Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
18 Temmuz 2022 Pazartesi - 11:55

Global büyüme paradoksu ve parasal sıkılaşma trendi

Son dönemde global ekonomi üzerindeki yavaşlama sinyalleri yükseldi. Yüksek enflasyon bireysellerin reel harcamalarını aşındırıcı etkisine devam ederken, yükselen faiz oranları ise reel sektör ve finansal borçlar üzerindeki daha da artırması bakımından ekonomi açısından yavaşlama risklerini artırıyo

Global büyüme paradoksu ve parasal sıkılaşma trendi

Son dönemde global ekonomi üzerindeki yavaşlama sinyalleri yükseldi. Yüksek enflasyon bireysellerin reel harcamalarını aşındırıcı etkisine devam ederken, yükselen faiz oranları ise reel sektör ve finansal borçlar üzerindeki daha da artırması bakımından ekonomi açısından yavaşlama risklerini artırıyor. Ekonomik faaliyetin jeopolitik, ekonomik riskler ve yükselen faizler eksenli bir şekilde boğulması çerçevesinde oluşan belirsizlik ortamı, artan durgunluk korkuları arasında iş yatırımlarının vites küçültmesine neden olmakta.

Bu nedenle global büyüme oranları konusunda artık daha fazla zorlanan bir seviye göreceğimizi değerlendiriyoruz. ABD ekonomisi 1Ç22’de %1,6 oranında daralmıştı. 2Ç22’de bir daralma görülürse, teknik resesyon pozisyonuna girilmiş olacak, ancak bu sefer olumsuz ekonomik istatistiğin terminolojik tanımına değil nitelik ve süresine bakmak gerekli olacaktır. 2Ç22 dönemi daralma olmasa da GSYİH üzerindeki negatif baskıyı açığa çıkarıcı şekilde olacaktır. Zayıflayan harcama eğilimi ve yatırım eğiliminin gerilemesi çok yoğun şekilde halen katı duran işgücü piyasası ile dengeleniyor, bu nedenle daralma beklentisinden ziyade bir yavaşlama beklentisi içerisinde olmanın daha rasyonel olduğunu düşünüyoruz.

Daha yavaş büyüme beklentileri ve birkaç nadir görülen olumlu tedarik gelişmeleri, emtia fiyatlarını son haftalarda keskin bir şekilde aşağı çekti. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde manşet enflasyon beklentileri açısından bu durum olumlu olarak değerlendirilebilecek olsa da, enflasyon oranlarının bir süre daha tarihsel yüksek baremde kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Çekirdek enflasyondaki yayılma güçlü eğilimini koruyor, emtia fiyatlarının çok volatil dış etkisi nedeniyle dar kapsamlı göstergeleri de önemsiyor ve enflasyonun homojen bir nitelikte geri çekilmesinin Merkez bankaları açısından daha güçlü bir gösterge olacağını düşünüyoruz. Çekirdek PCE, Fed'in yıllık hedefinin halen iki katından daha fazla bir oranda.

Bu ortamda enflasyonun ivmelendirdiği zemini, para politikası yapıcılarına enflasyonun şu anda sürdürülebilir bir aşağı yönlü yolda olduğuna dair güvence vermemekte. Bu nedenle, FOMC'nin 27 Temmuz toplantısında 100 baz puanlık bir artışla başlayarak önümüzdeki toplantılarda agresif bir şekilde de oranları yükseltmeye devam etmesi beklenmektedir. Bu, politika faizini nötr oranın üzerine çıkaracaktır. Fed' federal fon oranının yıl sonuna kadar %4 bandı üzerine yüksek ihtimalle ulaştıracak ve bu durum da ekonomiyi yavaşlatıcı politika etkisini ilerleyen dönemde daha fazla hissettiriyor olacaktır. Sıkı politika duruşu, ekonomide durgunluğun gelecek yıl daha olası bir duruma gelmesine neden olabilir. Fed’in uzun dönemli beklentilerinin 2023’teki durgunluk ortamı çerçevesinde revize olmasını ve bu yılın sonlarında veya gelecek yıl başlarında tepe noktasını gören faizlerin eğiliminin gelecek yıl sonlarına doğru düşüş eğilimine geçmesini bekleyebiliriz.

2007'den bu yana en belirgin şekilde tersine dönmüş getiri eğrisi, ABD ekonomisinin resesyona girmesiyle ilgili endişeleri yansıtıyor. Durgunluk göstergelerinin artan varlığı Fed'in ivmesinin yavaşlayacağına dair beklentileri beraberinde getirse de Fed'in kısa vadede değil orta vadede sıkılaştırma miktarını azaltması bekleniyor. Mevcut perspektifte, Fed'in işgücü piyasasında önemli bir gevşeme görmeden faiz oranlarını yükseltmeyi bırakması beklenmiyor.

Daha fazla merkez bankasının Fed'in daha agresif bir politika duruşu benimseme konusundaki liderliğini izlemesi bekleniyor. Bu bağlamda, olası faiz artırımlarının etkisinin tahmin edilmesinde Avrupa Merkez Bankası'nın duruşu da önemli olacaktır. ECB’nin Temmuz toplantısında yüksek enflasyonla mücadele anlamında faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. Son dönemde Rusya'ya uygulanan yaptırım paketi, Euro Bölgesi için resesyon riskini artırarak faiz artırımları konusuna geniş dönem için daha şüpheci yaklaşmamıza neden olmaktadır.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Galatasaray'da Diagne transfer görüşmesi yapacak
 
Piyasaların yönü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hipertansiyon ancak düzenli ölçümle teşhis edilir
Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Ecder, hipertansiyonu olanlarda ...
Uluslararası piyasalar
ABD’de haziran ayı TÜFE verisi piyasadaki beklentilerin üzerinde yıllık bazda %9,1 olarak açıklandı.
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı yatay yönlü tamamladı. Enflasyonist endişeler ...
 
Haftalık gelişmeler
21 Temmuz'da sırasıyla önce TCMB sonrasında ise ECB faiz kararı açıklanacak. ...
ABD enflasyonu ‘daha agresif Fed’ senaryolarını destekledi
ABD’de Haziran ayı enflasyonu 9,1% ile 1981’den bu yana görülen en yüksek oran oldu.
Piyasa gündemi
ABD’de haziran ayı TÜFE verisi piyasadaki beklentilerin üzerinde yıllık bazda %9,1 olarak açıklandı.
 
Kısa hafta hareketli başlayacak
Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde uluslararası kredi derecelendirme ...
TÜİK, 2022 yılı Mayıs ayına ilişkin İşgücü İstatistiklerini açıkladı
Türkiye'de İşsizlik Oranı, Mayıs ayında Nisan ayına göre 0,3 puan azalarak ...
Temmuz yıl sonu enflasyon tahmini %69,9, geniş dönemde faiz artışı öngörülüyor
TCMB Temmuz Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %69,94 olmuştur.
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri