TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Ankara’nın havasının insan sağlığını tehdit ettiğini öne sürdü.
Odadan yapılan açıklamada, 1990’lı yıllarda hava kirliliği yüzünden yaşamın durma noktasına geldiği Ankara’da hava kirliliğinin yeniden tehlikeli seviyeye geldiği ifade edildi. Yılın ilk üç ayındaki hava kirliliği değerlerinin acil önlemlerin alınmasını gerektiren “uyarı eşiğini” aştığı iddia edildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Cebeci
“Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait Cebeci Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonunun kirlilik ölçümlerinde havadaki NO2 (azot dioksit) derişimi uyarı eşiği olan 400 g/m3 değerini odamızın tespit edebildiği kadarıyla altı kere aştığı halde kamuoyuna hiçbir uyarı yapılmamıştır. Üstelik 11-18 Şubat 2011 tarihleri arasındaki kirlilik değerlerinin ölçüm raporlarında neden yer almadığı anlaşılamamaktadır.
Demetevler
Demetevler istasyonunda ise uyarı eşiği 2011’in ilk üç ayında beş kez aşılmıştır. Bu istasyona ait ölçüm raporlarında da 29-31 Ocak 2011 tarihleri arasındaki ölçüm değerleri yer almamaktadır. Demetevler ve Cebeci istasyonlarında değerlerin kötüye gittiğini gören Bakanlık yetkililerinin ölçümleri yayınlamayı durdurup kirlilik normale döndüğünde tekrar yayımlamaya başladıkları şüphesi oluşmuştur. Çevre ve Orman Bakanlığı’nı söz konusu tarihler arasındaki NO2 derişimlerini açıklamaya davet ediyoruz.”
Ankara’nın havası insan sağlığını tehdit ediyor
“UYARI eşiğinin aşıldığı, ölçüm istasyonlarının verileriyle sabittir. Buna rağmen Çevre ve Orman Bakanlığı tespit edebildiğimiz kadarıyla ne acil bir önlem almış ne de kamuoyuna ayrıntılı bir açıklama yapmıştır” iddialarına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ankara’nın havası insan sağlığını tehdit ediyor. Azot dioksit gazının insanların solunum sistemlerine zararlı olduğu bilinmelidir. Bu gaza maruz kalma durumunda akciğer fonksiyon bozuklukları ve nefes borusu reaktivitesinde artışlar meydana gelmektedir. Bu gaz aynı zamanda asit yağmurlarının oluşumunda önemli rol oynamaktadır.