Gürer, maliyet artışının devam etmesi halinde fiyatların da artmaya devam edeceğine dikkat çekerek, Türkiye’de mera hayvancılığının sona erdiğini ifade etti.
ÜRETİCİLER MALİYET YÜKÜ ALTINDA
Gürer, hayvancılık sektöründe üreticilerin her gün bir hayvana en az 10-12 kilo yem vermek zorunda kaldığını belirterek, “Bu da doğal bir maliyet artışı anlamına geliyor. Üreticiler gece gündüz demeden çalışıyor, ancak yeterli kazanç sağlanamıyor,” dedi. Hayvancılıkta planlama, öngörü ve sürdürülebilirlik olmadığı sürece ithalatın sorunu çözmeyeceğini vurgulayan Gürer, fiyatların artmaya devam edeceğini söyledi.
EMEKLİLER VE DAR GELİRLİLERİN ET KUYRUĞU
Gürer, emekliler ve dar gelirli vatandaşların ucuz et kuyruğuna girdiğini ancak piyasaya sürülen etin yetersiz olduğunu kaydederek kamunun bu soruna acil çözüm getirmesi gerektiğini ifade etti.
TARIMA YETERSİZ DESTEK
2025 yılı bütçesinde tarıma ayrılan tutarları açıklayan Gürer, “Bu yıl için verilecek tarımsal destek 135 milyar lira olarak belirlendi. Geçen yıl bu rakam 91 milyar liraydı, ancak bu artış yeterli değil,” dedi. Gürer, yasal olarak milli gelirin yüzde 1’inin tarımsal destek olarak verilmesi gerektiğini, ancak bu oranın karşılanmadığını vurguladı.
MİLLİ SERVET KAYBI
Gürer, “Son iki yılda çiftçiye verilmesi gereken yaklaşık 800 milyar liralık destek sağlanmadı. Bu durum çiftçilerin yeterli kazanç elde edememesi nedeniyle ürettikleri ürünlerin tarlada kalmasına yol açıyor. Bu da milli servet kaybı demektir,” diyerek, bu kaybın büyük bir ekonomik sorun oluşturduğuna dikkat çekti.
ÇİFTÇİYE DESTEK ŞART
CHP’li Gürer, et ve gıda fiyatlarının düşürülmesi için çiftçiye yeterli destek sağlanması gerektiğini belirtti ve bu konuda kamu kurumlarının sorumluluk almasını talep etti.