Birleşmiş Markalar Derneği’nin Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği ‘Perakendede Kadının Gücü’ etkinliğine, onur konuğu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da katıldı.
Kadın istihdam oranının yüzde 20’lerden yüzde 30’lara çıktığını, kamu kurumlarında çalışan kadın oranının yüzde 37’lerde olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu güzel gelişmeler elbette yeterli değil. Asıl olan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz içinde, kadınları, kalkınmanın sadece destekçisi değil, öznesi haline getirmektir. Tam da bu noktada, özgüveni yüksek kadınlarımızın kenetlenmesine ihtiyaç var. Şu an yüzde 33.6 olan iş gücüne katılım oranını, hep birlikte 2023’te yüzde 41’e çıkaracağız” dedi.
Eşit iş eşit ücret
Kadınların çalışma hayatında mağdur edilmeyeceği şartların oluşması için devletin 15 yıldır ciddi çaba gösterdiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pek çok hukuki düzenleme yapıldı. Aksini düşünmekte zorlandığımız ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi getirildi. 2002’de yüzde 4.5 olan kadın siyasetçi oranı yüzde 15’e çıktı. İnanıyorum ki bu oran daha da artacaktır. Eğitim alanında kız çocuklarımızı önceleyen kampanyalarla, temel eğitimde kız öğrenci oranı erkeklerle eşit seviyeye geldi. Çok şükür ki binlerce kızımızı çocuk yaşta evlilikten, tarım işçisi olmaktan kurtardık.”
Kadın dostu yapı olacak
“Yerleşik toplumsal algılarla, kadın dostu olmayan yapılanmalarla mücadele etmeliyiz” diyen Erdoğan, “İş ve aile yaşamı arasındaki dengeyi koruyarak kadını güçlendirmeliyiz. Söz gelimi, çocuk sahibi olmanın, iş hayatından uzaklaşmak için bir sebep olmasını ortadan kaldıracak şartları oluşturmalıyız” diye konuştu.
Erdoğan, yüzde 7.8 olan kadın işveren oranını artırmak için de çok yönlü çaba gerektiğinin altını çizdi. Kadınları girişimciliğe davet eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın duyarlılığının, her alanda vicdanı, estetiği, zarafeti kanatlandıracak bir değer olduğuna; kadın zekasının dünyayı fethedeceğine inanıyorum.”
2023 hedefini aştık
Son yıllardaki en önemli problemlerinin günlük döviz kuruyla üyelerine düzenlenen kira ve gelir-gider faturaları olduğunu belirten BMD Başkanı Sinan Öncel, “AVM yatırımcılarının 3’te 1’i bu soruna duyarsız kalıyor” dedi. Yurt içinde 70 bin, yurt dışında 3 bin 150 mağazası bulunan ve 15 bine ulaşan satış noktasıyla BMD’nin, Türk perakende sektörünün en önemli derneklerinden biri olduğunu söyleyen Öncel, “BMD, yurt dışında 4 bin mağazaya ulaşmayı hedefleyen Türkiye’nin ekonomideki özel kuvvetleridir” ifadelerini kullandı. Perakende sektöründe kadın çalışan oranının yüzde 50’ye ulaşarak 2023 hedeflerini bile aştığının altını çizen Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Markalarımız gençlerimiz için de çok önemli bir istihdam alanı. Esnek çalışma saati modelinin daha fazla benimsenmesiyle yıllık 190 milyar liralık ekonomi yaratan BMD markaları, daha fazla iş imkanı yaratacaktır.”
Kadın iş gücü oranı 10 yılda 10 puan arttı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Nasıl ki tek kanatlı kuş uçamazsa, Türkiye’de de kadınlar ekonomiye, kalkınmaya katılmadığı sürece gelişim hızımızın yeteri kadar iyi olmayacağına inanıyoruz” dedi.
Sarıeroğlu, şu bilgileri verdi: “Son 10 yıl içerisinde kadın iş gücü oranımızı 10.4 puan artırmışız. OECD ülkeleri içerisinde kadın istihdamını en fazla artıran ülkeyiz. Aynı zamanda son 10 yıl içinde toplam 8 milyonluk bir istihdam yaratmışız ve bunun 3.5 milyonunu kadınlar oluşturmuş. Kadın istihdamını artırma oranımız yüzde 63 seviyesine gelmiş.”
Türkiye İş Kurumu’nun geçtiğimiz yıl 1 milyon 57 bin kişiyi işe yerleştirme gibi çok yüksek bir performans elde ettiğini anlatan Sarıeroğlu, “2002’de 4 bin 543 olan kadın işe yerleştirme oranımızı 356 bin 402’ye yükseltmişiz. 2002’de mesleki eğitim programlarından faydalanan kadın sayısı 571 iken, 2017’de 279 bine çıktı” diye konuştu.
Perakende sektörünün önemine dikkat çeken Sarıeroğlu, “Sektörde 1 milyon 322 bin kişi istihdam ediliyor. 515 bini kadın. Sektör toplam bir yıldaki istihdam artışının yüzde 40’ını kadın istihdamı alanında gerçekleştirmiş” diye konuştu.
Alternatif annelik izni arıyoruz
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da Türkiye’nin dünyanın en güçlü 17’nci ekonomisi olduğunu hatırlatarak, “Hedefimiz, Türkiye’yi dünyanın en güçlü 10 ekonomisi içerisine sokmak” dedi. Ekonomik hedefler için üretmenin tek başına yeterli olmadığını anlatan Kaya, “Üründen yüksek katma değer elde etmek adına markalaşma son derece önemli. Türkiye’nin belirgin bir hamle yapması gerekiyor” diye konuştu. Sayan, çalışan kadınların annelik izinleri hakkında da alternatif çalışmalar içinde olduklarını açıkladı.