İstanbul'da günübirlik kiralık bir evde yaşanan cinayetin ardından gözler bir kez daha bu konuya çevrildi.
Hürriyet Ankara, asayiş ve fuhuş olaylarıyla gündeme gelen günübirlik kiralık evlerle ilgili yaşanan sorunları Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hacı Ali Taylan’a sordu. Günübirlik kiralık evlerle ilgili denetimlerin arttığına ancak ulaşılabirlik noktasında halen yeterli önlemlerin alınamadığına dikkat çeken Taylan, şunları söyledi:
CİDDİ DÜZENLEME ŞART
“Ankara’da ‘kimlik bilgilendirme sistemi’nden sonra çok fazla şikâyet almadık. Emniyet düzenlemler yaptı ama insanlar bu evlere internet sitelerinden, emlak portallarından ulaşıyorlar. Eğer evlere internet üzerinden ulaşım kayıt altına alınıp, ciddi düzenlemeler getirilirse, günübirlik evler biraz daha kontrol altına alınmış olur. Aksi halde baş etmek pek mümkün değil.
MUHATABI BİLMEMİZ LAZIM
Sosyal medyada da muhatabı bilmemiz lazım, kontrol mekanizmaları kurmak gerekir. İşin önemli yanı, ulaşılabilir noktalarda gerekli kontrolleri sağlamak. Hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız hem de İçişleri Bakanlığımız ortak bir çalışma yaparak, düzen ve tertip getirebilir.
ÖNÜNE GELEN İLAN VERİYOR
Her önüne gelen rastgele günübirlik ev ilanı veriyor. sitelere verilen ilanlar için belirlenen kriterlerin net olması lazım. Kayıt dışılık devam ediyor. Sitelere ilan verilirken ticari kaydını, statüsünü sorgulamalıyız. Otelci kaydı mı pansiyon kaydı mı, belgelerini ibraz etsinler. Neticede yapılan iş ticari işletme unvanına giriyor. Eğer o şartlara haiz değilse ilan verememiş ve insanların bu evlere ulaşımı engellenmiş olur.”