Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>HABER YORUM
26 Nisan 2013 Cuma - 09:16

Hafta bitmeden rotanızı seçin

ANKARA GAZETESİ / Baharın gelişi ve yükselen sıcaklık değerleri, Ankaralıları şehir dışı hafta sonu rotalarına yöneltti. Başkentlilerin tercih ettiği güzergahlar arasında yeşil ve mavinin buluştuğu doğal güzellikler ilk sırada yer alıyor.

Hafta bitmeden rotanızı seçin

ANKARA / Hafta sonunu değerlendirmek üzere Ankara’dan ayrılıp Beypazarı-Nallıhan istikametine yol alan Başkentliler, Çayırhan beldesinden geçerken “Ankara’nın denizi: Çayırhan” yazılı tabelayı gördüklerinde şaşırıyor.
İç Anadolu’da “deniz” bulmanın sevinciyle “sahil” tabelalarını takip edenleri ise Çayırhan’ın iki kilometre ötesinde Sarıyar Barajı bekliyor.
Çevresindeki jeolojik oluşumlarla görsel bir şölen sunan baraj, amatör balıkçıların da gözdesi. Oltasını, yemini kapan bölge sakinleri Sarıyar kıyısında “rastgele” diyor ve barajdaki balıkçıl kuşlarla rekabete girişiyor. Arkeoloji meraklıları ise Sarıyar’ın öte yakasındaki Juliopolis Antik Kenti’ni ziyaret ediyor.

ÇAYIRHAN’DA YOSUN KOKUSU

Ankara’nın jeolojik oluşumlarla çevreli “denizi”, fotoğrafseverlere eşsiz doku kareleri sunuyor. Suya yansıyan rengarenk tepeleri fotoğraflarken çerçeveye giren martılar, manzarada beyaz lekelermiş gibi görünüyor. Bulunduğunuz yerin gerçekten deniz kenarı olmadığını bildiğiniz halde burnunuza gelen yosun kokusu, durup düşünmenize neden oluyor.

BEYPAZARI’NDA UFAK BİR MOLA

BEYPAZARI, İç Anadolu’nun çorak topraklarında boy gösteren beyaz konaklarıyla kent yaşamına ufak bir mola...
Tarihi kent, sadece Ankara’dan değil Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere farklı alternatifler sunuyor. Hafta sonlarını geçirmek üzere kent merkezinden uzaklaşan Başkentlilerin değişmeyen adresi Beypazarı’nın ziyaretçi sayısı bahar ve yaz aylarında artış gösteriyor. Tarihin izlerini taşıyan cumbalı konaklar, kent stresinden kaçan yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

TAŞINABİLİR LEZZETLER

Kendine has mutfağı ile öne çıkan Beypazarı’nda seçenek çok. Kilo sorununuz yoksa rahatlıkla deneyebileceğiniz yöresel yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli. Gözünüzün önünde pişirilen gözlemelerle güne başlangıç en iyi alternatif. Beypazarı çevresinde yetişen havuçların suyu da bir başka oluyor. Çay ya da ayran öncesinde bir bardak havuç suyu gözlemenizin en iyi arkadaşı olabilir. Beypazarı’nda hafif ve tatlıya yer bırakacak öğlen yemeklerinin vazgeçilmezi kurşun kalem kalınlığındaki yaprak sarmaları... Tadına doyamadıysanız tenceresiyle birlikte satın alıp kente dönüşte kendinize lezzetli bir yol arkadaşı edinebilirsiniz. Tercihiniz ağır bir yemekse; kuzu etli güveç sofranızı ısıtacak.

GÜMÜŞ SANATA DÖNÜŞÜYOR

Gümüş telleri nakkaş edasıyla işleyerek sanat eserlerine dönüştüren telkâri ustaları da Beypazarı’nda uğrayacağınız duraklardan biri. Ahilik sistemi ile kuşaklardır yetişen telkâri sanatçıları, ev eşyalarından şık takılara kadar farklı eserler üretiyor. Kentte geçireceğiniz keyifli zamanı bir anı ile ölümsüzleştirmek istiyorsanız; satın alabileceğiniz ürünlerin başında telkâri objeler geliyor.

GÖLCÜK’TE HER MEVSİM İÇİN AYRI BİR KOSTÜM

Ankara’ya iki saat uzaklıktaki komşu il Bolu’nun doğal güzellikleri Başkentlilere hafta sonu gezileri için eşsiz kaçış rotaları sunuyor. Kent sınırları içerisinde yer alan 50’ye yakın göl, doğa tutkunları tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Gölcük Tabiat Parkı, göknar ormanlarını yansıtan gölü, yürüyüş parkuru ve kartpostalların başrol oyuncusu kahverengi konukevi ile misafirlerini karşılıyor. Pazar günleri binlerce kişinin ziyaret ettiği Gölcük, her mevsim değiştirdiği kostümü ile bir ressamın ustalık dönemi eserlerini aratmıyor. Sevimli konukevi dışında yapılaşmanın bulunmadığı ve motorlu taşıtların giremediği göl çevresi, doğa ile baş başa kalmak isteyenler için eşsiz bir kaçış rotası.

BULUTLAR ARASINDA YOLCULUK

Gölün etrafını saran yürüyüş parkuru, stresli kent yaşamından uzaklaşıp, doğayı adımlamak isteyenlerce tercih ediliyor. Nilüfer öbekleriyle süslenen göle, sessizlik hakim. Sarı sonbahar, beyaz kış ya da yeşil yaz... Gölcük her mevsim yenilenen dekoru ile izleyicileri büyüleyen bir tiyatro sahnesini andırıyor. Tek ulaşım aracının “adım” olduğu göl çevresini turlamak yaklaşık 20 dakika sürüyor. Yürüyüşe ufak molalar vermek isteyenler için kütük şeklinde tasarlanmış çeşmeler ve göle uzanan seyir iskeleleri bulunuyor. Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Gölcük, her an sislerle kaplanabiliyor. Bulutların arasında yolculuk hissi yaratan sis tabakası, ağaçların arasından uzaklaştıkça manzaranın büyüsü yenileniyor.

FAYTON ÜSTÜNDE MANZARA KEYFİ

Çevresinde sıkılmadan saatlerce yürünebilecek bir başka doğal güzellik Abant Gölü... Başkent’e iki saat uzaklıktaki Abant Milli Parkı’na girişte sizi faytonlar karşılıyor. Nal tıkırtılarının, kuş seslerine karıştığı bir tura çıkmak istiyorsanız Abant’ta geçireceğiniz güne fayton turu ile başlayabilirsiniz. Hafta boyu biriken enerjinizi harcama niyetindeyseniz 7 kilometrelik göl çevresinde uzun bir yürüyüşü deneyebilirsiniz. Vereceğiniz ufak molalarda fotoğraf çekmeyi unutmayın. Çünkü Abant’ın dört bir yanı, size farklı manzaralar sunacak. Yürüyüşünüze ara verip, güzergahın bir kısmını at binerek kat edebilirsiniz.

GAZİNO’DA ALABALIK

Abant’ta yürüyüş rotasını tamamlayanlar için sıra, eksilen kalorileri tamamlamaya geliyor. Göl çevresindeki restoranlarda, konaklara leziz ızgaralar sunuluyor. Su üstüne çıkan iskelesinde masaları bulunan Göl Gazinosu’nun alabalığı mutlaka denenmeli. Gün içerisinde sıcaklığın sıkça değiştiği Abant’a gitmeden önce giyim önemlerini almak gerekiyor. Doğayla içiçe geçirilen güne alışverişi de katmak isteyenler için çevredeki köylerde yaşayanlar doğal ürünler satıyor.

TUZ GÖLÜN’NDE EŞSİZ GÜNBATIMI

Sarıdan turuncuya, açık maviden laciverte... Tuz Gölü’ndeki büyüleyici günbatımı eşsiz bir renk cümbüşü sunuyor. Bir bölümü Ankara il sınırları içerisinde kalan Tuz Gölü’ne sadece günbatımını izlemek için dahi gidilebilir. Ankara-Aksaray yolunun yaklaşık 70 kilometrelik bölümünde aracınızın penceresine konuk olan Tuz Gölü, ilginç bir noktada konumlanmış. Konya, Aksaray ve Ankara il sınırlarının kesiştiği kurak bölgeye serilmiş beyaz bir çarşafı andırıyor. “Allı turna” olarak bilinen flamingolar nesillerini sürdürebilmek için burada kuluçkaya yatıyor. Yaz aylarında göl üzerinden karşı kıyıya geçilebiliyor. Göle gitmeden önce terliklerinizi yanınıza almayı unutmayın. Kayalaşmış tuzların üzerinde çıplak ayakla yürümek canınızı acıtabilir.

SARIDAN TURUNCUYA

Tuz Gölü’nün büyüleyici görüntüsü, güneşin battığı saatlerde ortaya çıkıyor. Gölün Aksaray tarafından günbatımını izlemeye giderken fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutursanız; üzülürsünüz. Karşıdaki tepelerin ardına saklanmaya hazırlanan güneşin gönderdiği son ışınlar, gölün üzerine uzanırken birbirinden harika kareler yakalayabilirsiniz. Yanınızda modellik yapacak birilerinin olması halinde çekeceğiniz fotoğraflar daha eğlenceli hale gelecek. Güneş, ufuk çizgisinde yok olurken, açık mavinin laciverte, sarının turuncuya dönüşü sizi başka diyarlara götürecek. Bozkırdaki beyaz çarşafın bu değişime nasıl da sessizce ayak uydurduğunu izleyip, huzur bulacaksınız. Tuz Gölü, Ankara’ya yakınlığıyla başkentliler için eşsiz bir hafta sonu alternatifi.ANKARA /

 
 

 
Koko Cango’ya müstakil kafes
 
Karabük Başkent’e taşındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara'nın sosyal caddeleri
Havaların ısınmasıyla birlikte Başkent’in sosyal hayatının attığı mekanlar ...
Ankara'da Birinci yılın ismi Gülşen
Sieti 34, kuruluşunun birinci yılını Sheraton Otel’de düzenlenen gece ile kutladı.
Sosyete doğum gününde buluştu
Son dönemde adını sosyal sorumluluk projeleriyle duyurmaya başlayan Nermin ...
 
Masmavi sulara erken hazırlık
Yaklaşan yaz ayları ile birlikte Başkent’ten kaçış planları yapmaya başlayan ...
Bozkırda tekne keyfine sayılı günler kaldı
Mogan Gölü’nde gezi ve araştırma amaçlı tasarlanan teknenin yüzde 90’ı ...
Otizmli çocuklar ATA’nın huzurunda
Ankara Otizm Gençlik ve Spor Kulübü (OSEM), 2 Nisan Dünya Otizm Günü kapsamında ...
 
Ünlüler Ankara gecelerinde
Başkent Ankara, geçtiğimiz günlerde çok sayıda ünlü ismi ağırladı.
Ahlatıbel’de bahar keyfi
Çankaya Belediyesi, havaların ısınmasıyla Başkentlilere yenilenen yüzüyle ...
Babetlere yer yok
Arjantin Caddesi’ndeki Flat X2, renkli bir partiye ev sahipliği yaptı. ...
 
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Paranın değeri üretimdir, gerisi boş…
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Reyting Uğruna Değerlerimizin Yok Edilmesine Dur Demeliyiz
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Pazar yazısı
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narin yavru üstünden bir taşla birkaç kuş vurma hesabı mı?
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
HÜDAPAR Başkanına: İlk 4 yetmez 66’da hep kalacak! Bu kadar net…
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
KÜRTLEŞMİŞ ERMENİLER VE YAHUDİLER MESELESİ: ASLINA RÜCU ETMEK
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri