Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
HABERLER>EKONOMİ
16 Haziran 2022 Perşembe - 12:14

Enflasyona karşı uyanık olmak

COVID-19 tedbirlerinin de etkisiyle Çin'in başkenti Pekin'de sanayi üretimi 2022 yılının ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 azaldı.

Enflasyona karşı uyanık olmak

ABD merkez bankası Çarşamba günü, 1994 yılından bu yana en büyük faiz artışını onayladı ve hedef federal fon oranını 75 baz puan artırarak %1,5 ile %1,75 aralığına yükseltti. Fed yetkilileri ayrıca, yıl sonuna kadar %3,4'lük bir federal fon oranı hedefleyen bu yıl daha da istikrarlı artışlar görüyor. Powell “bu büyüklükteki hareketlerin yaygın olmasını beklemiyorum," dedi, ancak gelecek ay 50 baz puan veya 75 baz puanlık bir artışın muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi. Tamamen piyasalar tarafından fiyatlandırılan hareket, Cuma günü ABD enflasyonunda Mayıs ayında beklenenden daha keskin bir artış gösteren verileri ve tüketicilerin beş yıllık enflasyon beklentilerinin keskin bir şekilde yükseldiğini gösteren Michigan Üniversitesi anketini izledi. Fed tahminleri, ekonomik büyümenin %1.7'lik trendin altında bir orana yavaşladığını gösterdi ve politika yapıcılar 2024'te faiz oranlarını düşürmeyi bekliyorlar. Powell'ın yıl sonuna kadar %3.75'lik bir Fed fon oranıyla piyasa fiyatlaması piyasayı rahatlattı ve bu da dolar üzerinde baskı yarattı. Fed toplantısından sonra 20 yılın zirvesi 105,79 dan geri çekilen dolar, Asya seansında 104.84 seviyesinde işlem görürken, Euro yaklaşık %0,1 düşüşle 1,0434$'a geriledi. Fed fon faiz oranlarına ilişkin beklentilerine duyarlı olan ABD'nin iki yıllık Hazine bonolarının getirisi, Fed'in daha fazla sıkılaştırma beklentisini yansıtarak, %3,2790'dan %3,3060'a yükseldi. ABD 10 yıllık faizi, %3.3950'den kapanıştan %3.3696'ya düştü. Emtia piyasalarında, petrol fiyatları Fed kararının ardından %2'yi aşan düşüşün ardından toparlandı. Brent ham petrolü en son %1 artışla varil başına 119.68$'a ve ABD ham petrolü %1.1 artışla 116.58$'a yükseldi. ABD'nin politika beklentileri yerine geri döndüğü için önümüzdeki günlerde oynaklığın biraz gevşemesi muhtemel, risk iştahı rahat bir nefes aldı, bakalım devam edecek mi?

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD Merkez Bankası (Fed), Haziran toplantısında 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde bir faiz artışına gitti. 75 baz puanlık faiz artışı 1994'ten bu yana alınan en sert faiz artışı kararı olarak kaydedildi. Fed yetkilileri, yıl sonuna kadar 175 baz puanlık faiz artışı sinyali de verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz ayında yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısından da 75 baz puanlık bir faiz artırım kararı çıkabileceğini söyledi.

Fed'in açıkladığı “Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, 2022 yılı büyüme beklentisi yüzde 1,7 oldu. ABD'ye Nisan ayında net sermaye girişi 1,3 milyar dolar seviyesinde kaldı. Çin'in elinde bulunan ABD tahvil miktarı düşüşünü sürdürerek 1 trilyon dolar sınırına geldi.

Brezilya Merkez Bankası(COPOM), üst üste 11'inci toplantısında da faiz oranında beklentiler doğrultusunda artışa gitti. COPOM, gösterge konumundaki Selic faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 12,75'ten yüzde 13,25'e çıkardı.

Para birimi dolara çıpalı olan Hong Kong, Fed'in 75 baz puanlık faiz artışının ardından gösterge faiz oranını artırma kararı aldı.

ABD Merkez Bankası'nın(Fed) 75 baz puan faiz artırımının ardından körfez ülkelerinin merkez bankaları da 25 ila 75 baz puan arasında değişen oranlarda faiz artırımına gitti

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, AMB'nin enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmeye odaklanması ve politikaya mali kaygıların hakim olmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi'nin dün yaptığı olağanüstü toplantıda dile getirilen yeni antiparçalanma, anti-ayrışma aracının tahvil alımları konusunda şartları daha gevşek dizayn etmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı gıda tedarikinde meydana gelen sıkıntılar nedeniyle kısa vadede tahıl stoklarını artırması için Mısır'a 100 milyon euro bütçe sağlayacaklarını belirterek, "Önümüzdeki yıllarda bölgede tarım, sulama ve suya 3 milyar euro bütçe ayıracağız.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmesinde Zelenskiy’i ABD’nin Ukrayna’ya topçu ve gelişmiş roket sistemleri için mühimmat da dahil olmak üzere 1 milyar dolarlık güvenlik yardımı sağlayacağı konusunda bilgilendirdiğini ifade etti.

İngiltere'de IGD tarafından yapılan araştırma, gıda fiyat enflasyonunun bu yaz yüzde 15'e varan bir seviyede tepe yapmasını ve 2023 yılında da yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesinin beklendiğini gösterdi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Euro Bölgesi'nde enflasyonda tepe noktasının göbeğinde olduklarını ve bu durumun en azından yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

COVID-19 tedbirlerinin de etkisiyle Çin'in başkenti Pekin'de sanayi üretimi 2022 yılının ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 azaldı.

Japonya'nın ticaret açığı Mayıs ayında, son 8 yılda tek bir ayda görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. Emtia fiyatlarındaki artış ve Japon yenindeki değer kaybının ithalatta yol açtığı güçlü artışın etkisiyle ticaret açığı 2 trilyon 385 milyar yen oldu.

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü
 
Küresel piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Küresel piyasalardaki çalkantılı seyir
Fed’in para politikası kararı öncesinde küresel piyasalardaki çalkantılı seyir devam etmektedir.
Fed faiz kararı öncesi piyasalarda yön arayışı sürüyor
Fed faiz kararı öncesinde piyasalarda yön arayışı sürüyor.
 
Fed nezdinde 75 baz puan faiz artışına bakış açısı
Yakın dönem faiz projeksiyonları… Fed’in vadeli fiyatlamalar belli bir ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda sert satışlar görüldü. Cuma günü beklentilerin ...
Enflasyon doğrultusunda parasal sıkılaşma perspektifi
Enflasyon baskıları… ABD’de enflasyon baskıları yoğun şekilde hissedilirken, ...
 
Piyasa gelişmeleri
Bu hafta Fed ve İngiltere Merkez Bankası toplantıları gerçekleştirilecek, ...
Piyasalar ECB sonrası Fed’i bekliyor
Gelecek hafta gerçekleşecek Fed beyanatı piyasaların odak noktası durumunda. ...
Türkiye: Cari hesap açığı Nisan’da genişledi
Türkiye’de Nisan ayında cari işlemler dengesi enerji fiyatlarındaki küresel ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri