SON DAKİKA.. SON DAKİKA.. SON DAKİKA..
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, ATAMA KARARNAMESİNİ bugün de tamamlayamadı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, kararnamedeki eksikler nedeniyle açıklamanın haftabaşına kalabileceğini açıkladı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 'Salı günü çıkabilir' dediği kararname dün yine ertelendi. "Ergenekon savcıları sürülebilir" söylentisi gölgesinde geçen görüşmelerden sonuç alınamadıkça kuşkular da artıyor.
Bir de üstüne Kararnameyi erteleyen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in, Ergenekon soruşturmasını eleştiren ve Ergenekon sanıklarına açıkça destek veren Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başkanlığını yaptığı Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ne (YARSAV) üye olduğu ortaya çıktı.
5 ASİL ÜYEDEN 3'Ü YARSAV ÜYESİ
Kadir Özbek'in yanı sıra HSYK üyeleri Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük'ün de, YARSAV'a üye olduğu belirlendi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Adalet Bakanı ile kurulun doğal üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın yanısıra 3'ü Yargıtay, 2'si Danıştay'dan seçilen toplam 7 asıl üyeden oluşuyor. Sözkonusu tabloya göre; Yargıtay ve Danıştay'dan HSYK'ya seçilen 5 asil üyeden 3'ü YARSAV'lı olarak görülüyor.
HSYK NASIL KARAR ALIYOR
Ergenekon hâkim ve savcılarını kapsayıp kapsamayacağı merak edilen Adlî Yargı Yaz Kararnamesi'ne son şeklini verecek Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), kuruluş ve çalışma esasları özetle şöyle:
- HSYK'nın başkanlığını Adalet Bakanı yapıyor. Adalet Bakanlığı Müsteşarı da bu görevi süresince kurulun asli üyesi. Kurulu temsil ve Kurul adına beyanda bulunma yetkisi başkana ait.
- Adalet Bakanı'nın bulunmadığı zamanlarda Kurul'a, üyelerce seçilen başkanvekili başkanlık ediyor. Bakan ve başkanvekilinin bulunmadığı toplantılarda ise seçimle gelen asıl üyelerin en kıdemlisi Kurul'a başkanlık eder.
- HSYK'da Yargıtay (3) ve Danıştay'dan (2) seçimle gelen 5 üye ile Adalet Bakanlığı'ndan iki temsilcinin bulunduğu 7 üye yer alıyor. Kurul'un 5 de yedek üyesi var. Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alıyor (4 oy).
- Anayasa, HSYK Kanunu, HSYK İç Yönetmeliği ile 'Hâkimler ve Savcılar Hakkında Uygulanacak Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde, kararnamelerin kabulü için, kurulun başkanı olan Adalet Bakanı'nın imzasının şart olduğuna ilişkin hüküm bulunmuyor. Aksine, kararın üyelerin salt çoğunluğuyla alınacağının belirtilmesiyle yetiniliyor.
- Konular üzerinde görüşmeler tamamlandıktan sonra oylamaya geçiliyor. Aksine karar alınmadıkça oylama açık olmakla birlikte, 'gizli oylamaya ilişkin yasa hükümleri saklıdır' maddesi de var.
- Üyeler, kabul ve ret şeklinde oy kullanabiliyor. Çekimser oy da ret oyu sayılıyor.
BAKANLIK OLMADAN DA HSYK KARAR ALABİLİR
Adalet Bakanı olduğu dönemde HSYK başkanlığı da yapan Hikmet Sami Türk, bakanlıktan bir temsilcinin katılmaması durumunda Kurul'dan karar çıkmayacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Taraf'ın sorularını yanıtlayan Türk, “Bakan ya da müsteşar, veya ikisi de olmadan Kurul pekala çalışabilir. İlgili mevzuatta da olmayan üyelerin yerinin doldurulacağı yazılıdır, yedek üyeler bunun içindir. Dolayısıyla bakan imzası olmadan da, onun katılmadığı bir toplantıda karar alınabileceği gibi, bu tabii yayımlanabilir” dedi.
Yargıdaki atamaların HSYK kararı olduğunu, bakanın diğer üyelerden üstün bir yanı olmadığını söyleyen Türk şöyle devam etti: “Bakanın, Kurul kararlarını veto yetkisi yoktur. Taslaklar genellikle bakanlıkça hazırlanır. Şimdiki de öyledir. Bakan veya müsteşar olmasa da yedek üyelerin katılımıyla, Kurul daima 7 kişiyle toplanır ve kararlar alabilir.”