Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
D8'in kuruluşuna öncülük eden merhum Başbakan Profesör Doktor Necmettin Erbakan'ı rahmetle yad ediyorum.
Örgütümüzü kurarken savaş yerine barışın, çatışma yerine diyaloğun, çifte standart yerine adalet ve kalkınmanın hakim kılınmasını esas almıştır.
Üstünlük yerine eşitliğin, sömürü yerine paylaşımın, baskı ve tahakküm yerine insan hakları özgürlük ve demokrasinin egemen olmasını şiar edilmiştir.
İnşallah elbirliği içinde çalışarak barış huzur ve esenlik dolu bir dünyanın teşhisi için mücadele etmeyi sürdüreceğiz.
Son 1 yıldır koronavirüs salgını nedeniyle küresel çapta bir imtihanla karşı karşıyayız. Şimdiye kadar 192 ülkede yaklaşık 3.000.000 insanın hayatına mal olan bu salgın dünya genelinde birçok çarpıklığı gün yüzüne çıkardı.
G20 üyesi olarak salgının küresel düzeyde borç krizine dönüşmemesi için en yoksul ülkelere yönelik borç ödemelerinin ertelenmesi girişiminin başlatılmasını ve bilahare süresinin uzatılmasını destekledik.
IMF ve Dünya Bankası gibi platformlarda bu amaçla başlatılan çalışmalara katkı sağladı. Virüse karşı en büyük gücümüz olan aşı meselesinin çıkarlara ve kar hırsına kurban edilmemesi gerektiğini her platformda açıkça ifade ettik.
Türkiye olarak halihazırda insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı süreçlerin tamamlanmasını müteakip kimsenin geride bırakılmaması ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız.
Bugün de ben kardeşliği kardeşlerimizin isabetle belirlediğin dönüştürücü bir dünya için işbirliği gençliğin ve teknolojinin gücünden faydalanmak temasıyla toplanmış bulunuyoruz.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres'in 2030 Birleşmiş Milletler gençlik stratejisini destekliyoruz.
İstanbul'da ev sahipliği yapmayı arzu ettiğimiz Birleşmiş Milletler Gençlik Merkezi projesi tamamlandığında bu merkez teşkilatımızın kıymetli gençlerinin bir araya gelecekleri yeni bir platformu teşkil edecektir.
Günümüz ekonomisinin rekabetçi yapısında öne çıkabilmek için yüksek teknoloji ve inovasyon anahtar konumdadır. Güçlü ve sürdürülebilir büyüme oranlarının yakalanabilmesi için yüksek teknolojiye dayalı katma değeri yüksek üretime ağırlık vermek mecburiyetindeyiz.
Bu çerçevede ülkelerimizin en prestijli üniversitelerinin dahil olduğu araştırma ve inovasyon öncüleri ağı girişimini memnuniyetle karşılıyoruz.
Ülkelerimizin hak ettiği yere ulaşması bakımından kritik önemlidir. İşbirliği potansiyelimizi ticaretten yatırıma kırsal kalkınmadan tarıma turizmden enerji ve ulaştırma sağlıktan savunmaya kadar birçok alanda hayata geçirmemiz mümkündür.
Ticaret hacminin bugüne kadar 7 kattan fazla artması elbette değerlidir ancak yeterli değildir.
Türkiye olarak D8 ülkeleri arasında ticaretin kolaylaştırılmasını tümüyle bir strateji belgesi hazırlayarak sizlere ilettik. Önümüzdeki dönemde Ticaret Bakanlığımızın katılacağı bir toplantıya ev sahipliği yaparak bu konularda da ilerleme sağlamaya düşünüyoruz.
İslami finans kurumlarının ihtiyaçları ve Müslüman coğrafyanın artan altyapı finansman ihtiyaçlarını aynı anda karşılayacak ve online platforma dayalı İslami Mega Bank fikrinin de yapılabilir olduğuna inanıyoruz.
İstanbul zirvemizde yerel paralarımız da hatırlanacak. Geçtiğimiz 4 yılda yaşananlar bu çağrının ispatını ve isabetini ortaya koydu. Ülkelerimizi kur kaynaklı risklerden korumak için yerel parayla ticarete ağırlık vermemiz şarttır.
Hibya Haber Ajansı