 bölgesine, 29 Mart’ta ise $1825 düzeyine çekmiştik) Fed’in tapering sürecini resmen devreye alacak olması ve 2022 yılında federal fonlama oranında 1x25bp faiz artırım ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmemiz nedeniyle 2021 yılı için bu kez de $1805 (ortalama) seviyesinde belirliyoruz. (27 Eylül 2021)

Haftalık değişim/yorum: Takvim yoğunluğu açısından 2021’in son en önemli işlem haftasında değerli metallerde ETF’lerin çıkış eğilimleri devam etti. Hesaplamalarımıza göre, ons altın cephesinde -0.4 milyar dolar, gümüşte ise -0.2 milyar dolar düzeylerinde performanslar gerçekleşti.

Kısa vadeli değerlendirme: Ons altın işlemlerinde yılın geri kalan döneminde $1700- 1840 bant aralığının DXY performansına göre devam etmesini bekliyoruz. Kısa vadeli işlemlerde $1770 destek ve $1840 direnci en önemli bölgeler olarak yakından izlenebilir.

Uzun vade yatırımcılar açısından altın ve gümüş özelinde emtia piyasası pozitif düşüncelerimizi düşük katsayı ile de olsa muhafaza ediyoruz. Özellikle ons altın için orta-uzun vade düşünen yatırımcıların $1600-1700 aralığına doğru geri çekilmelerde maliyetlenmelerinin yanlış olmadığı kanaatindeyiz.

Dikkate alınması gereken uyarı: Ons altın fiyatlamaları cephesinde 2021 yıl başlangıcındaki iyimserliklerimizin ciddi anlamda uzağında bulunuyoruz. Nitekim yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz 3 aşağı yönlü revizyon ile (ortalama fiyat beklentisinde) bahse konu fikirlerimizi en hızlı şekilde sizlerle de paylaşmaya çalıştık. Öte yandan, orta vadeli bakış açısına sahip yatırımcılar açısından global enflasyonun seyri ve mevcutta gözlenen yükselişin yeni bir trend oluşumuna işaret edip etmediği konusu yakından izlenmeli. Şayet bu başlık altında yeni bir sürecin başlangıcı gözlenecek olursa, başta Fed olmak üzere küreselde önemli rol üstlenen, para politikalarını belirleyici konumda bulunan merkez bankalarının politika faizlerinde artırım yönlü adımları takip edilene dek uzun yönlü pozisyonlanmaların ivmelenmesi konusu gündeme gelebilir. (18 Ekim 2021

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Karanlık çöktüğünde
 
Koronavirüs sonrası görme kaybına dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karanlık çöktüğünde
Türk Lirasında değer kaybı devam ediyor. 16 Aralık Perşembe günü TCMB ...
Rekor görünüm devam ediyor
2021 yılının en kritik haftasını geride bırakıyoruz. Dünyanın en önemli ...
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada Merkez Bankası kararları odakta yer aldı.
 
Merkez bankalarının gözünden 2022
Son iki gün içerisinde Fed, ECB ve BOE’nin Para Politikası Kurulu toplandı. ...
Günün gelişmeleri
TÜRKİYE: Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararına çevrilmişti. TCMB beklenildiği ...
TCMB, ECB ve BoE’den sürpriz kararlar
BoE faiz oranını 0,15 puan yükseltti, TCMB politika faizinde 1 puan indirime gitti.
 
FED şahinleşiyor gözler TCMB’de
Borsa İstanbul karışık seyir hakimdi. Güne güçlü alıcılı başlangıç yapan ...
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Yurt içi piyasaların merakla beklediği sorunun cevabı bugün saat 14:00'da ...
Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında olacak
Fed varlık azaltım hızını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara yükseltirken, ...
 
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri