Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
HABERLER>EKONOMİ
8 Temmuz 2022 Cuma - 09:46

Fed: "Enflasyon devam ederse “daha kısıtlayıcı” oranların mümkün olduğu görülüyor"

Fed yetkilileri geçen ay, ABD ekonomisini yavaşlatsa bile, yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için faiz oranlarının daha uzun süre yükselmeye devam etmesi gerekebileceği konusunda anlaştılar.

Fed:  Enflasyon devam ederse “daha kısıtlayıcı” oranların mümkün olduğu görülüyor

Fed yetkilileri geçen ay, ABD ekonomisini yavaşlatsa bile, yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için faiz oranlarının daha uzun süre yükselmeye devam etmesi gerekebileceği konusunda anlaştılar. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 14-15 Haziran tarihli politika toplantısının tutanaklarına göre, Merkez bankası üyeleri 26-27 Temmuz toplantısında 50 veya 75 baz puanlık bir hamlenin daha uygun olacağını söyleyerek enflasyon konusundaki sert duruşlarını yinelediler. Belge, politika yapıcıların, yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde daha da kısıtlayıcı bir duruşun uygun olabileceği olasılığını kabul ettiğini belirtti.

Birçok katılımcı, halkın komitenin politika duruşunu gerektiği gibi ayarlama kararlılığını sorgulamaya başlaması halinde, yüksek enflasyonun sabit hale gelebileceği konusunda komitenin karşı karşıya olduğu önemli bir risk olduğuna karar verdi.

Yetkililer ayrıca politikaların sıkılaştırılmasının bir süreliğine ekonomik büyümenin hızını yavaşlatabileceğini kabul ettiler, ancak enflasyonun %2'ye dönüşünün sürdürülebilir bir temelde maksimum istihdama ulaşmak için kritik olduğunu gördüler.

Haziran ayında merkez bankacıları, yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde daha da kısıtlayıcı bir duruşun uygun olabileceği olasılığını kabul ettiler.

Politika yapıcılar, "enflasyon beklentileri sabit kalırsa, enflasyonu komitenin hedefine geri döndürmenin daha maliyetli olacağını" belirtti.

Yetkililer, oranları Haziran ayında 75 baz puan artırarak, 1994'ten bu yana en yüksek seviye olan faiz oranlarını %1,5 ila %1,75'lik bir hedef aralığına yükselttiler ve Powell, Temmuz ayında aynı şeyi tekrar yapabileceklerini, politika yapıcılar 26-27 Temmuz'da bir araya geldiğinde 75 baz puanlık bir artışın veya 50 baz puanlık bir hareketin büyük olasılıkla masada olduğunu söyledi. Yetkililer, daha önce Haziran toplantısı blackout döneminden önce 50 baz puanlık bir artışı desteklediklerinin sinyalini vermelerine rağmen, enflasyon verilerinin beklenenden daha yüksek gelmesi ve ABD'li tüketiciler arasında gelecekteki fiyat baskılarına ilişkin beklentilerin hızlanmasından sonra Haziran ayında daha büyük bir artış yaptı.

Fed vadeli fonları faiz fiyatlaması… Kaynak: Bloomberg, CME Fedwatch

Haziran toplantısının tutanakları, hareketin nedenleri ve komite üyeleri arasında başka bir süper büyük faiz artışına desteğin kapsamı hakkında daha fazla ayrıntı ortaya çıkarması noktasında önemli görünüyor. Fed'in enflasyon hedefi için kullandığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Mayıs 2021'den bu yana %6,3 arttı. Bu oran Merkez bankasının %2 hedefinin üç katından fazla. Powell, işgücü piyasasını güçlü tutarken enflasyonu düşürmenin yolları olduğunu söyledi, ancak bunun zor olacağını kabul etti. Tutanaklardaki ayrıntılar politika yapıcıların enflasyon beklentilerinin sabit kalmasından endişe duyduklarını göstermektedir. Çoğu komite üyesi, daha önden yüklemeli bir faiz artırım yolunun enflasyon beklentilerinin daha da artmasını engelleyebileceği konusunda hemfikir görünüyor. Yüksek benzin ve gıda fiyatlarının hane halkının enflasyon psikolojisini nasıl etkileyebileceğine dair birden fazla referans değerlendirilmek durumundadır. Fed bu perspektif altında sadece manşet enflasyonla alakalı değişkenlere değil, çekirdek enflasyon göstergelerine dair de daha fazla çıkarım yapmak durumunda. Fed, enflasyonun doğru kaynağını tespit etmek ve uygun politika araçları kullanımı açısından politika etkinliğini doğru saptamalar yaparak sağlayabilir.

Fed'in son 40 yılın en yüksek enflasyonunu frenlemeye yönelik agresif baskısı, yatırımcıların daha sıkı para politikasının ABD ekonomisini resesyona sürükleyeceğinden korkmasıyla finansal piyasaları sarstı. ABD ekonomisi nezdinde tüketici harcamalarında zayıflık, finansal koşullarda sıkılaşma ve ABD imalat faaliyetinde düşüş gösteren verilerin ardından büyüme tahminleri düşürülmüş durumda. Yılın başından bu yana ikiye katlanan ipotek oranları konut piyasasını da soğutuyor ve bazı işletmeler daha düşük talep görüyor. Haziran toplantısından bu yana birçok yetkili, durgunluk korkuları tırmanırken bile, Powell'ın Temmuz faiz kararının olası sonucuyla ilgili ileriye dönük rehberliğini tekrarladı.

Piyasalar, FOMC'nin Temmuz ayı sonundaki toplantısında politika yapıcıların faiz oranlarını 75 baz puan daha artırmasını bekliyor. Ancak Temmuz faiz artışının boyutunu belirleyecek olan, yine herhangi bir ekonomik sürprizin yönü ve büyüklüğüdür. Haziran toplantısından bu yana enflasyon ve büyüme olumsuz şaşırttı. Hepsi bir arada değerlendirildiğinde bu ay 75 baz puanlık bir artış olasılığı ihtimali yine yüksek, ancak kesin değil. Önümüzdeki birkaç hafta içinde hala çok şey değişebilir.

Önümüzdeki yıl ise, ABD'de resesyon ihtimali eskiye göre daha yüksek görülüyor. Benzer bir perspektif, faiz oranı geleceği açısından piyasa fiyatlandırılmaları tarafında da görülüyor: Fed'in gelecek yıl rotayı tersine çevireceği, faiz artışlarını yetkililerin tahmininden daha erken durduracağı ve 2023'ün ortalarından itibaren oranları düşürmeye başlayacağı beklentisi daha fazla ön plana çıkarılmaya başlanmış durumda.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasanın durumu
 
Balıkesir'den gıda denetimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.33 yükseliş ile 2,613 seviyesinden günü tamamladı.
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı aşağı yönlü tamamladı ve haftayı düşüşle devam ettirmektedir.
Fed ve konut piyasası, talep olgusu
Yılın başından bu yana ikiye katlanan ipotek oranları konut piyasasını ...
 
Piyasa gündemi
Küresel çapta resesyon endişeleri fiyatlamalar üzerinde etkisini yoğun bir şekilde hissettiriyor.
Uluslararası piyasalar
Küresel çapta resesyon endişeleri fiyatlamalar üzerinde etkisini yoğun bir şekilde hissettiriyor.
Avrupa büyüme endişelerine teslim
Almanya’nın enerji ve emtia ithalatında yaşanan artış nedeniyle son 31 ...
 
Asya piyasalarında bu sabah pozitif seyir hakim
Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nde geri çekilmelerde 2.400 puan ...
Altın haftaya sakin bir başlangıç yaptı
ABD piyasalarının kapalı olduğu günde piyasalar sakin bir günü geride ...
Otomotiv pazarı haziran ayında yıllık %1 büyürken, yılbaşından bu yana %9 daraldı
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) yayımladığı verilere göre 2022 ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri