Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Doğan'ın babasının cenaze törenine katıldı
Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Doğan'ın babasının cenaze törenine katıldı
HABERLER>EKONOMİ
13 Nisan 2022 Çarşamba - 13:12

Enflasyon etkileri ve faiz hareketleri

ABD Hazine tahvilleri, Mart ayı için az önce açıklanan %8,5 yıllık enflasyonun zirve yapmış olabileceği umudunun ardından şaşırtıcı bir dönüş gördü.

Enflasyon etkileri ve faiz hareketleri

ABD Hazine tahvilleri, Mart ayı için az önce açıklanan %8,5 yıllık enflasyonun zirve yapmış olabileceği umudunun ardından şaşırtıcı bir dönüş gördü. UST 2Y getirisi %2,38'e düşerken, çok izlenen 10Y getirisi %2,72'ye geriledi. Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinde çıkmaz, güvenli liman tahvilleri için destek sağlayabilir. Fed yetkililerinden gelen yorumlar ve yüksek enflasyon, merkez bankasının yüksek fiyatlar ile mücadele etmek için önlemler almakta agresif olacağı yönündeki görüşlerin altını çizdi.

Fed başkanlarının 50 baz puanlık artışı gündeme getirmesiyle daha da önem kazanan tutanaklar (bilanço detaylarını içermesi açısından) geçen hafta açıklandı. Ortaya çıkan sonuç, Fed’in birkaç tane 50 baz puanlık faiz artışı yapabileceği ve bilançonun da 60 milyar doları UST ve 35 milyar doları MBS olmak üzere ayda 95 milyar dolar küçüleceğidir. Fed’in bilanço içerisinde çok kısa vadeli T-bill itfaları ile küçültmeye başlaması olası olmakla beraber, devasa büyüklükteki bilançonun indirgenmesi için UST’ler üzerinden doğrudan satis yapmak da ara değerlendirme dönemlerinde düşünülebilir. Çünkü 9 trilyon dolarlık bilançonun Covid öncesine dönmesi için, mevcut hızda 4 yıllık bir süreye ihtiyaç var. Fed, enflasyon risklerine karşı daha proaktif olmak isterse faiz artırımlarının etkisini artırmak için bilançoyu da daha hızlı küçültmek isteyebilir. Ancak Fed getiri eğrisine mümkün mertebe müdahale etme niyetinde değil, bu nedenle direktspread kontrolüne yol açacak tahvil piyasası aksiyonları henüz masada değil.

Diğer taraftan, Rusya – Ukrayna savaşının oluşturduğu belirsizliğin Fed’i Mart’ta 50 yerine 25 baz puan faiz artırmaya doğru yönlendirdiği anlaşıldı. Mayıs ayını içine alan bir 3 aylık periyotta ise 50 baz puanlık faiz artışları birbirini izleyebilir. Bu süreçte piyasanın resesyon algısı için de 2-10 yıllık faiz spreadine bakacağız.

Euro Bölgesi’nin ekonomik resesyon tehditleri ve ECB’nin de buna bağlı olarak faiz artırıp artıramayacağı Rus enerjisine yönelik yaptırımların durumuna bağlı olacak. Rus enerjisinin ikame edilememesi, ki son OPEC açıklamaları böyle olacağını gösteriyor, Euro Bölgesi için de durgunluk demek ve bu da faiz artırma noktasına gelemeyeceğini gösteriyor. Faiz oranlarının gündemden kalkmamasına neden olan olgu ise, enflasyon baskılarının şiddeti. Yarın toplantı kararlarını açıklayacak olan ECB’nin enflasyona karşı şahin bir duruş sergilemekle Rusya krizinin resesyon tehditleri arasında kaldığı görülüyor. Sermaye hareketleri ve spreadler açısından da Fed-ECB ayrışımı önemli ve belli ki ECB Fed kadar hızlı faiz artırımları yapamayacak. Piyasa beklentisi Haziran'da varlık alımlarının biteceği ve Eylül'de faiz artırımına gideceği yönünde bir açıklama şeklinde

PBOC tam tersi bir stratejiyle faiz oranlarını düşürüyor ve bu hafta tekrar düşürmesi muhtemel. Çin-ABD tahvil spreadi 12 yıl sonra ABD lehine döndü. BOJ ise getiri eğrisi kontrolüne devam ediyor.

ABD'de artan enflasyon endişeleri tahvil getirilerini yukarı çekerken gelişen piyasa varlıklarına yönelik risk iştahını da olumsuz etkiliyor. Lira, daha sınırlı reaksiyon gösteren bir aralıkta. TCMB’nin ve ekonomi yönetiminin duruşu enflasyon senaryosunun Aralık’ta beklenen baz etkisi üzerine kurulduğunu gösteriyor. Aralık 2021’de %13,5 olarak gerçekleşen dönemsel enflasyondan dolayı, bunu aşmayan bir Aralık 2022 enflasyonu yıllık artış oranının da ciddi oranda gerilemesini sağlayacak. Şirketlerin FX dönüşümlerinde vergi muafiyeti sağlanmasına yönelik taslak görüşülürken, ihracatçıların FX gelirlerinin %25’ini Merkez bankasına satma yükümlülüğü ise %40’a çıkarılıyor. Söz konusu durum rezervler için olumluyken, döviz ihtiyacı olacak şirketler için olumsuz.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Vaka sayısı 6 bin seviyelerinde
 
Küresel piyasalarda fiyatlamalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Küresel piyasalarda fiyatlamalar
Dün küresel piyasalarda negatif ağırlıklı bir seyir görüldü.
Rekor kapanış geldi
Borsa İstanbul yıl başından itibaren getiri sıralamasında dünya borsaları ...
 
Şubat 2022 işgücü istatistikleri
TÜİK, 2022 yılı Şubat ayına ilişkin İşgücü İstatistiklerini açıkladı.
Kıymetliler haftayı artıda kapattı
Altın geçtiğimiz hafta güçlü duruşuyla dikkat çekerken, haftayı yeşilde ...
Gündemi merkez bankaları ele geçirdi
Rusya ile Ukrayna arasında çözüme yönelik yeni adımların gelmemesi, liderlerin ...
 
2022’de küresel ticarete çifte darbe
Allianz Trade’in yayınladığı Küresel Ticaret Raporu’na göre Ukrayna'nın ...
Yabancı satışı durdu
Rusya ve Ukrayna arasında 29 Mart’ta İstanbul’da gerçekleşen barış görüşmelerinin ...
TCMB faiz kararı 14 Nisan'da açıklanacak
TCMB, 2022 yılının dördüncü faiz kararını 14 Nisan Perşembe günü saat 14:00'da açıklayacak.
 
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri