Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
24 Ocak 2022 Pazartesi - 12:02

Enflasyonun 2022’de yaklaşık %40’ta zirve yapması bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeline ve tüketici fiyatlarına ilişkin görünüme dair ayrıntılar verdiği ekonomist toplantısında konuştu.

Enflasyonun 2022’de yaklaşık %40’ta zirve yapması bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeline ve tüketici fiyatlarına ilişkin görünüme dair ayrıntılar verdiği ekonomist toplantısında konuştu. Toplantıdan ulaşan notları derlediğimizde öne çıkan başlıklar ve ifadeler;

 

·        Enflasyon oranının önümüzdeki aylarda yaklaşık %40 civarında zirve yapmasını ve bu yıl %50'yi geçmemesini bekliyoruz.

·        Enflasyon oranı yılsonuna kadar %30'un altına düşmeyebilir.

·        Önlemlerin (TL yatırım teşvik paketi, kur korumalı mevduat ürünü) 10 milyar dolarlık şirket varlıklarının liraya dönüştürülmesiyle sonuçlanarak para birimini desteklemeye yardımcı olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde kur hareketini takip etmenizi öneriyorum.

·        Merkez bankası, bankaların uzun vadeli proje kredilerindeki risklerden korunmalarına yardımcı olmak için uzun vadeli finansman üzerinde çalışıyor.

·        Kredi politikaları bundan sonra daha seçici uygulanacaktır. Üretim ve ihracat yapan firmalara öncelik verilecek, ara malı ithalatını azaltacak projeler de finanse edilecek.

·        Faiz oranlarının yükselmesi beklenmemelidir. Türkiye faiz artırmayacak ve bu hükümetin sorumluluğunda. Politika faizinin önemi kalmadı.

·        Gelire endeksli senetler geliyor. (Gelire endeksli önceki yıllarda çeşitli KİT'lerin gelecekteki gelirlerini bugüne indirgemek ve nakde çevirmek için kullanılmaktaydı.)

·        Bir yıl sonra bu modelden beklenen çıktıları aldığımızı hep birlikte göreceğiz. Optimum bir noktaya geldiğimizde para korumalı mevduatı durdurmayı düşünüyoruz elbette ama henüz o noktaya gelmedik.

·        Fed’in faiz artırımları Türkiye'yi etkilemez.

 

Sn. Nebati’nin ortaya koyduğu perspektiften; yeni ekonomik model dahilinde hedef başlıklarının şu konulara odaklandığı anlaşılıyor: Dengeli ve sürdürülebilir büyüme, seçici kredi politikası, yatırım ortamının iyileştirilmesi, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi, dış talep odaklı büyüme kompozisyonunun iyileştirilmesi. 2022 yılında enflasyonla mücadelenin ön planda olması, daha sonrasında ise sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına yönelik çalışmaların ilerletilmesi gerekliliğini ele alıyoruz. Bu aşamada, enflasyonun düşürülmesi, sürdürülebilir büyümenin sağlanması ve istihdamın iyileşmesi temel motivasyonunda dengelerin gözetilmesi, bir ekonomik hedef için diğerlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

2022 enflasyon tarafında yorucu geçecek bir yıl olacak. Liradaki değer kaybı ve yükselen küresel enerji fiyatları enflasyonun en büyük itici güçleri oldu. Enflasyon oranı Aralık ayında %36,1 ile Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 yıllık iktidarının başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Fiyatlardaki artış, Merkez bankasının Perşembe günü gevşeme döngüsüne ara vermesinden önce art arda dört toplantıda gösterge faizini 500 baz puan düşürmesi nedeniyle lirada oluşan kayıp tarafından körüklendi. Merkez bankasının Ocak ayı piyasa katılımcıları anketine göre, önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentileri %21,39'dan %25,37'ye yükseldi. Enflasyonun önümüzdeki aylardaki yüksek gerçekleşmelerle yıl içinde %50 üzerini görmesinin olası olduğunu değerlendiriyoruz. Ocak ayınca %6-7 gibi bir oranda gerçekleşebilecek dönemsel enflasyonun, yıllık enflasyonu %42-43 bandına yükseltmesini, Şubat ve Mart ayındaki yüksek gerçekleşmelerde de %45 bandı üzerine çıkılabileceğini ve Mayıs gibi bir dönemde de zirve yapılabileceğini düşünüyoruz.

 

Sn. Erdoğan’ın ekonomi perspektifi daha düşük faizlerin tüketici fiyatlarını da kontrol altına alacağı ve büyümeyi artıracağı yönündedir. Yeni ekonomi perspektifinde de, yüksek faizle sıcak para sağlamaktan çok ihracat ve doğrudan yatırımla para girişi sağlamaya önem veriliyor. Bu aşamada ekonomideki döviz finansmanının, kolay çıkma ihtimali bulunan portföy kaynaklı yatırımdan çok, işletme, sermaye, fabrika yatırımı noktasında olmasına yönelik bir model oluşturulmak istenmektedir. Dolayısıyla, yatırım perspektifinde de sadece hisse ve DİBS tarafına değil, aynı zamanda istihdam ve büyüme yaratacak doğrudan yatırımlara doğru bir kanalize olma durumu yaratılmalıdır. Türkiye’ye önem veren ve analizler yapan yabancı yatırımcı güncel durumda yatırım ortamı açısından risklerin ve faydaların hesaplanması yönünde daha net bir görüntü istemektedir. Son dönemde ekonomik istikrara dair artan riskler ve fiyat dalgalanmaları buna bağlı olarak yabancı yatırımcının ilgisinin azalmasına ve çıkış sürecini hızlandırmalarına yol açtı. Yatırım girişini sağlamak noktasında, daha az politize ve daha çok iş odaklı, makroekonomik resmin istikrarlı, açık, öngörülebilir olduğu ve yönetilebilir risk / yüksek getiri kazanç potansiyeli gibi etmenler, stratejik jeopolitik konum ve yetişmiş genç istihdam potansiyeliyle birleşince Türkiye açısından ciddi fırsatlar yaratılabilir. Söz konusu durum, ekonominin ilerleyen vadedeki rekabetçiliğinde doğrudan yabancı yatırımların sağladığı bilgi transferi ve yeni teknolojik bilgiyi kullanabilecek potansiyelli genç nüfus ekseninde yeni Türk girişimlerini de küresel rekabet içine dahil edecektir. Türkiye’nin yüksek teknolojideki verimliliğini, uzmanlığını artırmasını bu açıdan çok önemsiyoruz.

 

Cari açık/ödemeler dengesi noktasındaki perspektif bilançoda fazla vermek ve net ihracatçı konumuna geçmek şeklindedir. Türkiye halen büyümesini sağlamak için belli oranda ithalat yapmak durumunda olan bir ülke. Özellikle üretimin devamlılığı anlamında ara malı ve enerji ithalatı tarafında yeterli esnekliğe sahip bir model yok. Dolayısıyla, tam olarak net ihracata dönme noktasında yapısal dönüşümünün gerçekleştirilmesi gerekliliği anlaşılıyor.

 

Türk parası, hükümetin Aralık ayında, lira tasarruf sahiplerine önemli para birimi düşüşlerini telafi edecek kur korumalı mevduat ürünü merkezde olmak üzere acil önlemler getirmesinin ardından belli oranda istikrar kazandı. Bundan önce ise üç ay içinde değerinin yarısı kadar değer kaybetmişti. Döviz ve altın mevduat hesaplarını Türk lirası cinsinden vadeli mevduata çeviren şirketlere verilecek başta vergi istisnaları olmak üzere teşviklerle beraber bunun kurumsal talep tarafına da yansıması ve tabana yayılan bir görüntü yaymasına çalışılıyor. Biz halen, yan politika araçları ve kur korumalı mevduat ürününe benzer lira yatırım teşviklerinin ön plana çıkarılabileceğini düşünüyoruz. Enflasyonun kalmaya devam edeceği seviye ve doğrultu, liranın reel faiz oranlarını derin negatif bölgede tutmaya devam edecektir. Tabii bu öngörüyü, politika faizinin hızlı bir şekilde artırılmayacağı varsayımıyla yapıyoruz. TL’deki dalgalanmanın genel kabul görmüş iktisat politikalarına dönüş ve ana politika çevresinde tepki mekanizması oluşturulmadığı sürece devam edeceğini düşünüyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre düştü
 
FED haftası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
USDTRY, 13,95 – 12,95 sıkışması izleniyor
Yeni dönemde makro-ekonomik gelişmelerin kritik rol oynayacağı bir dönemde ...
17-21 haftası ekonomik seyir
Fed beklentileri etkisini hissettirdi.
Avrupa borsaları geriledi
Avrupa borsaları zayıf bilançolar ve Fed’in normalleşmesi sonrası artacak ...
 
Fed bilançosunu nasıl daraltır?
Fed'in faiz artırımı beklentisinin artık tam olarak bu seviyelerde fiyatlandığı ...
Piyasalarda bugün
Yurt içinde Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.
Piyasa gelişmeleri
Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde Fed’in sıkılaşma beklentileri ...
 
Endişenin adı enflasyon
Coronavirüs pandemisinin hayatımıza girmesi ile birlikte tüm dünya yüksek ...
Günlerden TCMB faiz kararı
TCMB, yeni yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısını bugün saat 14:00’de ...
Bankalarca mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları
Yeni yılın ilk haftasında Euro üzerinden açılan mevduat faizlerinde kısa ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri