İŞKUR Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli Biçerli, İŞKUR’un faaliyetlerinde giderek daha fazla “beyaz yakalıları” kapsaması gerektiğini söyledi. Bu yönde çalışmaları olacağını vurgulayan Biçerli, “Bugün nüfusun yüzde 60’ı lise altı eğitimli ama alttan sürekli okuyan genç nesil geliyor. 10 yıl sonra iş gücü kompozisyonu çok değişecek, lise üstü eğitimliler artacak. Dolayısıyla İŞKUR da kendisini yeni düzene modifiye etmeli. Sadece mavi yakalı beden işçilerine hizmet veren bir kurum olma statüsünden çıkmalı. Önümüzdeki dönem İŞKUR’u biraz daha beyaz yakalılara açmayı hedefleyen projeler içinde olacağız” diye konuştu.
Bin iş danışmanı
Gelecek yıl iş danışmanlığını daha fazla kişiye verebilecek hale geleceklerini dile getiren Biçerli, 2011’de bin kişilik bir iş danışmanı kadrosunu istihdam etmeyi hedeflediklerini bildirdi. Biçerli, iş koçluğu müessesini yaygın ve aktif hale getireceklerini ifade etti.
Eğitim faaliyetlerinin sayı ve kalitesini artıracaklarını anlatan Biçerli, bunda ‘Beceri 10’ uygulamasının çok katkısı olacağını, bu amaçla 81 ilde seçilmiş 111 endüstri meslek lisesine donanım takviyesi yapıldığını kaydetti. Biçerli, bundan sonra İŞKUR’un sanayiye yönelik düzenlediği kursların öncekinden çok daha iyi olacağını belirti.
Hobi kurslarında yokuz
GENEL Müdür Biçerli, İŞKUR’un, kurslar için işbirliği yapılan kuruluşların ağırlıklarında da değişikliğe gideceğini söyledi. Yönetmelik’te yapılan düzenlemelerin de buna yönelik olduğuna işaret eden Biçerli, şunları kaydetti:
“Artık halk eğitimlerle düzenlenecek hobi tarzı kursların içerisinde yokuz açıkçası. Halk eğitimlerle hiç kurs düzenlemeyeceğiz demiyoruz. Onlarla da doğrudan ya da dolaylı olarak kişiyi istihdama yöneltebilecek kursların içerisinde olacağız.”
İş adamı ne ister
Biçerli “İyi eğitilmiş, bilgi ve beceri düzeyleri tazelenmiş hocalar ve yeni teçhizatlarla bu kursları vereceğiz. Artık 81 ilde piyasa ihtiyaç analizleri yapılacak. İlk etapta 19 ilde bunu yapıyoruz. 81 ilde bunu yapacağız. Kursları düzenlerken ‘iş adamları ne ister’ sorusunu soracağız. Ona göre kursları düzenleyeceğiz. Yaptığımız işin bir karşılığı piyasada mutlak suretle olmalı.
Staj programına yaygınlık kazandıracağız. İşverenler işçiyi tam tanıyamadıkları için işe almakta çekiniyorlar. Staj programlarıyla yeni adıyla iş başı eğitimleriyle işverene, işçiyi 6 ay boyunca gözlem imkanı sağlıyoruz.”