Yüzde 10 kaldı
Arap, Çin ve Kiril gibi alfabeler için özel klavyelerin bulunduğunu anlatan Bilecen, Türkçe F klavyenin ise Latin alfabesini kullanan özel olarak tasarlanmış dört klavyeden biri olduğunu belirtti. Bilecen, İngilizce için geliştirilmiş İngiltere ve ABD menşei iki klavye ile Alman dili için geçerli olan bir klavyenin dışında F klavyenin 3. bir dil için icat edildiğini kaydetti.
Son 10 yılda Q klavyenin, tüm klavyelerin yüzde 90’ını oluşturduğunu belirten Bilecen, “F klavye oranı ise yüzde 10 dolayında kaldı. Türkiye, hızlı yazıma çok uygun verimli bir standart olan F klavyeyi son 10 yıldır kaybetmiş durumda” diye konuştu.
Bilecen, önümüzdeki dönemde okullarda F klavye standardının yeniden getirilememesi durumunda bu klavyenin yakın zamanda ortadan kalkacağını belirterek, şöyle konuştu:
Şampiyonlar F klavyeden
“F klavyenin yaygın kullanılması, Türkçe hızlı metin yazma, verimli metin yazma açısından doğru olandır. Çok hızlı yazanlar için F klavyede dakikada 100 kelime yazılıyorsa Q klavyede bu hız yarıya düşer.
F klavyenin, Türkçe’nin harf ve kelime diziliş yapısına uygun olduğu bilimsel olarak da tespit edildi. Sürekli Türkçe yazan ve hız gerektiren mesleklerde, F klavye kullanımı büyük fark yaratır.”
Q klavye hızlı değil
İNGİLİZCE için üretilen Q klavyenin daktilo kullanılan dönemlerde harflerin birbirine karışmasıyla oluşan kilitlenmelerin önüne geçmek üzere üretildiğini, ancak hızlı yazıma uygun bir klavye olmadığını belirten Bilecen, “Q klavye, İngilizcede yavaş yazmak için üretilmiş bir klavye. O dönemlerde daktilolarda birbirine yakın tuşlar olması nedeniyle kilitlenmeler yüksekti. Sık kullanılan harflerin birbirinden uzaklaştırılması için Q klavye ortaya çıktı. Bu nedenle Q klavye, hızlı yazma için verimli değil, aksine çok verimsiz bir klavyedir” dedi.
F klavyenin ise 1955 yılında bir standart haline dönüştürülerek yoğun olarak kullanıma alındığını bildiren Bilecen, ancak giderek yaygınlığının azaldığını anlattı.