Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca, güçlü ailelerin kurulması ve sağlam evliliklerin yapılması amacıyla düzenlenen “Evlilik Öncesi Eğitim” programı Ankara’nın Keçiören, Mamak ve Altındağ ilçelerinde pilot olarak uygulanıyor. Eğitimde çiftlere sağlık, hukuk, aile içi iletişim konularında bilgi veriliyor.
Eğitim kapsamında hazırlanan “Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri” kitabında, evliliğini güçlendirmek için tavsiyeler yer alıyor. Mutlu ve uzun ömürlü bir evlilik için yapılması gereken 10 ipucu şöyle:
“Her koşulda birbirinize saygı göstermeye gayret edin, çatışma çözümleme becerinizi geliştirin, kendinizi tanımaya ve kişiliğinizi geliştirmeye gayret edin, birlikte baş başa zaman geçirmek için fırsatlar oluşturun, eşinizle yapmaktan zevk alabileceğiniz ortak ilgili alanları keşfedin, birbirinizi affetmeyi öğrenin, iletişim becerilerinizi arttırın, eşinizi can kulağıyla dinlemeyi öğrenin, eşinizle aranızda yakınlık geliştirin, eşinizin iyi yanlarını ve olumlu özelliklerini görmeye gayret edin.”
Kimse mükemmel değil
Kitapta, ilişki içinde saygıyı koruyamamanın, eşlerin birbirine sergiledikleri negatif tavırları arttıracağı vurgulanırken, tartışmaların her evlilikte olabileceği belirtildi. Bu çatışmaların çözümlendirilmesinin, evliliği güçlendireceğine işaret edilen kitapta, kişilerin kendilerini tanımak için gösterecekleri çabanın ilişkinin gelişimine de katkı sağlayacağı kaydedildi.
Eşlerin birlikte yapmaktan zevk alabildikleri aktivitelerin olmasının mutluluklarını artıracağına işaret edilen kitapta, her evlilikte incinip, hayal kırıklığına uğranabilecek olaylar yaşanabileceği ifade edildi. Çiftlere böyle durumlarda ‘kimsenin mükemmel olmadığını düşünmeleri’ tavsiye edilirken, sağlıklı ilişkilerdeki en temel unsurların başında çiftlerin konuşma ve dinleme becerilerinin geldiği vurgulandı. Dinleme, evlilik içindeki en önemli iletişim becerisi olarak nitelendirilirken çiftlerin birbirlerinin iyi özelliklerini görmeye gayret etmeleri gerektiği de vurgulandı.