İçişleri Bakanlığı, hidro-meteorolojik ve jeolojik kökenli afetlere karşı hazırlıkların artırılmasına yönelik yeni bir genelge yayımladı. Bakan Ali Yerlikaya’nın imzasıyla tüm valiliklere gönderilen genelgede, mevsim geçişleri ve iklim şartlarının etkisiyle Türkiye’de sıkça görülen sel, su baskını, taşkın, heyelan, kaya düşmesi, çığ ve benzeri olaylara dikkat çekildi.
Genelgede, bu tür doğa olaylarının büyük yıkımlara yol açmadan önce gerekli önlemlerin alınmasının ve risk azaltma çalışmalarının kritik önemde olduğu vurgulandı. Valiliklerden, bu kapsamda ilgili kurumlarla periyodik toplantılar düzenlemeleri ve tehlike haritalarını dikkate alarak planlamalar yapmaları istendi.
Tüm Kurumlara Koordinasyon Çağrısı
AFAD’ın geliştirdiği Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) üzerinden sağlanan tehlike ve hassasiyet haritalarının aktif olarak kullanılması gerektiği belirtilen genelgede, taşkın tahmin ve erken uyarı sistemlerinin de devreye alınması gerektiği kaydedildi.
Vatandaşların, sel, heyelan, çığ gibi afetlere karşı bilinçlendirilmesinin altı çizilirken, kritik altyapıların bulunduğu bölgelerde detaylı risk analizlerinin yapılması ve gerekli tedbirlerin gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiği bildirildi.
24 Saat Esaslı Hazırlık Sistemi
Genelgeye göre, acil durumlara hızlı yanıt verilebilmesi için 24 saat esasına dayalı vardiyalı çalışma sistemine geçilmesi de zorunlu hale geldi. Meteorolojik uyarıların yapıldığı dönemlerde müdahale ekiplerinin her an göreve hazır şekilde bekletilmesi gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, taşkın tahliyeleriyle ilgili prosedürlerin net bir şekilde belirlenmesi, afet etüt raporları ve imar planlarında afete maruz bölge bilgilerinin dikkate alınması gerektiği bildirildi.
Devlet Tüm Kurumlarıyla Sahada
Genelgede, “olmadan önle” anlayışıyla devletin tüm kurumlarının iş birliği içinde çalıştığı vurgulandı. Amaç, afetlerin oluşmadan önce önlenmesi ve can ile mal kayıplarının en aza indirilmesi.